Клеветници поставиха “24 часа” в Кремълски наръчник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8119007 www.24chasa.bg
Първата страница на доклада

Центърът за изследване на демокрацията измисли роля на най-влиятелния всекидневник с несъществуващи обвинения в доклад на неизвестна неправителствена организация

В публикация на сайта “Дневник” в понеделник със заглавие “За руските интереси работят в правителството, парламента и водещи медии” се описва доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за механизмите на руското влияние в Югоизточна Европа, озаглавен “Кремълски наръчник”.

В частта за медиите “Дневник” цитира доклада, че в. “24 часа” се споменава сред многотиражните всекидневници, които “разпространяват руска пропаганда чрез специално внимание върху това колко правилна била руската външна политика в Европа, Близкия изток и Латинска Америка, колко важни са за Европа, България и Балканите руските енергийни проекти

и колко

отвратителни са

евро-атлантическите

ценности”

Автори на доклада са Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на ЦИД, и Мартин Владимиров, анализатор в тази програма. В редакторския съвет са Огнян Шентов, Александър Стоянов и Бойко Тодоров.

Свързахме се с Руслан Стефанов и го попитахме какви са основанията им за съвършено невярното твърдение по отношение на “24 часа”. Той отговори, че в доклада те се позовават на друг източник, но трябва да направи справка, за да даде по-конкретен отговор. До редакционното приключване на броя не получихме отговор.

Всъщност в доклада след фалшивото и голословно твърдение няма никакви факти -

има единствено

препратка към друг

доклад на друга

неправителствена

организация

Въпросният доклад е от 2017 г. на не толкова известната Фондация за хуманитарни и социални изследвания. Озаглавен е “Антидемократичната пропаганда в България”. Докладът изследва антидемократичен и антилиберален език в осем медии.

“24 часа” обаче не е сред тях. Там всекидневникът се споменава само на едно място като издание, което е изключено от това изследване, защото е медия, която “публикува антилиберални текстове, но често ги поставя редом с алтернативни гледни точки”.

Автор на този доклад е Димитър Вацов, а в екипа са още Албена Хранова, Боряна Димитрова, Боян Знеполски, Деян Кюранов, Константин Павлов, Мартин Канушев, Милена Якимова, Том Джунс и Цветозар Томов.

Фондацията за хуманитарни и социални изследвания според сайта им е основана през 1990 г. като Дружество за разпространение на научни знания “Критика и хуманизъм”, а през 2002 г. е пререгистрирана под настоящото си име по новия закон за неправителствените организации в България.

Центърът за изследване на демокрацията е неправителствена организация, основана в края на 1989 г. Според сайта им е “интердисциплинарен институт за обществена политика, посветен на ценностите на демокрацията и пазарната икономика. Центърът е независима и непартийна организация, насърчаваща процеса на реформи чрез въздействие върху политиката и гражданското общество”.

В публичното пространство ЦИД е най-известен с

докладите си за

престъпността и

контрабандата

в България, които периодично оповестява.

Всъщност всеки, който е поне малко запознат с начина, по който работят медиите, знае, че основен принцип на обективната и свободна журналистика е винаги да се представят различните гледни точки и да се даде право на читателя на свободен избор на коя от тях ще се довери. Това е начинът, по който винаги е работил “24 часа” и затова е авторитетна и влиятелна медия.

Медии, които не го правят, просто пропагандират, манипулират, опитват се да подвеждат аудиторията. Читателят го усеща и не им се доверява.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност