"Икономист": България е по-демократична от Полша, Унгария, Румъния, Хърватия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8101415 www.24chasa.bg
Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация.
Кликни, за да видиш графиката по-голяма
ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit
Колкото по-тъмно синьо е оцветена държавата, толкова по-демократична е. Колкото по-тъмно червена е, толкова по-ниско е нивото на демокрация. Кликни, за да видиш графиката по-голяма ГРАФИКА: Economist Intelligence Unit

Оказва се, че по качество на демокрацията през 2019 г. България изпреварва 4 страни-членки на Европейския съюз. Това се вижда от новия годишен доклад "Индекс на демокрацията 2019" на авторитетното британско звено "Икономист интелиджънс юнит", аналитично звено към "Икономист груп".

Глобалното проучване показва, че обективно отговорът на въпроса "Къде сме ние" не е точно такъв, какъвто често го представят с пропагандна цел у нас. Оценката на България - 7,03 е без промяна в сравнение с миналата година и е по-висока от тази на Унгария (6,63), Полша (6,62), Хърватия (6,57) и Румъния (6,49).
Доста по-назад са Сърбия (6,41), Северна Македония (5,97), Албания (5,89), Турция (4,09). От страните в региона пред нас е Гърция с оценка 7,43.
Оценката се формира от 5 показателя. Най-високо България е оценена по  "електорален процес и плурализъм" - 9,17 (А през 2019 г. у нас имаше два пъти избори).

Не е лош и резултатът ни по "граждански права и свободи" - 7,94. Най-ниска е оценката на България по "политическа култура" - 4,38. Това е показателят, който влошава общата оценка.
В общата класация на 167 страни в света България е на 47-а позиция. С оценка като миналогодишната тя е едно място по-назад, защото Колумбия през 2019 г. се е издигнала с няколко места нагоре и вече е преди нас.

Най-демократични в света са Норвегия, Исландия и Швеция, а най-недемократични - Конго и Северна Корея. Съединените Щати са на 25-а позиция, Русия - на 134-о, Китай - на 153-о.
Проучването на "Икономист" е със заглавие "Година на отстъпление на демокрацията и масови протести". Средната оценка на демокрацията по света през миналата година е паднала до 5,44 от 5,48 предната година. Това е най-лошият резултат от 14 години насам.
В зависимост от цялостните оценки изследователите от "Икономист" разделят страните в света на 4 категории - от "пълна демокрация" (оценки от 8 до 10) до авторитарен режим (от 0 до 4). България е във втората група - "демокрация с недостатъци", в която впрочем са и САЩ, Япония, Южна Корея, Чехия и Италия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Бог високо, цар далеко и така от десетилетия хората в селата и малките градчета не могат да вдигнат глава и да живеят спокойно. Защото разни по-едри и дребни риби, с една дума местни дерибеи, се разпореждат със съдбите им, ограбват имотите им. Други - обикновени нагли обирджии и насилници, пък за 20 лева и човек убиват, тормозят възрастни хора
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност