Защо Борисов стигна и до Червено море

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8080737 www.24chasa.bg
Борисов с престолонаследника на Абу Даби и египетския президент на откриването на военната база в Беренис СНИМКА: РОЙТЕРС

Явно от този бряг се вижда по-добре бъдещето на енергийните потоци в Средиземноморието

Присъствието на премиера Бойко Борисов в компанията на египетския президент Абделфатах Сиси и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян на откриването на военната база Беренис на брега на Червено море онзиден бе изненада за мнозина. Или хайде, не чак за мнозина, само за половина. И то тази половина, която не бе изненадана преди това да го види в Истанбул заедно с Ердоган и Путин на официалното откриване на газопровода “Турски поток”.

Червеноморският военен флот на Египет и новите възможности на неговите въоръжени сили в тази зона би трябвало да интересуват повече страни като Етиопия и Судан. Обединените арабски емирства също. Защото те имат военно присъствие малко по-надолу, в Еритрея, а и защото всичко, което се случва в Червено море - от Баб ел Мандеб до Суец, по принцип живо ги интересува.

Къде обаче е българският интерес? В случая той не е свързан по никакъв начин с Червено море. Откриването на базата Беренис е по-скоро удобен повод за Борисов да се  срещне както със Сиси, така и с Мохамед бин Зайед (МБЗ). Всъщност най-вече с МБЗ, който трябваше да дойде в България в края на октомври, а след това визитата му се отложи за ноември, но събитията в Йемен отведоха принца в Рияд вместо в София. После пък Борисов бе зает с Тръмп и така и не се срещнаха.

Борисов залага много на личния си контакт с шейха и за малко повече от година тази връзка се разви сериозно.

В същото време МБЗ има подчертан инвестиционен интерес на Балканите и проектите му в Сърбия, Черна гора, Албания, Косово, а напоследък и в Румъния са известни.

Връзката на Борисов със Сиси е от съвсем друго естество, тя минава
през добре синхронизиран канал за взаимен обмен на информация
и сътрудничество по линия на спецслужбите.

Разбира се, с Египет имаме и разнородни бизнес интереси, но напоследък това, което не дава мира на Кайро, е бъдещето на газопровода “Истмед”. В това начинание освен египетската страна интереси имат още Израел, Кипър и Гърция, но бъдещето на проекта бе заплашено директно от Турция, която в края на миналата година подписа морско споразумение с правителството в Либия. Освен всичко друго това практически блокира трасето на “Истмед”.

Тази тема ще бъде горещ картоф, който ще се подхвърля доста в следващите месеци. В България за нея ще се чуе в новините може би още другата седмица, когато

кипърският външен министър

Никос Христодулидис 

ще се опита да преслуша

пулса на София по този въпрос

След още една седмица за пореден път ще се говори за “Истмед”, но този път с обратен знак, защото у нас пристига външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Засега изглежда, че бъдещето на този проект е силно заплашено от Турция и съответно България няма как да очаква от Египет нещо повече от втечнен газ.

И точно такава вероятност може да са обсъждали Борисов и Сиси. Ако въобще двамата са говорили сериозно за евентуални бъдещи постъпления на египетски газ в хъб “Балкан”. Но явно от бреговете на Червено море се вижда по-ясно бъдещето на енергийните потоци в Средиземноморието.

Това, което прозвуча много сериозно между Борисов и Сиси, докато си казваха “довиждане”, бе обещанието на египетския президент скоро да дойде в България. Както вече се били договорили. И ако наистина Абделфатах Сиси дойде в София, това ще е първото посещение на египетски президент в България за цялата 94-годишна история на отношенията ни с тази страна.

Тогава може да се каже, че тази безпрецедентна историческа визита е била договорена именно в Беренис, на брега на Червено море.

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов