Атанас Урджанов: Колбасите поскъпват с 10% заради свинското, вдига се цената и на пилешкото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8114934 www.24chasa.bg

Продължаваме да разчитаме основно на вносни суровини, българските стигат едва за консумация в прясно състояние, казва председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България

Средната консумация на месо на човек годишно у нас е 34,3 килограма

Млечните крави намаляват, увеличава се броят на тази, използвани за месо

 

- Какво е състоянието на сектора за производство и преработка на месо в момента, г-н Урджанов?

- Месната индустрия продължава да се развива въпреки затрудненията, произтичащи от различно естество - африканска чума по свинете, птичи грип и т.н.

Водещите тенденции в бранша са иновациите в технологичното оборудване и в производството и опаковането на месните продукти. Предприятията продължават да инвестират в инфраструктура, модерно технологично оборудване, иновативно производство, внедряване на ефективни системи за самоконтрол и инвестиции в обучение на персонала, което повишава тяхната конкурентоспособност.

Месната промишленост все повече търси варианти за развитие на иновационния потенция в дигитализацията и създаването на все по-здравословни месни продукти и техни аналози, за да отговори на нарастващите световни нужди от белтъчни храни и в частност от месо.

За развитието си браншът разчита на собствени средства. На този етап европейско финансиране има само по една линия - подмярка 4.2. “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от ПРСР. За структуроопределящите предприятия от бранша е много трудно, дори невъзможно да се възползват от мярката, тъй като се намират основно в градовете.

Липсата на стратегия за развитие на месната индустрия ни изправя пред сериозни предизвикателства. Продължаваме да разчитаме основно на вносна суровина. Българското месо стига едва за консумация в прясно състояние, а към настоящия момент с африканската чума по свинете положението е още по-тревожно. Няма ясни правила на европейско ниво за търговия с търговските вериги. Няма политика за промоция на българските месни продукти и независимо от високите им качества те не са конкурентоспособни спрямо чуждите.

Необходими са политики в посока създаване на законодателна рамка за браншовите организации и субсидиране на национално и европейско ниво за преработвателната индустрия. Немаловажен е и проблемът с екарисажите.

- Какъв е произходът на суровините, с които работят месопреработвателите?

- През 2018 г. произведеното свинско месо в страната е 82 316,5 тона. Вътрешното потребление е 221 077,8 тона. Разликата се компенсира от внос. Износът е едва 7502 тона.

Най-голям дял от внесеното месо в страната има свинското - 90,8%. Основно идва от 5 страни. 28% е вносът от Испания. Следват Полша, Германия, Нидерландия и Франция.

- На какво ниво са цените на свинското в момента и какви са прогнозите ви за тази година?

- В Европа и у нас цената на свинското месо нарасна със средно 60% през 2019. Ситуацията в бранша е критична. Близо 200 хиляди животни бяха изклани. Това е 20% от свиневъдството у нас.

Експерти в бранша очакват цената на пилешкото месо да се повиши - от една страна, заради покачващата се цена на свинското на международните пазари и зависимостта на страната от външни доставки, а от друга, заради преориентирането на потребителите от свинско месо към пилешко.

Точна прогноза е невъзможно да се даде, защото не се знае докъде ще се задълбочи кризата с африканската чума. Експертите прогнозират спад в общото количество на продукцията и същевременно увеличение на износа. Това неминуемо ще доведе до продължаващ ръст на цените.

- Ще има ли отражение върху колбасите и останалите продукти?

- Очаква се повишение на цените на колбасите с над 10%.

- Наблюдава ли се промяна в потребителските предпочитания у нас относно месото и месните продукти?

- По принцип българинът предпочита да консумира основно свинско месо.

257 хил. тона е годишното потребление на червено месо. Делът на свинското от добива на червени меса в България е 72%, което е 221 хил. тона. Вътрешното потребление на свинско месо е около 86 на сто от общото потребление на месо в страната. По данни на НСИ през 2018 г. средната консумация на месо на човек от домакинство е 34,3 килограма, в т.ч. свинско 10,5 кг, говеждо 1,5 кг, птиче 11,4 кг и агнешко - 1,1 кг. Консумацията на месни произведения на човек от домакинство през 2018 г. е 13,6 кг.

- Китай започва да се ориентира и към говеждо. В България то не присъства така често на трапезата, но има ли опасност да останем изобщо без говеждо у нас?

- Българските потребителите предпочитат да консумират основно два вида месо - свинско и пилешко. Телешкото допълва основните предпочитани видове месо, които попадат в потребителската кошница.

По данни на агростатистиката на Министерството на земеделието и горите към 1 ноември 2018 г. говедата са 526,5 хил. броя. Млечните крави намаляват със 7,1% до 234 хил. броя, а кравите, използвани за производство на месо, се увеличават с 10,5%. В последните години у нас се засилва интересът към отглеждането на месодайни породи говеда, въпреки че по-голяма част от произвежданото говеждо у нас е от млечните стада.

CV

- Роден е през 1972 година.

- Има висше икономическо образование

- Започва да работи в областта на месопреработката на 21-годишна възраст

- От 2010 г. е член на Контролния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България и негов председател, а от 2013 г. е член на управителния съвет на асоциацията

- Член е на управителния съвет на Съюза по хранителна промишленост и директор “Операции” в хранителната компания “Белла България”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност