Какво е да убиеш хладнокръвно на 18 и дни след това? И защо наказанията трябва да се променят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8071438 www.24chasa.bg
Иван Тодоров

l Държавата да се намесва при деца, зарязани

от родителите си, които растат по улиците

l Де се диференцира отговорността

на 16 и 17-годишните

Вероятният извършител на зверското изнасилване и убийство на 18 годишната ученичка в с. Галиче е 17 годишният ром Аксел – неучил, неработещ.

След убийството спокойно задигнал 250 лв. от дома на убитата и си купил маратонки. Вероятният убиец си е признал.

Той е осъждан

и за предишни

престъпления

И най-хищните зверове не биха извършили такова деяние. Пълното пренебрежение към другия човек, липсата на елементарно съпреживяване и бруталната безскрупулност на убиеца го характеризират като социопат, а вероятно и като психопат.

Аксел е зарязан от родителите, които работят в чужбина. Случаят е типичен за семейства, които оставят децата си в България, за да имат по-малко разходи в чужбина, където работят и най-често получават и социални помощи. Какво може да се очаква от деца, зарязани от родителите си и отраснали на улицата?

На първо място държавата трябва да се запита защо дава детски надбавки и социални помощи на хора, които не се грижат за наследниците си. Да се запита и защо социалните не отнемат именно такива деца,

за да не станат

социопати -

рецидивисти

за цял живот

Точно в тези случаи децата следва да се отнемат, а не защото някой примерно нямал достатъчно средства и имал затруднения с материалното осигуряване на детето – случаи, в които трябва да се помага.

Трудно ще се поправи подобен убиец като Аксел, дори и да е на 17 г. В пубертета е последната възможност за някаква, макар и неголяма промяна в характера на човека. Но психотерапевтите казват, че

промяна е

възможна само

ако детето е било

обичано

А как да е обичано дете, за което родителите не са положили усилие поне да ходи на училище.

Така или иначе, държавите в Европа и повечето цивилизовани страни по света предвиждат занижена наказателна отговорност за непълнолетните.

България няма как да избегне това. Само в някои щати на САЩ е възможно при особено жестоки престъпления непълнолетни и даже малолетни да бъдат съдени като възрастни.

В някои щати пък дори някой да е извършил престъпление като непълнолетен, ако си изправен пред съда като пълнолетен – съдят го, все едно е извършил убийството като пълнолетен.

Как стоят нещата в България с наказанията за непълнолетни между 16 и 18 г.?

На непълнолетните, навършили шестнадесетгодишна възраст, наказанията им се заменят:

- доживотният затвор без замяна, доживотният затвор и лишаването от свобода за повече от петнадесет години - с лишаване от свобода от пет до дванадесет години;

- лишаването от свобода за повече от десет години - с лишаване от свобода от две до осем години.

Което означава, че максималната присъда, която може да получи убиецът от Галиче за зверското си деяние, е 12 г. А

ако беше

9 месеца и нещо

по-възрастен, наказанието щеше да бъде вероятно доживотна присъда или 30 години или при съкратено производство – примерно 30 години.

Разликата между 12 г. и доживотна присъда за 9-10 месеца разлика е непропорционална. Нищо справедливо няма за няколко дни разлика във възрастта да има 18 г. разлика в наказанието. На възраст 17 г. 11 м. и 29 дни жестокият убиец ще получи максимално 12 г. затвор, което му дава възможност да излезе след 6 г., а на възраст 18 години и 1 ден извършителят на същото зверско престъпление може да получи максимална присъда доживотен затвор. 

В НК размерът на наказанията

се диференцира

по размер

между

две групи

непълнолетни – между 14 и 16 г., и втора група – между 16 и 18 г. В тази възрастова група всяка година има сериозна значение за развитието на непълнолетния. Ето защо следва да се направят промени в НК, като се диференцират наказанията между навършилите 16 г. и навършилите 17 г.

Нещо повече – би следвало законодателят да диференцира максималния размер на наказанията за всяка година на непълнолетните – за навършилите 14 г., 15 г., 16 г. и 17 г. Това ще увеличи с няколко реда текстовете в НК, но ще въведе значително по-голяма справедливост.

Освен това би следвало замяната на наказанията при групата между 16 и 18 г. да бъде по-подробно дадена, така, както е направено за групата между 14 и 16 г.

В тази група наказания се заменят:

- доживотният затвор без замяна и доживотният затвор - с лишаване от свобода от три до десет години;

- лишаването от свобода за повече от десет години - с лишаване от свобода до пет години;

- лишаването от свобода за повече от пет години - с лишаване от свобода до три години;

- лишаването от свобода до пет години, включително - с лишаване от свобода до две години, но не повече от предвиденото от закона.

Единственото успокоение при убиеца от Галиче е, че вероятно поради наличието на условна присъда и извършено ново престъпление ще трябва да излежи допълнително и срока по наложената му условна присъда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя