Волен Сидеров: Зад вота на недоверие на БСП няма желание за по-добро управление

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8122450 www.24chasa.bg
Волен Сидеров - общински съветник и лидер на партия “Атака” СНИМКА: "24 ЧАСА"

Не съжалявам, че напуснах парламента, сега работя по малки, човешки каузи

Не вярвам на Валери Симеонов - търсил е от мен помощ да укрива доходи

Човек не трябва да е абониран за депутатството. Навсякъде може да съм полезен

Хората никога няма да спрат да си купуват билетчета. Симеонов иска да национализира лотарията, за да сложи свои хора в този бизнес

2 дни повече отпуск за непушачите - това са глупости. Депутатите могат да правят по-смислени неща

- Г-н Сидеров, някак до последно не стана ясно категорично становище на “Атака” в четвъртия вот на недоверие. Подкрепяте или не подкрепяте искането му?

- На кого не е ясно? Какво значи ясно становище? Издялано от мрамор? Как да не е ясно? Ние зададохме 5 въпроса на БСП. Ако това не сте проследили, явно нищо не сте следили.

- Проследих ги, но това са въпроси и към управляващите. Нали така?

- Към всички са зададени. Този, който иска да прави вот на недоверие, да сваля сегашното правителство и да прави собствени политики - защото това е смисълът на вота, трябва да знае какво иска. Аз като лидер на партия, която е много добре определена, съм длъжен да ги питам: “Какво точно искате?”

Искате това правителство да падне, добре. Как ще управлявате България? За мен смисълът да искаш да падне правителството е да управляваш България към излизане от колониалния статут, в който ние сме вкарани. България в момента е колониална територия, която не разполага със себе си, не взема собствени решения и е ограбвана във всички възможни сфери - суровини, услуги, тецове.

Повтаряме си помежду си, че сме много бедни и корумпирани, защото това е играта, в която да ни вкарат. Ние да се гоним, ругаем, блъскаме един друг. В същото време сме ограбвана държава. САЩ от 2006 г. ползва 4 военни бази в България, без да плаща стотинка. На други места плащат милиони, а ние се чудим откъде да намерим 6 млрд. евро, за да си оправим водоснабдяването. Не в Перник, в цяла България.

БСП имат право на вот на недоверие. Ползват го. Правят го. Тук въпросът е, че зад този вот не стои истинско желание да управляваш страната в посока за повече суверенитет и излизане от колониалната зависимост. В този смисъл зададохме 5 въпроса на БСП, които се отнасят и до чуждите военни бази, и до увеличаване на доходите, до признаване на турския геноцид над българите, което от 2005 г. се опитваме да го прокараме.

На власт бяха тройни коалиции, двойни коалиции, единични коалиции, БСП, ГЕРБ. Те по един и същи начин поддържат еднаква политика на колониализъм. Сега веднага ще ме питате защо тогава влязохте в подкрепа на ГЕРБ...

- Защо влязахоте във властта с ГЕРБ?

- Защото съм се надявал, че ГЕРБ по някакъв начин ще си вземат поука и ще се опитат да направят нещо полезно.

- И отговаря ли ГЕРБ на вашите важни 5 въпроса?

- Някакви опити плахи има, но те не са никак достатъчни и не са тези, които да обърнат нещата.

- Но може би все пак виждате напредък от управляващите? Минималната пенсия и средната заплата може би?

- Още по време на преговорите за споразумение с ГЕРБ за управление - тогава бях организатор и създател на коалицията “Обединени патриоти”, настоявах да сложим тази точка за минималната пенсия - 300 лв. За съжаление, ГЕРБ тогава казаха, че не може да стане веднага. Приехме компромиса да направим коалиционното споразумение, без да твърдим, че ще започнем управлението с 300 лв. минимална пенсия. Мисля, че

този компромис ни се

отразява прекалено тежко

По-малкият политически партньор отнася по-големите негативи. Понесохме щетите, без да можем да повлияем на ГЕРБ по достатъчно ефективен начин да повишат доходите. В това аз чувствам вина. Точно за това съм се отдръпнал. Сега не съм в управлението. Нито съм в коалиционен съвет, нито съм в парламента, нито шестимата депутати от “Атака” са в управляваща коалиция.

- Каква е ролята на “Атака” в момента в парламента, извън сметките за това?

- Ролята на “Атака” винаги е била една и съща - да просвещаваш, събуждаш хората. Вече толкова години видях всичко, добро и лошо, в политиката. Мога да кажа ясно - един политик или една формация не може да промени света. Но може да подобри донякъде живота на хората. Вече съм пренесъл погледа си върху конкретни изпълними цели.

- Смятате ли, че има нещо, което може да свали правителството?

- Много неща могат да разклатят правителството, включително и самото правителство да се разклати. Напоследък това едва ли не се е превърнало във въпрос на фатализъм. Ще падне ли, няма ли да падне?

Не е ли по-важен въпросът: България каква държава ще бъде? Дали ще продължава демографския спад? Дали ще продължава да има 26 хил. аборта на година? Дали ще продължават да се обезлюдяват цели селища? Това са въпросите, а не дали ще падне правителството, или няма да падне.

- Вече сте в Столичния общински съвет. Защо напуснахте НС и пренасочите политическата си кариера?

- Така обещах. Казах, че ще напусна парламента и ще се явя за кмет. Призовах други кандидати, но те не го направиха.

Не съжалявам за избора си. Човек не трябва да бъде абониран за депутатство. Навсякъде може да съм полезен. В момента в общинския съвет работя за няколко каузи, които са много конкретни и човешки.

- Коя е първата ви кауза, с която сте се заели?

- След седмица-две ще бъде решен въпросът на един инвалид, който 10 г. не може да излезе от дома си, защото трябва да бъде направена само една рампа. Никакви пари не струва това. Общинските съветници, които отговарят за това, от 10 години не го правят. Сега се намесвам и ще стане. В количка е и само подава заявления.

Такъв тип кауза ми е по-удовлетворителна, отколкото да стоя в парламента, да участвам в някакви прения, които не водят до нищо. Вече и хората не вярват в парламента.

- Вече се целите към по-малки каузи, по-лесно постижими?

- Те са по-човешки. Другите политически битки са свързани с много патос, изказвания, говорене, ама вече думите девалвираха.

- Изморен ли сте от политиката?

- Има я умората. Не мога да отрека. Бях повикан в политиката, когато бях публицист, журналист. Много хора ме четяха или гледаха мои предавания. Каваха ми да направя политическа сила, за да може да ме следват. Послушах ги и го направих.

- Като столичен общински съветник какво смятате за идеята за спасителното водоснабдяване на Перник от Рила през Мало Бучино?

- Това е кризисно, експресно, пожарно решение. Но трябва нещо да се направи, защото не може 100-хиляден град да стои без вода. В момента се решава по спешен начин този въпрос. Хората трябва да имат вода. Това е първото, по което работят сега и министърът на икономиката, и правителството.

Но как да се реши въобще въпросът с водоснабдяването за България? Нужни са 12 млрд. лв. Ние, ако бяхме вземали такси от американските бази у нас, които са 4 на брой, ако бяхме вземали от техните тецове, ако бяхме вземали от ЧЕЗ и чешката държава, която изпомпва печалбата, ако бяхме вземали от тази канадска фамозна фирма, която извлича златото в България, не 6, ами 66 пъти по 6 млрд. евро щяхме да имаме. И да си направим водопроводите, а не сега да се чудим как да спасяваме положението. Това са проблеми, натрупани от повече от 40 години, от Тодор-Живково време. Оттогава не са поправяни водопроводите.

- Как смятате, че се справя за момента правителството с водната криза в Перник?

- В момента се справя кризисно. То няма как другояче. Което и правителство да е, сега ще се справи по този начин. Ще търси пожарно решение на въпроса, друго няма в момента. Очевидно са преценили, че това е начинът да се спаси положението. Не съм чак такъв специалист.

Напоследък пак слушам приказки, че нещата на парче се решават, нямало стратегии, визии. Добре, нека да има визия, само че аз бих се обърнал към БСП, които написаха едно помпозно заглавие “Визия за България” - каква е тази визия? Да си върнем индустрията, която имахме? Да направим критичен преглед на прехода? Аз

предлагам да няма давност

за приватизацията. Какво

значи - минали са 20 години

и който крал, крал

Имахме огромни индустриални сфери, които работеха и бяха не само в рамките на СИВ. България беше индустриална държава. Сега игли за шев внасяме отвън. Най-разпространените професии у нас са продавачка в мол и охранител.

Това нещо как можем да го поправим? Да правим нещо, което да изнасяме с добавена стойност, а не да изнасяме само суровини, жито и изкопаеми, от които чужди фирми печелят. Тогава ще разберем, че не сме никак бедна страна, а можем да живеем много добре по хубав европейски стандарт.

Тези, които ни ограбват, не са от руска страна. Сега гонят руски шпиони и не знам си какво, само че тези фирми, които ни обират, едната е канадска, другата е холандска, третата германска, четвъртата чешка, американска. Е, много се извинявам, ама това не го правят руските шпиони. Те ни ограбват, извличат печалбите оттук, след което ни посочват и казват: “Вижте колко сте бедни и корумпирани!”

САЩ потребяват до 50% от световния брутен продукт, а произвеждат 4-5%. Ядат 10 пъти повече, отколкото произвеждат. След което посочват и дават оценки. Няма логика в този двоен стандарт да продължаваме да живеем.

- Последната седмица бившите ви коалиционни партньори от “Обединени патриоти” излязоха с 2 предложения, които се превърнаха в основни теми за дискусии. Първо Валери Симеонов за промените в хазарта, после пък Александър Сиди внесе това за 2 дни по-дълъг отпуск за непушачи. Вие какво смятате?

- Смятам, че не са искрени. Познавам хората, които ги предлагат. Това не са хора, които наистина са загрижени. Не вярвам на Валери Симеонов, когато той каза, че Националната лотария трябва да стане държавна, защото държавата трябва да печели.

Не му вярвам, защото добре го познавам. Това е човек, който през годините е

търсил от мен помощ,

за да прикрива доходи.

Казвам го за първи път.

Беше през 2009 г.

Валери Симеонов беше изпаднал в паника, защото му правиха проверка.

И сега този човек да разправя как се бори с олигарси, защото иска да спаси държавния бюджет... Съжалявам, но не вярвам.

- А защо направи тогава това предложение?

- Причината е, че иска да си сложи свой човек или свои хора, когато тази лотария стане държавна. Това са огромни приходи. Хората няма да спрат да си купуват билетчета. Това винаги го е имало, и при комунизма. Добре си спомням как купувахме фишове с колеги. Това е един оборотен сектор, който винаги има печалба, и той като човек с усет към печалбата си е направил сметката, че ако това нещо се реализира, за което в момента е намерил подкрепа от правителството, то тогава ще може да си разположи и хора.

Негов човек оглавява Агенция по метрологията в Министерството на икономиката. Водят ми, че това министерство било свързано с “Атака”. Не знам колко е свързано, но там най-важната агенция, от която зависи всеки, който има бензиностанция и всякакъв вид измерителни уреди, се ръководи от състудент на Симеонов. Казва се Горновски. Той беше претендент за Великата ложа на масоните. Валери Симеонов го сложи и той продължава да бъде шеф на метрологията.

Знаете ли колко е важна тази агенция? С каквото и да се заемете – мерки, теглилки, измерватели, в България зависите от нея.

- За укриването на доходи на Валери Симеонов, за което споменахте през 2009 г. - какво се случи тогава?

- Много се беше уплашил, милият. Дойде в София и каза: “Можеш ли да ме свържеш със Слави Бинев?” Свързах го. Ако искате, питайте Слави Бинев какво е станало по-нататък, но беше много уплашен. Явно имаше нещо, от което се страхуваше. Не знам повече подробности. После разбрах, че е ставало дума за проверки на приходи в неговата фирма, които той не може да оправдае.

- А как намирате идеята за 2 дни бонус за работниците непушачи?

- Не мога да видя смисъл в това нещо. Тези хора имат възможност да направят много по-смислени, задълбочени и полезни неща за народа си, а се занимават с глупости. 2 дни за този, който не пуши, ще подобри живота ли?

Това е същото като данъка върху по-старите коли. Гласувах “против” в СОС. Много е ясно, че когато обложиш с по-висок данък по-старата кола, човек няма да спре да я кара, защото няма възможност да си купи по-нова. Какво правиш? Прибираш едни пари от хората, които нямат възможности. Същата работа и тук - пушачите няма да се откажат от цигарите. Това е някаква игра със законодателната дейност, само че Народното събрание не е забавачница.

- Областният управител на София Илиян Тодоров се оплака, че е бил нападнат от хора на “Атака”. Какво знаете по въпроса, какво стана?

- Това е едно събиране, на което бяха мои колеги от тв “Алфа”. Станал е някакъв спор, аз самият не съм присъствал. Става между хора, които са заедно от много години - разправяли са се. Нищо фатално не се е случило, нищо лошо. Илиян Тодоров очевидно се е изнервил. Заяви, че няма да е повече свързан с “Атака”. Негово право и решение. За мен той е един млад човек, който аз съм предложил 2 пъти за депутат, след това за областен управител.

Млади хора, буйни хора. За мен не е важно дали един областен управител е свързан с “Атака”, или с друга партия. Важното е да си върши работата.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи