Добра новина! Нормализира се търговското салдо с Русия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8071480 www.24chasa.bg
Юлиан Попов

Зад цифрите често се крият не просто търговски отношения

Излязоха предварителните данни на НСИ за търговията с трети страни.

Износът за Русия се е качил с 31% (или с 230 млн.) и вече доближава 1млрд. лева. Не съм ровил да видя на какво се дължи това, голям дял е фармацевтика. Така Русия започва да става поне на хартия средно значим търговски партньор на България, изпреварва Македония, изравнява се със САЩ, зад Сърбия и Китай, далеч зад Турция. И, разбира се, много далече от ЕС. Износът ни за Украйна пък почти се е удвоил.

По-важно е, че вносът от Русия е спаднал с 37% (2,1млрд.!). Това се дължи най-вече на по-ниските цени на внасяните горива, не на рязко намалена зависимост от техния внос.

Така или иначе, тези две промени водят до значително нормализиране на търговското салдо между България и Русия. Заради енергийната ни зависимост вносът ни от Русия е огромен, а (по други причини) износът ни е много малък. Няма друга държава по света, с която да сме в подобно неравномерно търговско отношение.

През 2019 г. сме платили нетно на Русия 2,3 млрд. лева по-малко, отколкото през 2018 г. Това е много положителна тенденция, която, ако се запази, може един ден да доведе до нормализиране на отношенията между двете страни. За съжаление, зад цифрите често се крият не просто търговски, но и силно политизирани и криминализирани отношения. Затова човек не бива да прекалява с оптимизма.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя