Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8092300 www.24chasa.bg

Предлагаме нова европейска програма за младежки културен туризъм, казва изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма

- Господин Драганов, по време на предстоящата на 13, 14 и 15 февруари туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ са планирани редица съпътстващи мероприятия. Какви теми ще се разискват по време на тези събития?

- За мен най-важното събитие е седмата годишна национална среща на Националния борд по туризъм, която ще се съсредоточи в три важни теми: България като инвестиционна дестинация, България като дигитална и споделена икономика и България като национален туристически бранд.

Поканени са представители на министерството на туризма, на различни ведомства и организации, като очакваме да присъстват министрите на туризма и на икономиката, кметът на столицата, председателят на парламентарната комисия по икономика и др.

Дискусиите в рамките на годишните срещи винаги са задавали тренда в туризма и очакваме и тази година те да очертаят хоризонта.

Организираме още едно събитие в рамките на изложението тази година – първи конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия за култура, туризъм, изкуствен интелект и блокчейн технологии. Ще дойдат представители на 15 университета. Целта е да се очертае връзката между културата от една страна, младежта и туризма от втора и съвременните дигитални технологии от трета.

На база на дигитализацията младежите от Европа трябва да могат да пътуват, когато навършат пълнолетие т.е. 21 години.

- Младежите и сега пътуват с намаления, какво е новото?

- Да, но те ще могат вече да посещават, финансирани от Европейския съюз, различни културни маршрути в Европа, като отчетността на тези пътувания ще се подобри съществено с помощта на блокчейн технологиите. Ние инкорпорираме стоте национални туристически обекта на България например, като сега искаме да обсъдим с университетите как да включим и съвременните технологии в тези пътувания.

Младежите сега ползват редица облекчения – студентски цени при посещението на музеи и галерии, отстъпки при пътуване и ред други.

Но в Европа има уникална мрежа – Европейските културни маршрути, които в момента са 34 на брой. Сега подготвяме пътя на светите братя Кирил и Методий като 35-и културен маршрут на базата на блокчейн технологии и искаме да използваме възможността да дигитализираме и останалите 34 културни маршрута.

Така че нашето предложение заедно с Асоциацията на европейските културни маршрути в Люксембург към Съвета на Европа и ЕС е да има една програма на Евросъюза, която да позволява на всички европейски младежи при навършване на 21-годишна възраст да могат със своята лична карта да посетят най-малко 100 туристически обекта от тези европейски културни маршрути.

Правим това предложение неслучайно сега, когато се определя рамката на следващия 7-годишен европейски бюджет.

- А каква е ролята на дигиталните технологии в това предложение?

- Първо, тези маршрути и обекти трябва да бъдат напълно дигитализирани, така че посещаването им да може да бъде проследимо. Правим го заради отчетността, която е много важен инструмент на европейските оперативни програми. Това ще бъде абсолютно коректно – всяко евро, което ще бъде инвестирано в тази програма, ще се види кога, в колко часа е похарчено.

- По време на борсата ще има пак десетки щандове на курорти, туроператори и туристически агенции. Смятате ли, че има някакви скрити резерви за предстоящия летен туристически сезон?

- Ние очакваме около 320 участници на „Ваканция и СПА Експо“, а посетителите ще са над 18 000-20 000. Всяка година това изложение прави нещо като инвентаризация на състоянието на туризма в България. Тази година ще има и изложители от Азия и Африка, освен разбира се и силно участие от нашите съседи на Балканите и Европа.

Браншовите организации, като Българската асоциация за балнеология и СПА туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на екскурзоводите са организирали редица съпътстващи срещи за своите членове.

Министерството на туризма също има форум в рамките на изложението за стратегията за развитие на туризма. Ще има и интересна културна програма.

Любопитното е, че посетителите ще могат вече да видят роботи, които са предназначени за сферата на туризма. Вече има дигитални преводачи за рецепциите, които превеждат в реално време от различни езици включително и от китайски, японски, корейски. Много уреди в хотелите вече могат да се включват с гласови команди, също така вендинг машините са снабдени до голяма степен с елементи на изкуствен интелект. Неслучайно слагаме изкуствения интелект като тема на някои доклади по време на форумите.

Ще бъде дискутирана и темата за ваучерите за почивка, които да се създадат по подобие на ваучерите за храна.

- Какво представлява тази идея?

- Много ведомства в държавата притежават собствени почивни бази, в които при ниски цени техните служители почиват. Смятаме, че останалите работници и служители, чиито фирми нямат почивни бази, също заслужават да почиват при ниски цени.

Говорили сме с Българския туристически съюз, СПА асоциацията и други организации, които вярвам, че ще предоставят тяхната база за използване чрез ваучери. И смятам, че по време на конференцията ще обсъждаме и този въпрос.

Принципът на действие на тези ваучери ще бъде същият като на ваучерите за храна. Работодателите ще могат да дават на служителите си такива ваучери като част от заплатата и върху тях не дължат осигуровки. Механизмът е описан в наредба 7 на финансовото и на социалното министерства.

- В средата на февруари вече ще се знаят резултатите от ранните записвания за лятото на 2020 г. Знаете ли какъв е трендът?

- Той и сега е ясен, тъй като вече минаха някои от големите туристически борси, а предстоящ и борсата в Берлин и други. Да не говорим, че продажбите за лятото на 2020 г. започнаха по принцип още преди да е завършил предходният летен сезон.

Продажбите за лятото вървят нормално, нямаме индикация за каквито и да било сътресения. Новото тази година е, че записванията през онлайн туроператори определено ще бъдат водещи за сметка на аналоговите туроператори.

  • Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Ще живеят ли децата ни по-зле от нас?

    Въпросът е актуален. Не, не става дума за сегашната политическа бъркотия в България, която, разбира се, има потенциал при лош сценарий да смрази икономиката и бизнеса, да уплаши инвеститорите и да намали растежа по начин, че последствията да се носят от следващото поколение у нас. Но сега светът е глобален и мобилен
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си