Тони Димитрова: До септември графикът ми е запълнен - и в страната, и в чужбина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8058776 www.24chasa.bg
Тони Димитрова

2019 г. беше много натоварена и динамична, сега си мечтая за почивка

Приятел композитор пише нова песен за мен, но я пази в тайна, ще бъде изненада

- Тони, в какво настроение посрещате рождения си ден?

- Изнервено, ако трябва да съм откровена. От сутринта ме почнаха с поздравления във фейсбук, но не смогвам на всички да отговоря, телефонът постоянно звъни. Иначе съм в добра кондиция, но съм малко уморена. На този ден не искам да съм център на внимание. (За рождения си ден Тони бе поканила вкъщи Ева на Гого от “Тоника”- б.а.)

- Каква беше изминалата година за вас?

- Много напрегната, натоварена и динамична - с много концерти и пътувания в страната и чужбина, включително и с участията ми в театъра, което бе свързано и с пътуване до Русия. Надявам се сега да си почина. Даже помолих за промяна на датата на един благотворителен концерт в Димитровград, на който съм поканена да пея.

- В едно интервю за Деня на Независимостта казвате, че за вас едно от измеренията на независимостта е да можеш да казваш “не”. Налага ли ви се често да отказвате?

- Понякога ми се налага. Жалко, че късно го осъзнах. Да казваш “не”, означава да отстояваш мнение, позиция. Независимо дали ще се харесва на другите.

Като казваш “да” на нещо,

с което не си съгласен,

всъщност накърняваш

себе си

Това е липса на себеуважение. Затова и не си мълча, особено когато става въпрос за подлости, мушенгии. Може би в очите на някои хора това ме прави да изглеждам конфликтна, но аз не съм такава.

- Често ли ви се налага да казвате “не”?

- Казвам “не”, когато трябва. Аз не търся самоцелно конфронтация, но не мога и да премълчавам явна несправедливост, простотия, подлост.

- Миналата година реагирахте остро на “Бургас и морето” по повод концерта на Георги Дюлгеров, след като изключи от него “Тоника Домини” заради дадената от Ева Найденова оценка 9 за песента му “Тоя влак за Бургас”. Избухнахте, че сте потресена и погнусена. Това поредното “не” ли беше?

- Не можах да го премълча. Това не бе мъжка постъпка. Ева ми е приятелка, но по същия начин бих реагирала и за друг изпълнител на нейно място в журито. После казват, че “Бургас и морето” не минавал без скандал. Ами как няма да е скандал, като не мога да се примирявам с подобно отношение, и то от човек, който не е постигнал и една стотна от нейните успехи.

- Като че ли през последната година се поизгубихте от екрана, но не слизате от сцената.

- Не съм се изгубила от екрана, но гледам да разреждам участията си. Не държа на всяка цена да съм на екран. Иначе имам много покани за различни участия в телевизията, наскоро получих и за “Часът на бенда” в “7/8” на Слави Трифонов, но го отклоних. Смятам, че за да се излезе по телевизията, човек трябва да има какво да каже.

Другото е досадно бърборене. Стремя се да спазвам някаква хигиена за медийните си изяви.

- Имате ли предложения за риалити формати?

- Имам и съм участвала в две, но бяха с благотворителна цел. Сега не бих приела.

- За какви роли мечтаете в театъра?

- Не мечтая за определени роли, каквито ми дадат.

- Заради натоварения ви график не сте ли мислили да се откажете от театралната сцена и да се посветите само на пеенето?

- Не, не мисля да се отказвам, искам да играя в театрални постановки. Чуствам се добре на сцената и в това амплоа.

- В творчески план какво замисляте през 2020 г.?

- Гледам на година да изкарам 1-2 нови песни.

- Нов албум?

- О, не!

- Има ли някакъв скрит личен момент в наслова на концертите ви “Моите неизпратени писма”, които изнесохте при голям успех в различни градове на страната?

- Това са моите познати песни с нов аранжимент. Могат да се приемат и като щрихи от моя живот, без да се разголвам. През последните две години с филхармония изнесох 80 концерта и вече смятам да ги спра, за да не се изхабя. Това са два часа на сцена, пълно себераздаване. Само в София не съм правила концерт в този формат.

- Вие сте една от малкото певици в България, която не пее на плейбек. Как успявате да сте винаги във форма с вашия натоварен график и ежедневие?

- В това отношение не правя компромис, независимо как се чувствам. Понякога това ми създава неприятности и си вкарвам автогол, както се случи на един новогодишен концерт във Варна преди две години. Микрофонът не беше добър, имаше проблем с уредбата, но отказах плейбек и се качих на сцената. На следващия ден една жена ми писа, че не съм пяла добре. Какво да я занимавам с техническите детайли около ситуацията - благодарих ѝ за поредната доза катран върху мен. Така че -

болна, здрава, никога

не пея на плейбек

Последният случай бе на 20 декември, когато имах покана за концерт от Синдиката на транспортните работници. Сутринта се събудих с болки в гърлото и исках да откажа участие, но през деня се оправих и вечерта всичко мина добре.

От уважение към себе си и професията не излизам на плейбек. С изключение само на някои телевизионни предавания, когато продуцентните го изискват.

- Имате ли вече покани за концерти тази година?

- До септември графикът ми е зает - и в страната, и в чужбина. Даже отсега имам покана и за Нова година.

- С кои композитори работите сега?

- Росен Сеновски пише сега една песен за мен, но не ми я казва, пази я за изненада. Работя и с Митко Щерев, Ефтим Чакъров и други композитори.

- Със Стефан Диомов?

- Не. Запазвам уважението си към него.

- Всеки човек си има проблеми, но вие винаги изглеждате усмихната, ведра, позитивно настроена. Как го постигате? Това сценична маска ли е, или защитна реакция от околните, за да ги държите на дистанция от вас?

- Не, в никакъв случай не е сценична маска. По принцип съм ведър човек, но в определени моменти не мога да скрия бръчката между веждите. Това веднага се усеща, дежурна усмивка нямам.

- Останахте вярна на стила си. Не сте ли се изкушавали за дует с изпълнител от по-младото поколение и в друг стил, каквито странни симбиози се появиха напоследък?

- Никога не съм се изкушавала. Обичам да пея моите романтични, красиви песни, за моята публика, които да вълнуват, да ѝ говорят нещо. Това съм аз. Който както иска да ме възприема, но това е моят натюрел. Такива странни симбиози са ми чужди и компромис в това отношение не бих направила. Не съм си го и помисляла.

- Обикаляли сте много по света - по концерти и като турист. Коя държава мечтаете да посетите още?

- Мислех си за Мадагаскар, но попрочетох за тази държава в интернет и взех да се разубеждавам. Иначе обичам непознати, екзотични, диви места. Такива пътешествия ме зареждат. Мечтая си за остров Тонга например, за Папуа- Нова Гвинея. Бих посетила пак Нова Зеландия, Австралия. Въпреки пожарите, които бушуват там. Болно ми е, като гледам кадрите по телевизията от огнената стихия.

- Какво става с дъщеря ви Магдалена? Как върви студентството в НАТФИЗ?

- Магдалена се отказа от НАТФИЗ и записа “Мода и дизайн” в Художествената академия. Нещо не ѝ пасна в София. Първа година е и вече си е в Бургас във филиала на НХА.

CV

Тони Димитрова е родена на 10 януари 1963 г. в Бургас в семейството на военен и учителка. Завършва гимназия в родния си град, след което изкарва курсове по машинопис и стенография в Стара Загора. До 1995 г. работи като машинописка в община Бургас. Професионално с музика започва да се занимава през 1996 г., когато е назначена за солист на група “Горещ пясък”. Открива я Стефан Диомов. Същата година печели трета награда на фестивала “Бургас и морето” с песента “Ах, морето”, която се превръща в хит.

Преди да покори голямата сцена, е пяла по заведения в Бургас. Има издадени 10 албума. Правила е дуети с изпълнители като Васил Найденов, Орлин Горанов, Борис Гуджунов, Гого Найденов от “Тоника”, Веселин Маринов, Пламен Ставрев. Бързо се превръща в любимка на публиката, освен в България концертира и в много държави по целия свят.

През последните години се подвизава успешно и като актриса в бургаския театър “Адриана Будевска”, превъплъщавайки се в различни образи, сред които на Едит Пиаф, Джуди Гарланд и др.

Има дъщеря Магдалена, на 20 г.

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис