Отровена ли е Марица, или малко са я поизцапали

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8118887 www.24chasa.bg

Беър Грилс отнесе глоба, че се къпал в рилско езеро,

а душманите на българската природа след

поредната свинщина се измъкват обикновено с лек уплах

“Ще дам първо на кучето от тая риба. Ако умре, няма да храня децата с нея.” С тази стара житейска максима жител на ромско гето показваше пред тв камерите цял чувал с едри умрели риба от Марица.
За два-три дни стана ясно едно: водата на Марица е отровена. Тонове мъртви риби изплуваха по течението между Пазарджик и Пловдив.

В пощата на “24 часа” анонимен читател с електронен адрес от Германия ни зададе уточняващ въпрос - че, видите ли, Марица не била отровена, а е само позамърсена.

Нека да разсъждаваме заедно с нашия бдителен читател, настояващ за коректност и точност. Първите информации са, че причината за хилядите мъртви риби е в залпово изпускане на пластмасова мленка (по съобщение на регионалната инспекция по околна среда в Пазарджик). Въпросната пластмасова мленка се получавала при преработка на полиетиленови отпадъци. И с ужас установих, че е абсолютно допустимо въпросните мленки да се изливат във водите на Марица, само че в определени норми. Пак според официалните досега съобщения фирма за преработка на пластмасови отпадъци се посочва за вероятния извършител, защото при нея е засечено “превишение в пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта. При показателя “химическа потребност от кислород” при норма 700 мг/л пробите показват 2322 мг/л - превишение от 3 пъти. Нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти. При норма 200 мг/л са измерени 3140 мг/л.

Още по-високи стойности на тези показатели са установени и в градския колектор на Пазарджик, който отвежда отпадъчните води от въпросната фирма - химическата потребност от кислород вече достига 2940 мг/л, а неразтворените вещества са 5392 мг/л - 27 пъти над нормата". Залпово или не, единствената полза от замърсяването е, че се вижда и

с просто око
какви отрови и
мръсотии се
изливат във
водите на Марица

- реката, от чийто подпочвени води със сондажи се осигурява питейна вода за цял Пловдив. Разбира се, от ВиК в Пловдив успокояват - сондажите са толкова дълбоки и минават през два геоложки хоризонта, затова нямало никаква опасност за питейната вода. Дотук добре.

Лошото е, че някакви хубостници - по-едри и по-дребни бизнесмени или меринджеи, кой ги знае, си позволяват да изхвърлят в Марица каквото им падне, защото, първо - я ги хванат, я не, и второ - най-много да ги глобят с по 50 000 лева. И два пъти по толкова да е, голям праз!

Нали печалбите вървят, ще прежалят едни хилядарки, бълха ги ухапала. Един екоинспектор дори обясни, че с въпросната фирма и друг път са засичали подобни нарушения. Е, щом са ги хващали,

защо в България
законът
позволява
въпросните хора
да плащат глоби
и да вървят смело напред,

изхвърляйки отрови отново и отново. Тровейки водата, която пием, други въздуха, който дишаме.

И друг въпрос - ако е само въпросната пластмасова мленка, защо властите забраняват да се лови риба, да се водят животни край реката.

Социалните мрежи врят и кипят от всякакви предположения - един предполага, че някой е измил бидони със силно отровно вещество, та затова рибата е измряла моментално. Друг иска консултация от агрономи с какви пестициди се обработват в момента овошките, да не би оттам да е тръгнала залповата мизерия.

Е, тези дни картината с отровената вода на Марица вероятно ще започне да се изяснява. Но нека да си зададем няколко важни въпроса, защото мнозина сега ще опонират: близо 100 000 нямат вода в Перник и околните села, вие сте тръгнали да мрънкате, че някой леко е поизцапал водата на Марица.

Само че нека си представим какво ще стане, ако град като Пловдив с близо 350 000 - 400 000 души с приходящите остане без течаща вода. Трудно е дори да си го въобразим, но както е тръгнало, нищо чудно някой ден да осъмнем в точно такава ситуация.

Да питаме ли и

какво ще стане

след 10, 15 или

50 години,
ако продължаваме да цапаме Марица, пък и реките, които се вливат в нея, със същите темпове. Същите въпроси със страшна сила важат и за останалите реки и рекички на България. Днес все още науката не знае със сигурност какво се случва с водата и почвата, след като пластмасата тръгне да се разгражда, и как това се отразява на здравето на хората. Знае се само, че е много вредно, но колко много - или се мълчи умишлено, или само се подозира за размера на задаващото се бедствие.

Преди година по това време се разгоря страшен скандал, защото британският пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс и хора от екипа му се къпали през 2017 г. в рилско езеро. Голям рев беше и дори го глобиха. Лошо наистина.

Но какво да кажем за нас, българите, които така хайдушки “пазим” природата си и “милеем” за нея, че най-много след още едно поколение тук ще заприлича на истинска пустош - нито чиста вода ще остане, нито читава почва, да не говорим за кърджалийската сеч на горите или чистотата на въздуха. А душманите на българската природа след поредната свинщина се измъкват само с лек уплах.

Имаме нов министър на околната среда. Нека се замисли над следните предложения:
1. Всяко замърсяване на водите, почвите и въздуха да е обект на наказателно преследване, а не цялата проблемация да се разминава със смешни административни глоби.
2. Допустимите норми за замърсяване да се сведат до нула и толкова (нищо, че в Европа допускат и повечко) - как така един ще хвърля във водата отпадъци от пластмаса или химикали, а по-надолу по течението на реката хората ще ловят риба, ще напояват градините си и ще пият вода оттам.
3. Екоинспекциите да почнат да работят, като упражняват непрекъснат контрол - 24 часа 7 дни в седмицата. Защото сега чакат сигнали. Но като се обърне рибата с корема нагоре, пътища много. Умните хора не го допускат, глупавите повтарят грешките до засиняване.

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо