Новият шеф на БНР Андон Балтаков: Не бях сигурен в изхода от конкурса, имах обратен билет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8102233 www.24chasa.bg
Андон Балтаков

Започвам със срещи с хората - на местата, където са те, а не в кабинета ми

Първите документи, които ще изискам от БНР, ще бъдат финансовите

Сайтът на “24 часа” за мен е символ на огромно доверие, което получавате от читателите

- Г-н Балтаков, защо използвахте сайта на “24 часа” в презентацията си пред Съвета за електронни медии?

СЕМ в пълен състав - София Владимирова, Ивелина Димитрова, Розита Еленова, Галина Георгиева и Бетина Жотева (от ляво на дясно) обсъждат избора на генерален директор на БНР.
СЕМ в пълен състав - София Владимирова, Ивелина Димитрова, Розита Еленова, Галина Георгиева и Бетина Жотева (от ляво на дясно) обсъждат избора на генерален директор на БНР.

- Първо, вие сте достоверен източник. Второ, не мога да не се доверя на данни от статистическа и социологическа агенция, които вие публикувате. Не вярвам, че вие ще манипулирате данните просто защото вие сте “24 часа”. За мен “24 часа” винаги е бил източник на информация и затова ви се доверих.

Вие бяхте изключително открити, когато писахте къде се намира “24 часа”. Поздравления! Не е толкова лесно да накарате хората да идват на вашия сайт. Казвам ви го като професионалист, който се е занимавал с дигиталното пространство години наред. Толкова много хора - това са 1 600 000 души, може би една трета от всичките българи, които посещават интернет. Толкова много страници, които те преглеждат от вашата група. За мен това е символ на огромно доверие, което получавате от читателите и от хората, които ползват вашите продукти. Така че запазете добрия дух и добрата работа!

- Какво ще е първото нещо, което ще направите в БНР?

- Първото нещо, което за мен е много важно, е срещата с хората. Няма да са една или две срещи, а поредица. Това ще е моят стил на управление - изключително диалогичен. Очаквам активно участие на персонала, не само на ръководните кадри, но и на хората, които ще изпълняват ръководните решения, да бъдат част от ръководния процес, от информирането и взимането на решения, които ще определят тяхното бъдеще и бъдещето на Българското национално радио. Така че срещите и диалозите с хората на място, където са те, а не в моя кабинет, ще бъдат на първо място.

Първите документи, които ще изискам от БНР, ще бъдат финансовите, счетоводните книги, разплащателните документи за работна заплата. Ще искам да погледна много скоро и обществените поръчки, за

да видя как се разходват

обществените финанси,

парите, които обществото

под някаква форма дава

на БНР да изпълнява

обществената си мисия

Така чисто документално ще мога да се информирам по какъв начин и каква възможност имам да реша в много краткосрочен план и проблемите, които съществуват в регионалните радиостанции.

Може би сте запозната с факта, че “Радио Пловдив” - те ми изпратиха тяхната декларация, са в доста напрегната обстановка заради това, че смятат, че не получават достатъчно възнаграждение за техния труд.

- “Радио Стара Загора” също прати декларация до СЕМ със сходно съдържание.

- Точно така. И “Радио Благоевград”, както разбирам от вътрешни източници.

Тези радиостанции са изключително важни за изпълнението на обществената мисия в регионален план. Така че за мен те са със същата значимост, каквито са двете национални програми - “Хоризонт” и “Христо Ботев”, и радио “България”.

- Само на своята експертиза ли ще разчитате, за да разгледате финансовите и счетоводните документи, или ще се обърнете и към външни експерти?

- Доколкото знам, много скоро трябва да приключи одитът на Сметната палата. Този одит и финансите, които те ще анализират, ще са актуални. Така че ще имам достатъчно добра картина каква е ситуацията със счетоводни дела, с отчета по приходи и разходи и всички останали отчети, които един управител би искал да види и да се запознае.

По отношение на хората, които работят в момента в счетоводния и финансовия отдел, разбира се, че ще разчитам първоначално на тях, тъй като те познават финансовата ситуация най-добре.

По-нататък вече ще преценя докъде и каква нужда бих имал от независима или някаква друга счетоводна услуга. Но в началото

ще разчитам на одита

и на хората, които

са в радиото,

да ми помогнат и да ме насочват към тези документи, от които имам нужда, за да разбера фактическото финансово състояние на радиото.

- Защо решихте да се явите на конкурса? Изборът ви на практика означава връщане в родината, тъй като вие живеете и работите в САЩ.

- Аз съм семеен, с две деца, единият ми син вече ще става кандидат-студент, съпругата ми също е българка. Първото нещо, което бих искал да подчертая, е, че пред мен и моето семейство винаги е стояла опцията да се завърнем в Европа. Чисто професионално виждам растежа си както в България, така и в европейски мащаб.

Аз съм доста амбициозен от професионална гледна точка и това за мен е абсолютно предизвикателство. А аз обичам предизвикателствата. През целия си живот съм поемал професионални рискове, за да раста.

За мен няма нищо лошо

в това, че се връщам

в България,

защото мисля, че е предизвикателство, което ще ми помогне допълнително да развия моите професионални умения. Връщам се и към културата ни. Най-ценното за мен е, че ще дам нещо обратно. Не знам дали разбирате доколко това е важно за мен.

- Доколкото знам, това е част от американския начин на мислене - този, който е получил достатъчно, винаги иска да даде от уменията си и на другите. Така ли е наистина?

- Точно така е. Има и още нещо. За мен радиото винаги е било моята първа любов. Не искам да звучи поетично. Ако питате майка ми, тя ще ви каже, че на 10-годишна възраст съм си представял как съм чел новините по радиото. Говорим за 80-те години. Тогава и телевизия нямаше, в 10 ч започваше Първа програма. Грабвал съм вестника и съм си представял, че чета новините.

След време, когато записах да уча в Икономическия институт в София, моята специалност е “Икономика и управление на социално-културните дейности”, а дипломната ми работа е “Организация и управление на журналистическия и творческия персонал в радиото”.

За мен в момента е някаква поанта и на образователното ми развитие, и на професионалното ми, защото никога не съм се отделял от новинарската си същност.

Вярвам, че ще успея в радиото да капитализирам тази стабилност, от която имат нужда колегите, за да може наистина да се изгражда свободна и независима журналистика.

- Каква е последната ви работа в САЩ?

- Сега в момента я приключвам, тъй като не бях сигурен за изхода от конкурса. Обратният ми билет дори е за неделя. Със съпругата ми ще трябва да видим как точно ще се развият нещата, тъй като и децата са на училище.

Но по отношение на работата ми

последният проект, по

който работих, беше

за информационна

агенция Ройтерс

Бяха няколко продукта. За единия от тях, който наблюдавах, работих с ръководните екипи на агенцията по отношение на навлизането на агенция “Ройтерс” на видеопазара на САЩ.

Другият от проектите е свързан с новите приоритети на агенцията по отношение на изкуствения интелект. Т.е. по какъв начин тя може да го използва, за да се справя с предизвикателствата, които в момента дигиталното пространство и социалните медии в частност, както и еволюиращото потребителско поведение поставят не само пред агенциите, но и пред информационните организации като цяло. Това бяха двата проекта, много интересни. Някои неща за тях не мога да споделя поради принципа на конфиденциалност.

CV

Роден е през 1974 г. в Димитровград, след което родителите му се местят в Сандански

Завършва езиковата гимназия в Благоевград, след което и УНСС в София

Работи в радио “Войс ъв Америка” (по-късно “Витоша”) и в новинарския екип на “Хоризонт”

Прави магистратура в университета “Йейл”, работил е на ръководни позиции в Асошиейтед прес и Си Ен Ен

Последно работи по проекти на агенция Ройтерс

На 22 януари 2020 г. е избран от СЕМ за генерален директор на БНР

Кой е новият директор

ТОНИ МАСКРЪЧКА

47-годишният Андон Балтаков, зодия Рак, е роден в Димитровград, но малко след това родителите му се преместили в Сандански, откъдето всъщност са родом.

Завършил е езиковата гимназия “Акад. Л. Стоянов” в Благоевград и е бил един от отличниците на випуска. Завършва УНСС и още като студент работи в радио “Витоша”, а след това в новинарския екип на “Хоризонт” на БНР.

В края на 1999 г. печели стипендия за 6-месечна специализация в Би Би Си. След това остава в САЩ. Успешно защитава магистратура в университета “Йейл” на тема “Стратегическо управление на световната икономика”. Бил е зам.-директор на икономическия екип на Асошиейтед прес, старши директор в Си Ен Ен, където е отговарял за популяризиране на програмите на агенцията чрез модерните платформи, в големи компании е бил консултант за дигитално и стратегическо планиране.

Като ученик е бил първа мандолина в китаро-мандолинния оркестър в Сандански, който в онези години е бил един от най-добрите в Европа. Близките му го определят като заклет меломан. Слуша всякаква стойностна музика - от българската народна, през джаз, до класика. Обича както творбите на Вивалди, така и сюитите на Петко Стайнов.

Със съпругата си Десислава са заедно още от студентските години в София. Имат двама синове - Ейдън и Самюел. Ейдън в превод е Атанас и носи името на бащата на радиошефа.

Сестра му Байка Браткова е дългогодишен журналист в Благоевград, работила е в телевизия, частно радио, а в момента е водещ на предаване в “Радио Благоевград”.

СЕМ го избра от втория път

Андон Балтаков ще управлява БНР през следващите 3 години, гласува Съветът за електронни медии на заседанието си вчера.

Решението обаче не беше лесно, тъй като бе постигнато след две заседания.

На първото СЕМ не избра генерален директор на БНР, тъй като никой от 6-имата кандидати за поста не събра минимума от 3 гласа. Бетина Жотева и Галина Георгиева подкрепиха Андон Балтаков. Ивелина Димитрова обясни, че е била силно изкушена да даде гласа си за него, но смята, че концепцията му е трудноизпълнима. Затова гласува за Митко Димитров. Розита Еленова и София Владимирова избраха Антон Митов. Александър Велев, Даниела Манолова и Жени Гаджалова не получиха нито един глас.

При липсата на избор по закон СЕМ заседава втори път след един час. Впрочем подобна ситуация се е разигравала в съвета при избора на Александър Велев за втория му мандат, но по различна процедура.

На второто си гласуване СЕМ избра Балтаков с 4 “за”. Ивелина Димитрова промени гласа си, за да не продължава агонията в БНР. София Владимирова също го направи. Още на първото гласуване тя обясни, че за нея концепциите на Балтаков и Антон Митов са равностойни. Единствено Розита Еленова гласува “въздържал се”.

Конкурсът бе организиран едва 6 месеца след избора на злополучния Светослав Костов. Мандатът му бе прекратен предсрочно, след като програма “Хоризонт” спря да излъчва за 5 часа на 13 септември, а журналистката Силвия Великова бе свалена от ефира.

От СЕМ отказаха да коментират вчера какво ще се случи с избора на Балтаков, ако съдът върне Костов в БНР. Бившият вече шеф на радиото заведе дело срещу решението на съвета за отстраняването му от длъжност. Впрочем заседанието на съда беше в първия ден от конкурса - 20 януари, а следващото е насрочено за 16 март.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо