Ако водата не поскъпне значително, ще продължава да не бъде ценена и пазена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8063637 www.24chasa.bg

Каквото и да казват, винаги става дума за пари

Прокурорите намериха доказателства за виновно поведение при стопанисването на язовир “Студена” - министър Нено Димов е бил многократно уведомяван писмено, че водата свършва, но не е направил необходимото водата да спре да се ползва за промишлени нужди и през цялата минала година ползването за промишлени нужди и поливане е продължило, въпреки че е било суша. Не ми е работа да разсъждавам дали доказателствата за виновно поведение са достатъчно убедителни. За това си има съд - той ще решава. Аз искам да кажа нещо друго - водата трябва да поскъпне значително, за да почнем да я ценим и пазим. В наши дни тя е безплатна, плаща се само разходът по доставянето ѝ, и то само преките оперативни разходи сега. Затова всъщност се е стигнало и до кризата в Перник. Питейна вода е била ползвана за промишлени нужди, защото дори и да плащаш питейна вода, за да си поливаш доматите или да закаляваш стомана, това е достатъчно евтино, за да може да си го позволиш. Сега промишлените ползватели на вода казват - ако не сме ние да купуваме вода от ВиК-то, те няма да имат достатъчно приходи. Ние сме голям клиент, няма как да ни спрат водата, казват промишлените потребители. Всъщност ниската цена на водата насърчава разпиляването ѝ. Тук сигурно някой ще каже, че хората са бедни и за тях водата трябва да е евтина. Но устойчиво решение на водния проблем с безплатна вода няма. Нека да струва повече и тогава няма да има натиск питейна вода да се използва за производство на каквото и да било. И някой друг заспал министър няма да подписва ползването ѝ за небитови нужди, без да е осмислил какво прави. Ако имаш някаква тъпа автомивка, си длъжен да ползваш собствен сондаж подпочвена вода, но ако си голямо предприятие имаш толкова много механизми за натиск, като изобщо не съм си помислил за подкуп. Ако си най-голям работодател в общината, дори тези, които сега не могат да отидат в тоалетна, са склонни да разделят водата си срещу заплата. За да има устойчиво решение, към декретивно определяната цена трябва да се добави някаква допълнителна такса, която да отразява историческите разходи, които са били направени от народната власт за водоснабдяване на страната. Всичко това - изграждането на язовири, водонапорни кули, тръбопроводи, може и да е правено преди 50 години, и то не точно от сегашните ВиК, но то струва пари. И към цената на водата трябва да бъдат прибавени разходите за тези активи. Тъй като те не могат да бъдат разпределени конкретно към всяко дружество и да се престане с тази глупост - различна цена на водата.

Нали осъзнавате какво означава 1000 литра вода да струват на крайния потребител 1,60 лв. - че литър вода, доставена до осмия етаж на панелката, струва 0,16 стотинки. Или казано иначе, 9 литра вода стигат до тоалетната срещу 1 стотинка. Как искате някой да я пази, да се тревожи за загубите по мрежата или да постави пластмасово шише вътре в тоалетното казанче, за да излива по-малко, когато пикае.

И затова в Шумен засега няма водна криза, а в Перник има, не че в Шумен няма металолеене, но просто водата е по-скъпа и не изкушава леярите там.

За да има устойчивост и да не се изкушават други, водата трябва да струва поне 2 стотинки на литър, или 20 лв. за кубически метър навсякъде в родината. Това няма и да причини социално недоволство - българите обичат да им е топло, но не обичат много да се къпят. Най-много да почнат да пикаят “по вънка”, но тъй или иначе това го правят кучетата и сега.

Каквото и да ви говорят, винаги става дума за пари. Разхищението на вода, което е национален спорт, се дължи на това, че водата у нас няма истинска цена. А е поредният буфосинхронизъм като пенсионната система или здравната каса. Имитира се, че уж нещо се плаща на база оперативни разходи към днешна дата, но това, че в тези дейности е вкаран много национален ресурс, като дори, ако щете, образованието на медицинските сестри не се смята.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга