Георги Харизанов: Очаквам още обвинения! Има и по-виновни по веригата!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8063579 www.24chasa.bg

Арестът на министъра в оставка Нено Димов е знак, че омертата “докато си на власт, не те закачат”, приключи с идването на Иван Гешев като главен прокурор

Не по-малка от тази на министъра, а дори и по-голяма отговорност носят експертите и началниците на басейнови дирекции и РИОСВ за случая с безводието в Перник

Твърденията, че в България се горят боклуците на цяла Европа, е плоска и нагла лъжа

- Какъв е сигналът с ареста и после с оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, обвинен за водната криза в Перник и за безстопанственост, г-н Харизанов?

- Основният сигнал е един: омертата, според която от 30 години насам “докато си на власт, не те закачат”, приключи с идването на Иван Гешев на поста главен прокурор.

Добрата новина е тази.

Лошата е, че поне за мен министър

Димов нито

е главният

виновник за

тази криза, нито

следва да бъде

единственият

обвинен и

арестуван

Тоест има още много работа, докато се разкрият и подведат под отговорност всички виновни за ситуацията в Перник.

- Чуват се гласове, че Нено Димов не само не е единственият, който може да понесе отговорност за безводието в Перник, но няма нищо общо и с боклука от Италия, който ще се изгаря у нас. Набеден ли е?

- Не споделям тезата за набеждаване. Политическата и административната отговорност е ясна, и да, подписът на министър Димов стои и под разрешителните и графиците за водоползване, и под лицензиите за внос и преработка на отпадъци. Това, което казвам обаче, е, че министърът е на края на този процес и съвсем не по-малка, а според мен дори и по-голяма отговорност носят експертите и началниците на басейнови дирекции и РИОСВ, които предлагат и контролират тези процеси.

- Вицепремиерът Красимир Каракачанов нарече ареста и оставката му “показно убийство”. Дали наистина е?

- В политически смисъл - абсолютно.

- Ваш колега, политологът Димитър Ганев, окачестви случая с екоминистъра “с един куршум два заека”, защото туширал напрежението по два сюжета - водната криза в Перник и твърденията, че в България се горят боклуците на цяла Европа. Съгласен ли сте?

- Твърдението, че в България се горят боклуците на цяла Европа, е плоска и нагла лъжа, присъща на отчаяната опозиция.

Оползотворяването на отпадъците е много важна част от политиките на устойчиво развитие и опазване на околната среда. Разбира се, когато една държава плаща на някоя друга държава, за да приеме и изгори отпадъците ѝ, следва да сме критични и да се запитаме “защо”. И тук съмнения, разбира се, има.

Но да се говори против оползотворяването на отпадъците като цяло и да се внушават страхове срещу някакво цехче за извличането на пластмасите от битовите отпадъци, да речем, е безотговорно и вредно политическо поведение.

- Ще разклати ли управляващата коалиция случаят “Димов”?

- Разбира се, но в никакъв случай не опасно. Министър Димов беше знакова фигура за патриотите в този кабинет и събитията от последните дни са несъмнен стрес за голямата коалиция. Но

в никакъв случай

този стрес не е

опасен и

непреодолим

- Как ще се реши водната криза в Перник? Очевидно една оставка, дори на министър, не стига.

- Промишлените предприятия не трябва да взимат вода от питейния водоем “Студена”, водопреносната мрежа трябва да се ремонтира основно и на всички магистрални водопроводи трябва да се поставят модерни и калибрирани водоизмервателни устройства, за да се знае по всяко време къде се намира всеки един кубик вода.

- А проблемът с боклука на Европа?

- Няма проблем с боклука на Европа. Ако има съмнения за “италианска афера”, то аз съм сигурен, че

отнемането на

лицензи и

повдигането

на обвинения

би било

елементарна

работа

за нашите правоохранителни органи в сътрудничество с италианската прокуратура. Лиценз и разрешително за внос на отпадъци се прекратяват за минути при данни за нарушения.

- Да очакваме ли още оставки?

- Очаквам още обвинения. Някой, а ние знаем кой, е изготвил графиците, които Нено Димов е подписал. Някой, а ние знаем кой, е поискал да му бъдат утвърдени поисканите количества от язовир “Студена”.

Някой, а ние знаем кой, е проспал изразходването на тези количества вода, за които уж бил предупредил министъра, представяте ли си! Като го е предупреждавал и министърът бил подписал въпреки предупрежденията, кой го е накарал в крайна сметка да я изразходва тази вода?

Затова не знам за още оставки, но просто няма как да няма още обвинени.

CV

Георги Харизанов е роден през 1978 г.

Учил е икономика в Датския колеж в София

 Работил е в две търговски дружества на Министерството на земеделието и храните в периода 2011-2012 г.

Собственик заедно със съпругата си на “Бест Брандс” от 2001 г.

Съучредител на основания преди години Институт за дясна политика 

 Беше водещ на предаването “Имате думата” по тв “Канал 3”

Днес е шеф на телевизия “Европа”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Бог високо, цар далеко и така от десетилетия хората в селата и малките градчета не могат да вдигнат глава и да живеят спокойно. Защото разни по-едри и дребни риби, с една дума местни дерибеи, се разпореждат със съдбите им, ограбват имотите им. Други - обикновени нагли обирджии и насилници, пък за 20 лева и човек убиват, тормозят възрастни хора
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност