Язовирите от години се стопанисват паразитно. Държавата защо не е спряла това?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8063565 www.24chasa.bg

Арестът на министъра на околната среда и водите Нено Димов миналата седмица заради водната криза в Перник и вноса на боклук от Италия предизвика много дискусии.

Обърнахме се към политолозите Анастас Стефанов от Изследователски център “Тренд”, доц. Стойчо Стойчев и доц. Румяна Коларова с въпросите какви знаци дава това събитие и какви ще са политическите последствия от него.

Ето техните коментари.

Не може единствено министърът да носи отговорност

Арестът и оставката на министър Нено Димов поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. И това се случва за пореден път в държавата.

Първият въпрос, който си задаваме, е има ли наказателна отговорност, защото е ясно, че има политическа. Опасността е под етикета за наказателна отговорност да не се размие политическата.

Вторият въпрос: пределно ясно е, че в едно министерство не може министърът да носи цялата отговорност. Ако наистина е така, това означава, че има силно централизиран механизъм за вземане на решения по конкретни проблеми, което не е добър знак. Може да означава, че се блокират експертни решения. Но може да означава и че има корупционна схема. Защо? Защото всъщност, ако се търси наказателна отговорност от човек на толкова високо ниво, единственото, за което според мен може да бъде поискана, е търговията с политическо влияние, което по същество е корупция. Само че корупцията се доказва ужасно трудно.

Третият въпрос: не е тайна, че вече над 10 години язовирите се стопанисват по напълно паразитен начин, същото може да се каже и за бизнеса с питейна вода.

И скандалът с язовир “Студена" е само една брънка от проблема. Изненадващо е как изобщо може да се стигне до такава безотговорност и до такава драматична криза! Но е ясно и друго - държавата разполага с всички механизми да блокира действия не само като тези с язовир “Студена”, но и с всички останали язовири.

Остава големият въпрос защо досега никой не го е направил и кога ще го направи.

  • Без прошка за биячите на баба Наска и техните събратя

    Без прошка за биячите на баба Наска и техните събратя

    Трима дребни бандитчета тормозят цяло пловдивско село, докато най-после ги заловиха. Такива като тях има в почти всяко село - всички ги знаят, но им треперят и се молят да не дойдат и в тяхната къща. Хората не мигват по цели нощи от страх. Вършеят си такива като биячите на баба Наска и техните събратя и живот си живеят - всички те в повечето
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга