Задържането на Нено Димов обезсмисля вота на недоверие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8063548 www.24chasa.bg

Арестът на министъра на околната среда и водите Нено Димов миналата седмица заради водната криза в Перник и вноса на боклук от Италия предизвика много дискусии.

Обърнахме се към политолозите Анастас Стефанов от Изследователски център “Тренд”, доц. Стойчо Стойчев и доц. Румяна Коларова с въпросите какви знаци дава това събитие и какви ще са политическите последствия от него.

Ето техните коментари.

Играе ролята на социален отдушник и ще даде глътка въздух на управляващите

На първо място следва да отбележим, че случаят с водната криза в Перник се настани продължително в центъра на обществения ни живот. Всеки проблем, който се задържа прекалено дълго, уязвява властта и я кара да изглежда пасивна.

В такъв момент сред обществото рязко се увеличава степента на очакванията за намирането на решение. А особено при проблем с остър социален акцент и то посред зима, какъвто е този с водната криза в Перник, намирането на реакция и формирането на контра дневен ред по казуса е от решаващо значение.

Именно в такъв момент се случи акцията на прокуратурата през тази седмица и последвалото задържане на министъра в оставка Нено Димов.

В допълнение, предстоеше вот на недоверие по темите вода и въздух. Безспорно подходяща конюнктура за опозицията да отбележи точки в комуникационен план. Именно заради това този арест и повдигнато обвинение до голяма степен изчерпват съдържателно от смисъл предстоящия вот на недоверие. Измества се политическият фокус на проблема.

Второ, това събитие до голяма степен ще изиграе и ролята на социален отдушник, което ще даде глътка въздух на управляващите.

Иначе казано със задържането на министъра на околната среда и водите институциите преминаха в офанзива, като обществените погледи се изместват към следствието. Институционалните действия до голяма степен ще канализират този казус, който допреди това се развиваше хаотично и в много посоки, а именно

това го прави

опасен

Има нещо друго, което също трябва да отбележим. Водната криза в Перник засега е основната мина, която се задейства в този сектор. Не можем обаче с лека ръка да изключим наличието и на други такива проблемни локации. Сами виждате, че на заден фон динамично се развива и казусът с язовир “Бебреш”, захранващ с питейна вода жителите на Ботевград.

Един от основните въпроси, които се пораждат, е за коалиционните взаимоотношения в рамките на управляващото мнозинство. Но мисля, че ще е по-правилно да предположим, че тази ситуация с ареста на Нено Димов и последвалото му задържане по-скоро ще създаде известно напрежение и обтягане, но не и до степен на крайност. По-скоро смятам, че това няма да доведе до разпад на настоящата управленска формула. Изказването на лидера на ВМРО Каракачанов, определяйки този арест като “показно убийство”, подсказва за изостряне на тона. Но имайте предвид, че лидерът на ВМРО е опитен и прагматичен политик, който отчита политическите реалности, а оттам и политическите си интереси – а именно, че няма нужда от политически кризи, които евентуално да дестабилизират управлението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Позорният “Луковмарш” трябва да бъде спрян

    Позорният “Луковмарш” трябва да бъде спрян

    Националистите от БНС отново се канят да провеждат т.нар. Луковмарш, въпреки че нямат разрешение за това. А главният прокурор разпореди проверка на организаторите на марша месец преди насрочената дата. Въпреки това от лагера на националистите за поредна година се извършва познатата организация. Само бегъл поглед върху разпоредбите към участниците
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност