Какво трябва да се промени в изборните закони

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8084818 www.24chasa.bg

Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности.

Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път. Казано по-просто - по пощата или с куриер.

Всеки гражданин, който иска да гласува така, да получава от изборната администрация надеждна бюлетина, която, след като попълни, да праща в запечатан плик. По този начин се решават поне три проблема - осигуряват се повече възможности за гласуване на заетите хора, първа стъпка е към активна регистрация, защото фактически всеки, който е избрал да гласува така, прави активна регистрация и се редуцират фантомите, и трето - решава се въпросът със секциите в чужбина. Просто разкриването им става безпредметно, защото всеки, който желае да гласува, получава тази възможност, независимо къде и кога се намира.

Другият важен въпрос, разбира се, са данните от екзитполовете и тяхното съобщаване в реално време. Това е анахронизъм, който цели да се прикриват изборни манипулации. Според нас е редно ЦИК да избира колектив от социолози, които да правят екзитполове навсякъде в страната и данните им да се съобщават от самата ЦИК на всеки час и половина. Така ще изчезнат онези идиотски остроумия по медиите и всички съмнения за манипулации, защото това ще бъдат официални данни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност