Клеветата за “24 часа” бе изчистена от Кремълския наръчник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8122896 www.24chasa.bg
"24 часа" от 28 януари 2020 г.

Това стана след като вестникът реагира остро за кухо твърдение

След като “24 часа” остро реагира във вчерашния си брой на клевета за вестника в доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), авторите му я премахнаха от доклада.

В понеделник сайтът “Дневник” със заглавие “За руските интереси работят в правителството” описа доклада за механизмите на руското влияние в Югоизточна Европа “Кремълски наръчник”. В частта за медиите “Дневник” цитира текста със съвършено невярно твърдение за “24 часа” - споменат сред “многотиражните всекидневници, които разпространяват руска пропаганда чрез специално внимание върху това колко правилна била руската външна политика в Европа, Близкия изток и Латинска Америка, колко важни са за Европа, България и Балканите руските енергийни проекти и колко отвратителни са евро-атлантическите ценности”.

“24 часа” веднага обърна внимание, че това твърдение е 100% фалшиво и кухо. Когато се поинтересувахме на какви факти се основава, се оказа, че твърдението се позовава на доклад на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания от 2017 г.

Където обаче...
не пише нищо
подобно за
“24 часа”!

Цялата история наподобява добре познат похват при фабрикуването на фалшиви новини, при който се твърди нещо с позоваване на други източници, като се разчита, че фалшификацията ще се размие.
“24 часа” публикува отворено писмо на главния редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев до ЦИД, че твърдението за вестника е клеветническо и напълно необосновано и настоява за някакви аргументи, които обосновават извода за “24 часа”, записан в доклада.

След възмущението на “24 часа”, че са му измислили роля с несъществуващи обвинения в доклад на друга неправителствена организация, от Центъра за изследване на демокрацията вчера поправиха грешката си и “24 часа” не присъства в цитираното твърдение.

От центъра съобщиха, че “на стр. 86 от доклада “Кремълският наръчник за Югоизточна Европа”, е цитирана неточно първата част на доклада от 2017 г. на Фондация за хуманитарни и социални изследвания относно “Антидемократичната пропаганда в България” (библиографска бележка номер 223). В обхвата на изследването попада само вестник “Труд”.

В тази връзка променяме първоначалния текст по следния начин:
“Повечето от най-многотиражните всекидневници разпространяват руска пропаганда чрез специално внимание върху това колко правилна била руската външна политика в Европа, Близкия изток и Латинска Америка, колко важни са за Европа, България и Централна и Източна Европа руските енергийни проекти”.
(ЦИД цитира текста в курсив на английски, публикуваме го в превод на български - б.ред.)

ЦИД пусна съобщението и на страницата си във фейсбук.

  • Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Европейската икономика е в ступор и никой днес не може да каже докога ще продължи ситуацията със затварящите се един по един големи заводи, с поставените пред фалит малки и средни фирми, с колапса пред хората, работещи в туризма, транспорта, услугите. Срещу това огромно предизвикателство Европа засега дава 37 милиарда евро - твърде малка сума
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета