Водата трябва да е по-скъпа, за да не останем на сухо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8093666 www.24chasa.bg

Защото има крещяща нужда от инвестиции

Водата трябва да е по-скъпа, за да не останем на сухо

във водосборни и водопреносни системи

Водата трябва да е по-скъпа, за да не останем на сухо

С трици маймуни не се ловят. Чудесно е, че всички искат евтина вода. И имат евтина вода. Но след 70-те години на миналото хилядолетие почти няма изградени нови язовири. Изградените водосборни съоръжения в годините на прехода не се поддържат добре и населените места и особено по-големите от тях разчитат все повече на изградените язовири. А и състоянието на голяма част от тези язовири е плачевно.

Преди дни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че общият брой на засегнатото население от воден режим понастоящем е 315 хиляди души. Това е над 4,45% от реалното население на страната. Както и да се интерпретират данните, те не са желателни за държава, член на ЕС. Все пак положението е значително по-добро в сравнение с 2001 г., когато на воден режим са били 22% от населението.

Общите загуби

на вода

през 2018 г. възлизат на 499 млн. куб. м, което е 56,4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.). В Добрич се губят 84% от водата, в София - 48%, показват данните на НСИ.

Преди седмица регионалният министър Петя Аврамова обяви, че са нужни 11 млрд. лв., за да се обнови ВиК инфраструктурата в цялата страна. Това прави 1 571 лв. на човек в страната или около 3 000 лв. на работещ човек. Министър Аврамова посочи и че в редица населени места през лятото и есента има недостиг на питейна вода. За периода 2014-2020 г. предвидените средства по Оперативна програма “Околна среда” са 3,4 млрд. лв., което съвсем не е малка сума, стига да се усвои. Но към 2018 г. усвоените средства по тази Оперативна програма са били под 20%.

От Световната банка не са изчислявали с колко ще поскъпне водата, ако се направят нужните инвестиции, които да осигурят качествена прясна вода за цялото население на страната и независимостта от засушаванията. Но според нейните експерти през следващия четвърт век

за водни помощи

ще трябват към

300 млн. лв.

годишно, защото цените ще станат такива, че най-бедните няма да могат да си ги позволят. От сегашните 66 ВиК дружества трябва да останат 28, пише още в стратегията на Световната банка за ВиК сектора. Оптималното за една ВиК фирма е да има поне 250 000 абонати, иначе ще бъдат неефективни. И още нещо – в София се видя, че концесионирането не е толкова лошо, колкото често се описва в медиите.

Въпреки намалението на абсолютния обем структурата на водовземането в страната е относително устойчива. През 2019 г. най-значим е делът на водите за сектор “Индустрия” - 70,6% от пресните води, следват ВиК секторът (15,8%) и сектор “Селско, горско и рибно стопанство” (13,6%). Недопустимо е за индустрията да се доставя по-евтина вода със същото качество като на хората.

Общата дължина на водопроводната мрежа, която е експлоатирана от ВиК, през 2018 г. е 74 750 км, от която новоизградени са само 112 км, а са реконструирани 412 километра – минимално спрямо общата дължина! Това показва

крещящата

нужда от нови

инвестиции

Които спрямо цялата стойност на водопреносната мрежа са 3,9% - крайно недостатъчно. Незаплатената от крайните потребители вода е 4,1% - поне официално. В страната ни канализация, вързана с пречиствателни станции, ползват само 65% от населението – нещо, което не е вдъхновяващо за страна от ЕС.

КЕВР обяви, че от началото на 2020 г. водата ще поскъпне между 1 и 9%. В Перник се предвижда поскъпване от само 3%, което е нереалистично ниско. Там над 70% от водата се губят по водопреносната мрежа. И са необходими много по-големи инвестиции, ако перничани искат да имат вода, независимо от прищевките на природата.

В сравнение с други европейски държави България е страна с беден воден ресурс като територия. Но имаме късмет, че не сме държава с голяма гъстота на населението. А и демографската криза допълнително намали населението с около 2 млн. Поради това по наличието на прясна вода на човек от населението се вижда, че България е на 7-о място в ЕС, но като се вземат пред вид и водите на р. Дунав. (Виж графиката.)

Около 98% от домакинствата са свързани с централно водоснабдяване. Към половината от използваната прясна вода е с добро качество с оглед на европейската директива за питейните води.

Потреблението на питейна вода от домакинствата от общественото водоснабдяване е сравнително устойчиво като се колебае около 99 л на човек за ден.

Добитата за ползване вода от подземни източници е относително стабилна - 10% от общото водовземане. Което е крайно недостатъчно.
Измененията в годишните равнища на потребление за периода 2000 - 2015 г. зависят по-скоро от структурните промени в икономиката и в малка степен зависят от климатичните фактори.

Средната цена на 1 куб. м вода в България е към и под 1,5 евро. В някои европейски държави водата е по-евтина. Но причината е проста –
водата е щедро
спонсорирана

Това е допустимо, но само в държави, които могат да си го позволят икономически и където хората не я пилеят. Не бих казал, че в България е точно така.

Да, най-важното е да се усвояват много по-ефективно европейските пари. Но те далеч не са достатъчни, за да се реши проблемът с недостига на вода. При една по-голяма суша никой не е застрахован – повечето си спомнят много добре ужасиите от не съвсем краткия воден режим в София през 90-те години. А София и сега ползва приблизително същите основни водоизточници – яз. “Искър” и яз. “Бели Искър”.

Държавата няма как да спонсорира всичко и по повече – и образование, и здравеопазване, и магистрали, и ВиК. Това, което може да направи, е да осъществи по-ефективен контрол при обществените поръчки при изграждане на водните цикли.

Затова нека послушаме Световната банка с нейните банални, но верни изводи – необходимо е да се увеличи малко повече цената на водата, за да има пари за инвестиции. Доста тъпо е да се радваме на няколко стотинки по-ниска цена на водата, т.е. на едно от най-евтините неща в България, и поради това да го губим. Пълна разсипия е да изтича в земята над половината вода от водопреносната система. Така изтича едно от най-големите ни богатства. А и вече има тръби с много по-висока трайност и възможност за ограничаване на загубата на вода. В нормалните държави се губят не повече от 10%. Без чиста вода няма добро качество на живота.

 

  • За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    Когато преди време един от основателите на СДС Петко Симеонов предложи в петиция софийското летище да носи името на д-р Желю Желев, един началник на висока канцелария буквално се изгаври с приноса на първия демократично избран президент на България. Днес обаче е факт - площад до новата сграда на парламента ще носи името на д-р Желев
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов