Нека има място, обединяващо българите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8093640 www.24chasa.bg

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия мавзолей.
Днес в дискусията се включват Росен Петров и Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

Трябва да се обмисли, за да не се стигне до

Статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов в
Статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов в "24 часа" - 20 януари 2020 г.

гротескни форми като в съседни нам държави

Това е интересна идея, която трябва сериозно да се обсъди. При всички случаи тя има много основания. Ролята на паметниците в изграждането на колективната и историческата памет е изключително важна. Разбира се, трябва да се обмисли как точно ще се осъществи, за да не се стигне до някои гротескни форми, които може да се видят в съседни нам държави.
Принципно идеята е много основателна. На такова място е хубаво да се вдигне такъв паметник, защото той ще промени самото място, ще му даде друг смисъл. Така ще се изпълнят 2 важни обществени и исторически задачи - да се подмени едно място на памет с друг смисъл и да се превърне в място, обединяващо българите. Дали точно тези статуи да са, трябва да се обсъди в обществен комитет, в който да се включат много учени.

  • За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    Когато преди време един от основателите на СДС Петко Симеонов предложи в петиция софийското летище да носи името на д-р Желю Желев, един началник на висока канцелария буквално се изгаври с приноса на първия демократично избран президент на България. Днес обаче е факт - площад до новата сграда на парламента ще носи името на д-р Желев
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов