Вълненията на елита в Давос: по-малко за рецесия, повече за гооолемия зелен бизнес на хоризонта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8097049 www.24chasa.bg

Страхът от криза е намалял - показва го цената на златото

Организацията “Оксфам” публикува в навечерието на Световния икономически форум в Давос доклада си за световното неравенство. Според него неравенството се засилва. Но тази тема едва ли е в центъра на вниманието на форума, по-скоро има

отбелязване

на съчувствие

Все пак в Давос са най-големите световни корпорации.

Впрочем сравнението в анализа на “Оксфам” не е много коректно. Той съпоставя, от една страна, потребителски доходи, а от друга - доходи от стопанска дейност, натрупвания на фактори на производство - машини, съоръжения, технологии.

Потреблението на някой като индустриалец и потреблението му като бонвиван са много различни неща.

Заради неравенството се чуват гласове за промяна на данъчното законодателство. Но тези промени би трябвало да са с цел опростяване и намаляване на тежестта на облагане в индустриалните страни. Тръмп прави това в момента в САЩ, а Фридрих Мерц, който е много вероятният следващ канцлер на Германия, преповтори едно свое старо предложение така да се направи данъчното облагане, че данъчната декларация да се събира върху бирена подложка.

Виж, климатът от години е тема в Давос, включително Ал Гор беше говорил на един от тези форуми. Сега за глобалния бизнес климатът се превърна в голяма сделка.

Щом се говори да се похарчи 1 трилион евро за “зелената сделка”, за да се извърши нещо в областта на екологията, значи тези пари ще бъдат насочени и похарчени. Това е работата на глобалните корпорации -

да формират

съответните

лобита,

които да подкрепят съответните проекти за харчене на 1 трилион евро. Всъщност ще са повече, защото трилионът е само за Европа.

Очертава се голям бизнес. Включително за подкрепа на технологии и производства, които иначе не биха били ефективни.

Няма глобални корпорации с преобладаващо български капитал, затова България може да се надява, че ще дойдат подизпълнители, доставчици.

Иначе големите проблеми пред световната икономика са забавеният растеж, надвисналата опасност от рецесия, блокираната световна търговия в резултат от всевъзможните санкционни програми и нерешената докрай сделка - САЩ и Китай.

Засега няма рецесия, очевидно има и положителна тенденция - първият кръг от договорености между първите две световни икономики вече е постигнат. И по цената на златото - един важен

индикатор за

степента на страх

по света,

пролича, че посоката е по-скоро оптимистична. Цената на златото падна веднага след като бе сключено първото споразумение САЩ - Китай.

А европейската икономика продължава да е пред предизвикателството, че изостава спрямо САЩ и Китай. Новото е, че вече не изостава спрямо Япония, върви заедно с тази икономика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Бог високо, цар далеко и така от десетилетия хората в селата и малките градчета не могат да вдигнат глава и да живеят спокойно. Защото разни по-едри и дребни риби, с една дума местни дерибеи, се разпореждат със съдбите им, ограбват имотите им. Други - обикновени нагли обирджии и насилници, пък за 20 лева и човек убиват, тормозят възрастни хора
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност