Клеветата за “24 часа” бе изчистена от Кремълския наръчник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8122896 www.24chasa.bg
"24 часа" от 28 януари 2020 г.

Това стана след като вестникът реагира остро за кухо твърдение

След като “24 часа” остро реагира във вчерашния си брой на клевета за вестника в доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), авторите му я премахнаха от доклада.

В понеделник сайтът “Дневник” със заглавие “За руските интереси работят в правителството” описа доклада за механизмите на руското влияние в Югоизточна Европа “Кремълски наръчник”. В частта за медиите “Дневник” цитира текста със съвършено невярно твърдение за “24 часа” - споменат сред “многотиражните всекидневници, които разпространяват руска пропаганда чрез специално внимание върху това колко правилна била руската външна политика в Европа, Близкия изток и Латинска Америка, колко важни са за Европа, България и Балканите руските енергийни проекти и колко отвратителни са евро-атлантическите ценности”.

“24 часа” веднага обърна внимание, че това твърдение е 100% фалшиво и кухо. Когато се поинтересувахме на какви факти се основава, се оказа, че твърдението се позовава на доклад на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания от 2017 г.

Където обаче...
не пише нищо
подобно за
“24 часа”!

Цялата история наподобява добре познат похват при фабрикуването на фалшиви новини, при който се твърди нещо с позоваване на други източници, като се разчита, че фалшификацията ще се размие.
“24 часа” публикува отворено писмо на главния редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев до ЦИД, че твърдението за вестника е клеветническо и напълно необосновано и настоява за някакви аргументи, които обосновават извода за “24 часа”, записан в доклада.

След възмущението на “24 часа”, че са му измислили роля с несъществуващи обвинения в доклад на друга неправителствена организация, от Центъра за изследване на демокрацията вчера поправиха грешката си и “24 часа” не присъства в цитираното твърдение.

От центъра съобщиха, че “на стр. 86 от доклада “Кремълският наръчник за Югоизточна Европа”, е цитирана неточно първата част на доклада от 2017 г. на Фондация за хуманитарни и социални изследвания относно “Антидемократичната пропаганда в България” (библиографска бележка номер 223). В обхвата на изследването попада само вестник “Труд”.

В тази връзка променяме първоначалния текст по следния начин:
“Повечето от най-многотиражните всекидневници разпространяват руска пропаганда чрез специално внимание върху това колко правилна била руската външна политика в Европа, Близкия изток и Латинска Америка, колко важни са за Европа, България и Централна и Източна Европа руските енергийни проекти”.
(ЦИД цитира текста в курсив на английски, публикуваме го в превод на български - б.ред.)

ЦИД пусна съобщението и на страницата си във фейсбук.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи