Русия в 2024-а: back in the USSR*

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8085135 www.24chasa.bg
Обръщението на Путин се излъчва върху огромен екран в Москва. СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият тренд, изглежда, ще е силен премиер и слаб президент при връщане на съветската система с ръководната роля на партията

Руският президент Владимир Путин изненада в сряда всички - от Москва, през Брюксел и Вашингтон, с програмно вместо традиционно формално обръщение към Федералното събрание. В речта си към парламента той очерта бъдещето, а то звучи най-общо така: Back to USSR - връщане към СССР.

Президентът, за когото това е вече четвърти мандат, изтичащ през 2024 г., формулира изключително конкретни тезиси, включващи промени в конституцията на страната. Те насочват към

коренна промяна на

политическата система,

която през последните години бе смятана за една от най-централизираните президентски републики в света редом със САЩ и Франция.

Че обръщението на Путин ще е нещо специално и много по-различно от досегашните, бе загатнато от мнократните съобщения по федералните информационни канали, че то ще се излъчва на огромни екрани в цяла Москва, както и в други големи градове.

Веднага след края му стана ясно, че руското правителство, начело с премиера Дмитрий Медведев - наследил и след това върнал президентския пост от Путин, подава оставка. Светкавично за нов министър-председател бе определен сравнително неизвестният, но въртящ се във властта от над 20 години (последните 11 от тях - шеф на руската НАП) Михаил Мишустин.

Какво обаче цели Путин със своите предложения (на практика нареждания) към Федералното събрание?

Според обобщеното мнение на руските политолози и анализатори след 2024 г., когато (вероятно) Владимир Владимирович ще сдаде президентския пост завинаги, той вижда страната като република с все по-силен премиер и все по-слаб президент. Очевидно няма да бъде приложена схемата с друг държавен глава за един мандат, след което Путин отново да се върне на поста, както беше с Медведев през 2008-2012 г.

Това става ясно от предложението от текста на конституцията

да отпадне думата

“поред” в двата разрешени

президентски мандата

Тоест оттук нататък държавният глава може да изкара само два мандата - независимо дали са поред, или не, но не повече.

“Знам също така, че в нашето общество се обсъжда конституционното положение, че едно и също лице не трябва да заема длъжността президент на Руската федерация повече от два мандата поред. Не смятам този въпрос за принципен, но съм съгласен с това”, заяви президентът.

Отделно той

се застрахова от опитите

на нехаресвани от него

кандидати да пробват

да играят за поста

държавен глава през 2024 г. с поправката за 25-годишна уседналост: “Още по-строги изисквания трябва да има за лицата, които претендират за длъжността президент на Русия. Предлагам тук да бъде утвърдено задължителното постоянно пребиваване на територията на Русия за не по-малко от 25 години, а същото така отсъствие на чуждо гражданство, при това не само към момента на изборите, но и когато и да било.”

На първо четене това засяга очевидните му политически противници Михаил Ходорковски и Алексей Навални - единият живее в чужбина, а другият е учил там като студент и има временно гражданство.

Второто най-важно нещо в януарските тезиси на Путин е на практика завръщането към

съветската система на

вертикално управление

на териториален принцип. Първо, Путин дава ясно да се разбере, че иска да бъде усилена ролята на министър-председателя при реципрочно намаляване на възможностите на президента. Оттук нататък най-вероятно до 2024 година ще бъде създаден нов орган, вероятно нещо като Държавния съвет на България при социализма, чийто председател беше Тодор Живков.

Второ, това най-добре се вижда при местното управление. В бъдеще губернаторът (все едно областният управител у нас) ще има възможност реално да оспорва решенията на пряко избрания кмет на въпросния град.

В изказването си Путин разясни: “Ако вземем предвид по-голямата отговорност за формирането на правителството, това значи и да се поеме по-голяма отговорност за политиката, което това правителство провежда. С такава постановка на въпроса аз съм напълно съгласен.

В съответствие с членове 111 и 112 на конституцията на Руската федерация президентът само получава съгласието на Държавната дума за назначаването на председателя на правителството, а

след това го назначава

сам, както и неговите

заместници и всички

министри

Предлагам да се промени това и да се довери на Думата не просто съгласуването, а утвърждаването на въпросните кандитатури. При това президентът ще бъде длъжен да ги утвърди - тоест няма да има право да ги отхвърли.

Смятам за необходимо в конституцията да бъдат предвидени пълномощия на Съвета на федерацията по предостяване на президента правото да отстранява от длъжност съдии от Конституционния и Върховния съд в случай на извършени от тях нарушения, които поставят под съмнение техните чест и достойнство, а също така в случаи, които са предвидени от федералните закони и които предвиждат невъзможност за съхранение на статута на съдия. Това предложение произлиза от днешната ситуация и със сигурност днес ни липсва.”

Едно от възможните тълкувания на горните предложения на най-силния човек на Русия, а може би и в света е, че по този начин ще се засили ролята на управляващото мнозинство, което пък е доминирано от партията, създадена и на практика управлявана от самия Путин - “Единна Русия”. Тоест както преди години в СССР, който ръководи партията, ръководи и държавата.

Все още не е ясно в каква роля се вижда самият Владимир Владимирович след 2024 г. Единият вариант е отново да стане премиер както по времето на президента Дмитрий Медведев, но вече при много по-ограничени пълномощия на държавния глава.

Вторият вариант е Путин да стане председател на новосъздадения Държавен съвет и като такъв да се превърне в новия силен човек в изпълнителната власт, който да засенчи министър-председателя.

В третия случай настоящият президент може да остане само шеф на управляващата партия “Единна Русия”. Като се има предвид, че от години именно тя има мнозинство в руския парламент, то не е трудно да се представи, че в такъв случай Путин отново ще управлява, само че малко в сянка.

В посланието си руският президент съвсем очевидно се заигра с обикновените руснаци по две линии. Едната е, че предложи

всички анонсирани от него

предложения за промени

в конституцията да бъдат

приети на референдум

Един вид, ние искаме да се съобразим с вас, каквото кажете, това ще направим. Това, разбира се, е доста наивно, като се знае, че всички възможни важни избори в Русия неизменно се печелят от “Единна Русия” или от представители на “Единна Русия”.

Имайки предвид, че предложените промени засягат съществени изменения на политическата система и дейността на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, смятам, че е необходимо за тях да бъде проведено гласуване сред всички руски граждани по тези въпроси. И едва след неговите резултати да бъдеат приети окончателни решения.”

“Мнението на хората, на нашите граждани, на народа като носител на суверенитета и главен източник на властта трябва да бъде определящо”, декларира руският президент.

Втората линия е свързана с различни социални придобивки. Например детските надбавки или така наречените майчински. За тях Путин предлага: “В момента програмата е до 31 декември 2021 г. Ние трябва да я продължим поне до 2026 г. Освен това още при раждането на първо дете семейството ще получи право на майчински в днешния му обем. След индексацията от януари 2020 г. това са 466 617 рубли. Досега толкова се полагаха при второ и следващо дете. Тази подкрепа ще позволи на семейството да се подготви за раждането на следващото си дете.

Общата подкрепа за семейство с две деца ще е 616 617 рубли. И ще продължи да се индексира.”

В същото време ще има и помощ за семейства с ограничени финанси, които имат малки деца: “Предлагам да се обезпечат ежемесечни помощи за деца от 3 до 7 години, при това още от 1 януари тази години. Ще ги получават семейства, чиито доходи не превишават екзистенц-минимума. Тоест на

такива в действително

трудно, много

трудно положение

На първия етап това ще е половината от този минимум - 5,5 хиляди месечно. Но ако това не е достатъчно, ще направим и следващата крачка - предоставяне на пълната сума, или 11 000 рубли.”

Нататък - безплатен интернет в цяла Русия. С една уговорка, разбира се - само когато се отварят “социално значими руски сайтове”. И по-точно: “В днешни дни интернет стана за хората всекидневна жизнена необходимост. При това Русия е една от малкото страни в света, която има собствени социални мрежи, месинджъри, пощи и търсачки, както и други национални ресурси.

В тази връзка предлагам да бъде подготвен и реализиран проектът “Достъпен интернет” на цялата територия на страната. Той ще осигури безплатен достъп до социално-значимите родни интернет сайтове. Повтарям - хората няма да плащат за самата услуга, интернет трафикът ще е безплатен.”

Путин разпореди органите да се справят и с дефицита с лекарства посредством създаването на

единен списък

на препаратите,

които се предоставят

на болните

безплатно или с големи намаления във федерален или регионален мащаб.

И накрая, разбира се, погъделичка имперското чувство на руснаците, като обяви приоритет на националното право над международното:

“Изискванията на международното законодателство и договорите, а също така и решенията на международните органи могат да действат на територията на Русия само в онази си част, в която те не водят до ограничения на правата и свободите на хората и гражданите, не противоречат на нашата конституция.”

  • Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Опасно за живота: млад и самонадеян зад волана на мощна кола!

    Млади и самонадеяни шофьори, седнали зад волана на лъскави мощни коли, карат сякаш са еднолични господари на пътя. Нито ограничения, нито правила за движение на пътя могат да ги стреснат. Е, ако стане някоя беля, родителите им - същите, които са им закупили мощното возило, ще ги отървават и от люти глоби, и от други, по-тежки наказания
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо