Нека има място, обединяващо българите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8093640 www.24chasa.bg

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия мавзолей.
Днес в дискусията се включват Росен Петров и Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

Трябва да се обмисли, за да не се стигне до

Статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов в
Статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов в "24 часа" - 20 януари 2020 г.

гротескни форми като в съседни нам държави

Това е интересна идея, която трябва сериозно да се обсъди. При всички случаи тя има много основания. Ролята на паметниците в изграждането на колективната и историческата памет е изключително важна. Разбира се, трябва да се обмисли как точно ще се осъществи, за да не се стигне до някои гротескни форми, които може да се видят в съседни нам държави.
Принципно идеята е много основателна. На такова място е хубаво да се вдигне такъв паметник, защото той ще промени самото място, ще му даде друг смисъл. Така ще се изпълнят 2 важни обществени и исторически задачи - да се подмени едно място на памет с друг смисъл и да се превърне в място, обединяващо българите. Дали точно тези статуи да са, трябва да се обсъди в обществен комитет, в който да се включат много учени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Бог високо, цар далеко и така от десетилетия хората в селата и малките градчета не могат да вдигнат глава и да живеят спокойно. Защото разни по-едри и дребни риби, с една дума местни дерибеи, се разпореждат със съдбите им, ограбват имотите им. Други - обикновени нагли обирджии и насилници, пък за 20 лева и човек убиват, тормозят възрастни хора
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност