35-о място за България в световна класация по качество на живот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8080656 www.24chasa.bg

Всяка година US News&World Report, BAV Group и Wharton School на университета в Пенсилвания класират най-добрите държави в света по 9 критерия.

В новото издание на индекса са включени 73 държави, които се представят най-добре по комбинация индикатори за развитие, икономика и качество на живот. В цялостната класация България е на 58-а позиция. На първите места са Швейцария, Канада и Япония.

Най-добро е представянето на България по показателя качество на живот - 35-о място. Той измерва политическа и икономическа стабилност, сигурност, ниво на цените спрямо доходите, качество на образованието и здравеопазването и др.

Най-слабо е представянето на страната ни по показателя “Мощ и влияние” - 68-о място.

Интересното е, че в съпътстващата проучването класация на най-добрите страни за образование България е 43-а - преди Естония, която е на 47-а позиция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност