Срам ме е, че през 2009 г. не наградиха хидроинженерите, проектирали язовирите, с които днес ще спасяват Перник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8097001 www.24chasa.bg

Може би трябваше с гръм и трясък да вляза в президентството и да питам защо

Пролетта на 2009 година беше много напрегната. Идваха избори и вероятността да остана в МОСВ след тях изглеждаше нищожна. Покрай битката за река Места се срещнах с всички доайени хидроинженери, които бяха вече много възрастни. Та тези хора, проектирали и построили “Белмекен-Сестримо”, ПАВЕЦ “Чаира” и всичките ни язовири, бяха живите легенди на българското хидроинженерство, за което пише във всички учебници по света.

И понеже те никога нищо не са искали от държавата, внесох доклад да бъдат наградени с орден “Стара планина” инж. Куков - проектирал най-обсъждания днес “Белмекен”, проф. Патоков и още двама.

И какво ми казаха... Не могло “Стара планина”, най-много “Кирил и Методий с огърлие”. Добре, - каквото ви се откъсне от сърцето, това им дайте. Само да им окажем тази толкова заслужена чест.

И мина докладът на Министерския съвет. И изборите минаха. И поне 10 пъти звънях в президентството да питам кога ще им връчат ордените. И НЕ! Не им ги връчиха. И Куков, и Патоков си отидоха от този свят без това заслужено признание!

Срам ме е... и се чувствам виновна. Може би трябваше с гръм и трясък да вляза някой ден на “Дондуков”.

Днес от техните язовири спасяваме Перник. Дано поне някой някога кръсти на тяхно име една уличка.

Няма вече такива хора. Няма.

(От фейсбук)

Любка Качакова е бивш депутат от НДСВ, била е зам.-министър на икономиката (в правителството на Сакскобургготски) и на екологията в кабинета на тройната коалиция. В момента Качакова е търговско аташе на България в Лос Анджелис.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Бог високо, цар далеко и така от десетилетия хората в селата и малките градчета не могат да вдигнат глава и да живеят спокойно. Защото разни по-едри и дребни риби, с една дума местни дерибеи, се разпореждат със съдбите им, ограбват имотите им. Други - обикновени нагли обирджии и насилници, пък за 20 лева и човек убиват, тормозят възрастни хора
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност