Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8106048 www.24chasa.bg

Емиграцията е тази, която изкривява най-много българската демография

За деца и емиграция - това ще са двете допълнителни анкетни карти, които догодина ще попълваме при преброяване на населението и жилищата в България.

Ще правите ли бебе? На два пъти държавата пита - раждаемостта скача и после спира

Спокойно, никой няма да ви разпитва дали използвате кондоми или други противозачатъчни, нито защо. Държавата трудно може да се бърка в подобни интимни теми, дори ако много ѝ се иска. Известно е, че през 60-те управляващите

са водени от

същия страх като

сега –

че населението намалява и нацията изчезва. Тогава от най-високото ниво на управлението е спусната пълна забрана за аборти освен при чисто медицински случаи. Това е станало два пъти - през 1968 и през 1973 г. Веднага на следващата година данните показват рязко нарастване на раждаемостта.

Но през по-следващата година обаче пада до отчайващо ниски нива - по-ниски, отколкото са били преди въвеждането на забраната. Ето така реагира населението на подобни крути мерки –

свива се и не

иска да ражда и

отглежда деца

или пък отлага това до безкрайност.

В тази сфера каквато и да е намеса няма как да е ефективна. Целта на анкетите е по-скоро да се анализират причините едно семейство да отлага децата и какви условия трябва да има, за да се реши на тази стъпка.

Затова и анкетите ще се попълват само от жени между 15 и 49 г. и мъже от 15 до 59 г., като целта е да се получи представителна извадка от поне 12 500 души, и то от различни социални групи.

Една от най-големите заблуди у нас е например да се наслагват цифрите за раждаемостта и смъртността върху общия брой на населението и да се твърди, че българите не желаят да раждат и смъртността ни е по-висока от Африка.

В общия брой на населението обаче влизат и мъжете, които няма как да раждат, хората в пенсионна възраст и децата, които не могат да раждат. И тъй като в България като във всяка друга европейска държава делът на възрастното население се увеличава прогресивно в годините, данните за раждаемостта на 1000 души от населението все повече изкривяват общата картина. Сериозната наука гледа средния брой на живородените деца от една жена в детеродна възраст.

У нас тази бройка пада до 1,09 деца в годините на най-голямата демографска криза – през периода 1995-1997 г., но после тръгва нагоре, за да стигне до 1,56 преди две години. Което е и средноевропейското равнище. Така че

за раждаемостта

трябва да се

питат онези,

които раждат –

жените

Подобни изкривявания се получават и за смъртността. Ако сравним две села, едното със 100 души на средна възраст 75 г., а другото – със 100 младежи, в първото ще има висока смъртност при нулева раждаемост, а във второто – точно обратното. Горе-долу същото се получава, като сравняваме Зимбабве с България. Затова сериозната статистика гледа по-скоро средната продължителност на живота, а не процента на смъртност.

Това, което несъмнено удря най-много българската демография в момента, и то по няколко линии, е емигрирането. Едната е, че отнема директно от броя на населението. Другата е, че

изнася навън

раждаемост, защото емигрират предимно хората в активна възраст. А в същото време внася смъртност, защото обикновено от чужбина се връщат у нас да живеят българите, когато вече са в пенсионна възраст.

Много показателно в това отношение е случващото се в момента в област Кърджали. Това е единствената област у нас освен София-град, в която има механичен прираст на населението, като там повече се увеличава населението в селата.

От други данни на статистиката се вижда, че в Кърджали има и строителство, по-значимо отколкото на много други места в страната.

Очевидно е, че това са хората, които напуснаха България по време на “голямата екскурзия”, които са изкарали активните си години в Турция или другаде и сега се връщат да доживеят старините си в родното място.

Анкетата за миграцията е планирана да се попълни от 28 000 души, като ще се проследят нагласите на хората между 2011 и 2021 г. Въпросите са от рода на това дали през този период са живели за по-дълго от една година в чужбина или в друго населено място в страната, при какви условия биха заминали отново, защо не възнамеряват да емигрират и т.н.

Безспорно данните ще са много интересни и показателни, защото

през последните

5-6 г. нетната

миграция все

повече се свива

През 2018 г. например броят на хората, които са се завърнали от чужбина, е около 15 хиляди при 25 хиляди заминали, т.е. намаляването на населението по този показател е било само с 10 хиляди души. Това е най-ниското ниво от години насам и тази бройка непрекъснато пада.

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис