Русия в 2024-а: back in the USSR*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8085135 www.24chasa.bg
Обръщението на Путин се излъчва върху огромен екран в Москва. СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият тренд, изглежда, ще е силен премиер и слаб президент при връщане на съветската система с ръководната роля на партията

Руският президент Владимир Путин изненада в сряда всички - от Москва, през Брюксел и Вашингтон, с програмно вместо традиционно формално обръщение към Федералното събрание. В речта си към парламента той очерта бъдещето, а то звучи най-общо така: Back to USSR - връщане към СССР.

Президентът, за когото това е вече четвърти мандат, изтичащ през 2024 г., формулира изключително конкретни тезиси, включващи промени в конституцията на страната. Те насочват към

коренна промяна на

политическата система,

която през последните години бе смятана за една от най-централизираните президентски републики в света редом със САЩ и Франция.

Че обръщението на Путин ще е нещо специално и много по-различно от досегашните, бе загатнато от мнократните съобщения по федералните информационни канали, че то ще се излъчва на огромни екрани в цяла Москва, както и в други големи градове.

Веднага след края му стана ясно, че руското правителство, начело с премиера Дмитрий Медведев - наследил и след това върнал президентския пост от Путин, подава оставка. Светкавично за нов министър-председател бе определен сравнително неизвестният, но въртящ се във властта от над 20 години (последните 11 от тях - шеф на руската НАП) Михаил Мишустин.

Какво обаче цели Путин със своите предложения (на практика нареждания) към Федералното събрание?

Според обобщеното мнение на руските политолози и анализатори след 2024 г., когато (вероятно) Владимир Владимирович ще сдаде президентския пост завинаги, той вижда страната като република с все по-силен премиер и все по-слаб президент. Очевидно няма да бъде приложена схемата с друг държавен глава за един мандат, след което Путин отново да се върне на поста, както беше с Медведев през 2008-2012 г.

Това става ясно от предложението от текста на конституцията

да отпадне думата

“поред” в двата разрешени

президентски мандата

Тоест оттук нататък държавният глава може да изкара само два мандата - независимо дали са поред, или не, но не повече.

“Знам също така, че в нашето общество се обсъжда конституционното положение, че едно и също лице не трябва да заема длъжността президент на Руската федерация повече от два мандата поред. Не смятам този въпрос за принципен, но съм съгласен с това”, заяви президентът.

Отделно той

се застрахова от опитите

на нехаресвани от него

кандидати да пробват

да играят за поста

държавен глава през 2024 г. с поправката за 25-годишна уседналост: “Още по-строги изисквания трябва да има за лицата, които претендират за длъжността президент на Русия. Предлагам тук да бъде утвърдено задължителното постоянно пребиваване на територията на Русия за не по-малко от 25 години, а същото така отсъствие на чуждо гражданство, при това не само към момента на изборите, но и когато и да било.”

На първо четене това засяга очевидните му политически противници Михаил Ходорковски и Алексей Навални - единият живее в чужбина, а другият е учил там като студент и има временно гражданство.

Второто най-важно нещо в януарските тезиси на Путин е на практика завръщането към

съветската система на

вертикално управление

на териториален принцип. Първо, Путин дава ясно да се разбере, че иска да бъде усилена ролята на министър-председателя при реципрочно намаляване на възможностите на президента. Оттук нататък най-вероятно до 2024 година ще бъде създаден нов орган, вероятно нещо като Държавния съвет на България при социализма, чийто председател беше Тодор Живков.

Второ, това най-добре се вижда при местното управление. В бъдеще губернаторът (все едно областният управител у нас) ще има възможност реално да оспорва решенията на пряко избрания кмет на въпросния град.

В изказването си Путин разясни: “Ако вземем предвид по-голямата отговорност за формирането на правителството, това значи и да се поеме по-голяма отговорност за политиката, което това правителство провежда. С такава постановка на въпроса аз съм напълно съгласен.

В съответствие с членове 111 и 112 на конституцията на Руската федерация президентът само получава съгласието на Държавната дума за назначаването на председателя на правителството, а

след това го назначава

сам, както и неговите

заместници и всички

министри

Предлагам да се промени това и да се довери на Думата не просто съгласуването, а утвърждаването на въпросните кандитатури. При това президентът ще бъде длъжен да ги утвърди - тоест няма да има право да ги отхвърли.

Смятам за необходимо в конституцията да бъдат предвидени пълномощия на Съвета на федерацията по предостяване на президента правото да отстранява от длъжност съдии от Конституционния и Върховния съд в случай на извършени от тях нарушения, които поставят под съмнение техните чест и достойнство, а също така в случаи, които са предвидени от федералните закони и които предвиждат невъзможност за съхранение на статута на съдия. Това предложение произлиза от днешната ситуация и със сигурност днес ни липсва.”

Едно от възможните тълкувания на горните предложения на най-силния човек на Русия, а може би и в света е, че по този начин ще се засили ролята на управляващото мнозинство, което пък е доминирано от партията, създадена и на практика управлявана от самия Путин - “Единна Русия”. Тоест както преди години в СССР, който ръководи партията, ръководи и държавата.

Все още не е ясно в каква роля се вижда самият Владимир Владимирович след 2024 г. Единият вариант е отново да стане премиер както по времето на президента Дмитрий Медведев, но вече при много по-ограничени пълномощия на държавния глава.

Вторият вариант е Путин да стане председател на новосъздадения Държавен съвет и като такъв да се превърне в новия силен човек в изпълнителната власт, който да засенчи министър-председателя.

В третия случай настоящият президент може да остане само шеф на управляващата партия “Единна Русия”. Като се има предвид, че от години именно тя има мнозинство в руския парламент, то не е трудно да се представи, че в такъв случай Путин отново ще управлява, само че малко в сянка.

В посланието си руският президент съвсем очевидно се заигра с обикновените руснаци по две линии. Едната е, че предложи

всички анонсирани от него

предложения за промени

в конституцията да бъдат

приети на референдум

Един вид, ние искаме да се съобразим с вас, каквото кажете, това ще направим. Това, разбира се, е доста наивно, като се знае, че всички възможни важни избори в Русия неизменно се печелят от “Единна Русия” или от представители на “Единна Русия”.

Имайки предвид, че предложените промени засягат съществени изменения на политическата система и дейността на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, смятам, че е необходимо за тях да бъде проведено гласуване сред всички руски граждани по тези въпроси. И едва след неговите резултати да бъдеат приети окончателни решения.”

“Мнението на хората, на нашите граждани, на народа като носител на суверенитета и главен източник на властта трябва да бъде определящо”, декларира руският президент.

Втората линия е свързана с различни социални придобивки. Например детските надбавки или така наречените майчински. За тях Путин предлага: “В момента програмата е до 31 декември 2021 г. Ние трябва да я продължим поне до 2026 г. Освен това още при раждането на първо дете семейството ще получи право на майчински в днешния му обем. След индексацията от януари 2020 г. това са 466 617 рубли. Досега толкова се полагаха при второ и следващо дете. Тази подкрепа ще позволи на семейството да се подготви за раждането на следващото си дете.

Общата подкрепа за семейство с две деца ще е 616 617 рубли. И ще продължи да се индексира.”

В същото време ще има и помощ за семейства с ограничени финанси, които имат малки деца: “Предлагам да се обезпечат ежемесечни помощи за деца от 3 до 7 години, при това още от 1 януари тази години. Ще ги получават семейства, чиито доходи не превишават екзистенц-минимума. Тоест на

такива в действително

трудно, много

трудно положение

На първия етап това ще е половината от този минимум - 5,5 хиляди месечно. Но ако това не е достатъчно, ще направим и следващата крачка - предоставяне на пълната сума, или 11 000 рубли.”

Нататък - безплатен интернет в цяла Русия. С една уговорка, разбира се - само когато се отварят “социално значими руски сайтове”. И по-точно: “В днешни дни интернет стана за хората всекидневна жизнена необходимост. При това Русия е една от малкото страни в света, която има собствени социални мрежи, месинджъри, пощи и търсачки, както и други национални ресурси.

В тази връзка предлагам да бъде подготвен и реализиран проектът “Достъпен интернет” на цялата територия на страната. Той ще осигури безплатен достъп до социално-значимите родни интернет сайтове. Повтарям - хората няма да плащат за самата услуга, интернет трафикът ще е безплатен.”

Путин разпореди органите да се справят и с дефицита с лекарства посредством създаването на

единен списък

на препаратите,

които се предоставят

на болните

безплатно или с големи намаления във федерален или регионален мащаб.

И накрая, разбира се, погъделичка имперското чувство на руснаците, като обяви приоритет на националното право над международното:

“Изискванията на международното законодателство и договорите, а също така и решенията на международните органи могат да действат на територията на Русия само в онази си част, в която те не водят до ограничения на правата и свободите на хората и гражданите, не противоречат на нашата конституция.”

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо