Пресъхналата политика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8052165 www.24chasa.bg

Водната криза в Перник привлича кресльовците като валериан котките

Жалко, че историята за отхвърлената Корнелия Нинова от кмета на Перник не се застоя по-дълго в ефира, класика е. Документална метафора на българския политически абсурд, разкриващ безсилието на цялата епоха.

Първичният инстинкт на политиците да яхват всяка злободневна тема в стремежа си да блеснат е живо доказателство за тяхната посредственост, но е и основната причина гражданите да не получават представителството във властта, за което са гласували. Как точно госпожа Нинова представлява своите избиратели,

появявайки

се на всеки

сеир заедно

с камерите

на медиите? Вместо да движи събитията, т.нар. лидер на опозицията върви след тях. Отиде при протестиращите майки на деца с увреждания, подкрепи Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, предизвика сътресение в БСП, за да бъде Елена Йончева водач на европейската партийна листа, след което започна дискретно да я критикува в сутрешния блок. Отиде да прегърне близките на загиналите в катастрофата край Своге, на местните избори в София заяви, че е готова да гласува за десен кандидат, а пък сега ще иска вот на недоверие заради водата и въздуха.

Това последното е възможно най-нелепият й пиар, хората с право казват, че явно възприема Борисов като Отче наш. Вместо това би могла да изпита степента на обществено доверие, като ни вземе акъла с брилянтни идеи как да разкараме ромските махали от София, за да спре горенето на гуми и боклуци, и как да спрем от движение грохналите коли, без да предизвикаме трета световна.

Дори Слави Трифонов не е чак толкова първосигнален, въпреки че на шоумените им е простено да следват пътя на най-малкото съпротивление. Неговата водеща кауза е референдумът за смяна на избирателната система и във всичките си политически изказвания той не отстъпва от нея. Ако някой ден партията му се яви на избори, каузата й ще бъде ясна. На останалите политици ще им се наложи да реагират на събитията, провокирани от него, няма да му се налага да приглася на новинарския поток.

Навремето такъв политик беше Соломон Паси. Още през 90-те

ходеше с

дълга брада,

караше трабант, носеше си бебето в кошче и призоваваше от парламентарната трибуна България да кандидатства за членство в НАТО. Тогава му се чудехме на ентусиазма и енергията, никой не циклеше в една посока, политическите хоризонти бяха неясни. После кариерата му се разви много, взе отношение по безброй теми, реши редица заплетени драми, но всички знаят коя е каузата му и как беше постигната. Трудно е да се намери друг подобен пример в българския политически елит, оттук започва тъгата.

В България парламентарната, извънпарламентарната опозиция и президентът нямат свои каузи, инициативите им се пораждат от скандали, свързани с управлението на държавата, а Борисов е общият им враг. Десет години е премиер, а те

още не могат да

измислят как

да го свалят

При такива немощни фронтове е ясно защо на българите всички са им маскари.

Водната криза в Перник привлича кресльовците като валериан котки. Ако живееш месеци на режим, не ти трябват Нинова, Мая Манолова и Красимир Велчев, за да теглиш една майна на властта.

Редно е да се спомене и ГЕРБ в същата последователност, защото не е по-малко унизително да вадиш конспиративна теория за заговор срещу правителството на фона на язовир, пресъхнал след серия управленски глупости и престъпно нехайство. Най-добре е до микрофон да не се допуска политик, който няма нищо конкретно за казване, терапевтично вярно решение би било за нацията.

С какво помагат оплаквачите и критикарите, в чия глава въобще подобна политическа стратегия е обоснована? “Водната криза на Перник не е терен за политическа борба за рейтинг и за вадене на политически дивиденти, а конкретна работа в труден момент”, заяви кметът Владимиров. Нищо, че е от БСП, хванал се е човекът за главата, излишно тръшкане не му трябва.

Засега този

печели приза за

първопроходец, отхвърлил публично цинизма на собствената си партия.

Недостигът на вода е световен, не само наш проблем. Кейптаун, един от най-богатите южноафрикански градове, е

на режим от години,

полагат се по 50 литра

вода дневно на човек

Кризата заплашва да сполети цялата огромна държава с 60-милионно население, такава суша не е имало там от 100 години. И изобщо не става дума за остаряла водопреносна мрежа и нерегламентирано източване на язовири, просто не вали! Властите вдигат рамене и се занимават да измислят нови правила и ограничения, не знам как ги търпи знатното южноафриканско население.

Точно такава криза би могла да се превърне в кауза за Нинова, Манолова и която и да било друга политическа сила в България. Не стихийна и моментна, а последователна, следвана с упоритост и отдаденост, ако ще десетилетия да отнеме, както беше с НАТО. Водата само да оправят, берекет версин! Иначе в момента дори Грета Тунберг е по-ефективна от всички тях.

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г