Путин започва загадъчна реформа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8085146 www.24chasa.bg
Владимир Путин обяви реформа, която вероятно ще го задържи в реалната власт и след 2024 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Майките ръкопляскат, коментаторите пият аспирин

Сензационните реформи, които руският президент Путин възвести на 15 януари, могат да се сравнят с котката на Шрьодингер, която според квантовата физика може да е хем жива, хем мъртва едновременно – всичко зависи от гледната точка.

Според патриотите – путинисти, това е началото на националноосвободителна революция. Най-сетне Русия ще отхвърли колониалното господство на САЩ и глобалния финансов капитал. А смяната на премиера Медведев е удар по неолибералния икономически модел.

Според левите патриоти това е просто прах в очите на прогресивната общественост. И всичко си е постарому. Новото е само това, че бушонът Медведев гръмна – също като у нас Цветан Цветанов.

Според прозападните опозиционери това е началото на конституционен преврат, който има за цел да увековечи властта на Путин след 2024 г., когато изтича президентският му мандат.

И едните, и другите са съгласни, че

властта имаше

крайна нужда

от освежаване

преди парламентарните избори догодина. Вече 7 години икономиката на Русия е в спад, а доходите – от 6 години. Всичко това се пише на съвестта на правителството и в по-малка степен на президента, значи правителството е бушонът, който трябваше да изгори. Така и стана.

Като президент Путин ръководи пряко силовите министерства и външната политика. По принцип негативите на икономиката се пишат на гърба на правителството, на досегашния премиер Дмитрий Медведев, както и на Държавната дума, която често не изпълнява указанията на президента да вдигне жизненото равнище. Путин играе доброто ченге и затова рейтингът му е висок. 

Според агенцията “Левада център”, неодобрението към Медведев в края на миналата година бе 61 на сто, а одобрението – 38. Под нивото на водата бе и правителството – 54:44. Рейтингът на самия Путин все още е положителен, 68:31, но само преди 3 години бе 85:14. Явно нещата вървят надолу и нещо трябваше да се предприеме.

Медведев вече бе като камък на шията на президента, тъй като и лявата, и дясната опозиция го изтипосаха като корупционер № 1. Читателят може да се запознае с предполагаемата му частна империя на блога на опозиционера Алексей Навални. (https://dimon.navalny.com/#funds)

Там могат да се видят десетки изумителни имения и резиденции, агрокомплекси, яхти, лозя и винарни и още какво ли не. На фона на тези имоти

Доналд Тръмп е

направо беден

роднина

Дори Уорън Бъфет и Джеф Безос могат само да мечтаят за такава жилищна площ. Разбира се, Медведев отрича, но доказателствата на Навални впечатляват. И руският народ е впечатлен.

Путин дълго отлагаше смяната на премиера, тъй като двамата с Медведев са тандем още от 1991 г., когато заедно работят при видния демократ Анатолий Собчак, тогава кмет на Санкт Петербург. Както е известно, Путин е изключително верен на своите близки хора, както и на личните си ангажименти.

Затова на повечето наблюдатели не им се вярва, че Медведев отива в глуха линия. Той ще бъде заместник-председател на Съвета по сигурността – нещо като президент на водопад. Длъжността му още не съществува.

В бъдеще обаче този пост може да защити гърба на Путин, докато той трансформира своята власт така, че да дърпа конците отстрани.

Първо тортата

И именно тази трансформация е голямата загадка, облечена в енигма. Както знаем, на 15 януари изненада цялата руска и световна общественост с послание пред целия руски политически елит в състав 1300 човека. До този момент никой не знаеше какво предстои. Посланието има две основни части – демография и конституционна реформа. Като обем и времетраене демографската част е около три четвърти от цялото. Обещават се съвсем конкретни повишения на детските добавки, премиите за майчинство, безплатна топла храна в училищата и още много други социални придобивки, на които тук няма да се спирам, за да не събуждам завист сред българския народ. А и те са толкова много, че заслужават отделна статия.

Естествено, обръща се внимание и на образованието, благосъстоянието, инвестициите, науката, международното положение и всички други компоненти на един класически доклад на ЦК на КПСС пред партиен конгрес.

После енигмата

Едва в края на посланието Путин стига до конституционната реформа. Тук вече той е енигматичен и няма нищо конкретно.

Започва с това, че според него конституцията не трябва да се сменя, след което веднага предлага някои доста фундаментални промени, макар и да не е ясно точно какви са и докъде се простират. Това дава възможност на различните прослойки и партии да ги тълкуват по свой вкус. Какво значи например:

“Това означава буквално следното: изискванията на международното законодателство и договори, а също и решения на международните органи могат да действат на територията на Русия само в тази им част, в която не влекат след себе си ограничения на правата и свободите на човека и гражданина, не противоречат на нашата Конституция.”

Според критиците от ляво и дясно това и днес го има в конституцията. Според патриотите – това чупи колониалните окови. Както е известно, компании като “Газпром” водят съдебни спорове в международни съдилища, а акционерите на бившата “Юкос”, компанията на Ходорковски, осъдиха в Хага руската държава да им изплати 50 милиарда рубли.

Радост за народа е забраната висшите политици и чиновници да притежават двойно гражданство или дори документ за постоянно жителство в чужбина. Ако стане, това ще е мощен шамар по целия руски елит. Не си човек, ако нямаш дом я в Лондон, я в Ню Йорк или на Ривиерата.

Бородинска

битка?

Но дали този шамар ще улучи нечия буза? По принцип Путин е дълго на власт, защото балансира между олигарсите. Освен това, той е най-добрият медиатор между олигарсите и руския народ. За да постигне целта, трябва да поведе народа срещу олигарсите, което не му е в характера.

“Това не е победа - коментира депутатът Евгений Фьодоров. - Това е само началото на битката, Бородинската битка, в която сме длъжни да победим. Днешното събитие е все едно доброволците получиха оръжие във военкомата, за да тръгнат на война”.

Фьодоров е депутат от “Единна Русия” и основател на организацията “Национално-освободително движение” (НОД). То се бори не само за пълно възстановяване на суверенитета, но и за СССР. Освен това Фьодоров минава за един от неофициалните говорители на Путин.

Една от версиите е, че истинската цел на цялото послание се крие в следните думи:

“Вие знаете, че от 2000 г. по моя инициатива бе възроден Държавният съвет, в чиято работа участват главите на всички райони… Смятам за целесъобразно в конституцията да се закрепи и съответстващият статут на Държавния съвет.”

Според някои коментатори Путин смята да превърне Държавния съвет в орган с реална власт над останалите държавни институции и да му стане председател след 2014 г., когато изтича президентският му мандат.

Ако е така, то Путин сигурно се учи от дългогодишния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Миналата година той си подаде оставката, но остана председател на Съвета за сигурност, откъдето и сега дърпа конците. В знак на признателност парламентът прекръсти столицата Астана на Нурсултан.

Но Астана е млада столица, докато Москва е от векове и за векове. В Русия има друга традиция – Петър Първи премества столицата в Петербург, родното място на Путин. 

  • “Чудото” Брекзит – как я мислиха англичаните и каква стана

    “Чудото” Брекзит – как я мислиха англичаните и каква стана

    Преди малко повече от 5 години англичаните гласуваха да напуснат Европейския съюз, подведени от агитатори като Найджъл Фарадж, които ги плашеха с мигрантите. Денят 23 юни 2016 година промени завинаги Великобритания и ето че сега на Острова събират горчиви плодове. Заради липсата на около сто хиляди шофьори страната изпитва невиждан дефицит на
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо