Язовирите от години се стопанисват паразитно. Държавата защо не е спряла това?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8063565 www.24chasa.bg

Арестът на министъра на околната среда и водите Нено Димов миналата седмица заради водната криза в Перник и вноса на боклук от Италия предизвика много дискусии.

Обърнахме се към политолозите Анастас Стефанов от Изследователски център “Тренд”, доц. Стойчо Стойчев и доц. Румяна Коларова с въпросите какви знаци дава това събитие и какви ще са политическите последствия от него.

Ето техните коментари.

Не може единствено министърът да носи отговорност

Арестът и оставката на министър Нено Димов поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. И това се случва за пореден път в държавата.

Първият въпрос, който си задаваме, е има ли наказателна отговорност, защото е ясно, че има политическа. Опасността е под етикета за наказателна отговорност да не се размие политическата.

Вторият въпрос: пределно ясно е, че в едно министерство не може министърът да носи цялата отговорност. Ако наистина е така, това означава, че има силно централизиран механизъм за вземане на решения по конкретни проблеми, което не е добър знак. Може да означава, че се блокират експертни решения. Но може да означава и че има корупционна схема. Защо? Защото всъщност, ако се търси наказателна отговорност от човек на толкова високо ниво, единственото, за което според мен може да бъде поискана, е търговията с политическо влияние, което по същество е корупция. Само че корупцията се доказва ужасно трудно.

Третият въпрос: не е тайна, че вече над 10 години язовирите се стопанисват по напълно паразитен начин, същото може да се каже и за бизнеса с питейна вода.

И скандалът с язовир “Студена" е само една брънка от проблема. Изненадващо е как изобщо може да се стигне до такава безотговорност и до такава драматична криза! Но е ясно и друго - държавата разполага с всички механизми да блокира действия не само като тези с язовир “Студена”, но и с всички останали язовири.

Остава големият въпрос защо досега никой не го е направил и кога ще го направи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя