Яденето на змии и глобализацията са несъвместими

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8114774 www.24chasa.bg

Бубонната чума е пътувала 100 години по Пътя на коприната, за да стигне от Китай до Европа. На кунгфлу му трябваха 3 дни

Т. нар. кунгфлу - инфекцията от коронавирус, е показателна, че странни традиционни практики са напълно неприемливи в условията на глобализация. Вероятно кунг флу ще убие около 30 млн. души по света (според математическите прогнози за разпространението му на Бил Гейтс и други учени).

Това е поне третият случай през последните 10 години, когато животински вирус преминава трансвидовата бариера и става човешки.

Вероятно в хилядолетната история на човечеството такива неща са се случвали много пъти. Но днес с проклятието на масовия туризъм вирусът вече прескочи на четири континента и сме изправени пред истинска глобална заплаха.

Хората трябва да осъзнаят, че да се пътува, не е безобидна работа, а противните традиционни практики като да се ядат змии или прилепи в Китай, или недобре измити животински вътрешности или домашна ракия, както е в България, съвсем не са безопасни.

Това е рудимент от мрачното Средновековие, затова не бива да се учудваме, че мерките, които взема китайското правителство, са чисто средновековни - обрече на смърт цялото население на град Ухан. Така се надяват инфекцията да спре от само себе си, т. е. да измрат всички заразени и така да не се предава повече. Може би после ще се наложи да се пусне и атомна бомба над града, за да се изпепелят и тленните им останки, в които може би има вируси.

Бубонната чума пак тръгва от Китай, но пътува стотина години по Пътя на коприната, доде стигне до Европа. Кунгфлу стигна Европа за 3 дни.

Изобщо, хора, смирете се! Няма нужда да ходите насам-натам по земното кълбо просто ей така, за съмнителния кеф на масовия туризъм.

Можем да предполагаме, че китайският народ яде аспиди, защото просто не може да си позволи свинско, а не че толкова ги харесва.

Но така или иначе един по-смирен живот не само на горките китайци, но и на презадоволените европейци ще е по-добре за света. Като искате да сте съвременни и глобални, станете вегани. Изобщо консумирането на диви животни е противно и нехуманно. Нима да се ядат зайци, е практика, по-малко неприемлива от това да се прави супа от прилепи. Все са гризачи.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Светът стана прекалено глобален

    Светът стана прекалено глобален

    Светът се превръща в място, където всичко е “на една ръка разстояние”. В този глобализиран свят нещо, което става на хиляди километри разстояние, много бързо засяга всички останали. Описват това като “ефекта на пеперудата”. Едва ли са много българите, които могат да намерят на картата сирийската провинция Идлиб
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност