Замърсяването на въздуха: какви трикове използват на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8124236 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

От маски до забрани - градовете в Западните Балкани се опитват по различен начин да се преборят с отровните частици. Вместо подобно на Белград, Загреб и Сараево да дава препоръки на гражданите какво да правят, за да избегнат замърсяването на въздуха, в Скопие бяха предприети конкретни мерки.

СКОПИЕ

Град Скопие въведе безплатен превоз в градския транспорт и удвои цените за паркинг в рамките на извънредните мерки за намаляване на наднорменото замърсяване на въздуха.

Бе отправен апел служителите в градската администрация да ходят на работа с автобуси на обществения транспорт.

Спешни мерки бяха предприети, след като градските власти получиха съобщение от министерството за околната среда, че два поредни дни на две измервателни станции в Скопие са регистрирани количества опасни частици РМ10 над допустимите 175 микрограма на кубичен метър.

Градската комунална служба на Скопие е натоварена да продължи интензивното почистване на градските улици и булеварди, стопанисвани от град Скопие, а същото е препоръчано и на отделните общини в столицата.

За да се намали замърсяването, са прекратени всички строителни работи, предприети от града, и градските общини са призовани да направят същото.

Още някои мерки:

Инспекторски надзор над фирмите, които управляват отпадъчни гуми и отпадъчни масла.

Ограничаване на обучението в автошколите от 9.30 до 14.30 и след 18.00 часа.

Учестен контрол на изгорелите газове на автомобилите, участващи в движението, и засилен контрол за спазването на забраните за движение на товарни автомобили с крайна дестинация Скопие.

ЗАГРЕБ

Институтът за обществено здраве препоръча на гражданите на Загреб:

Да избягват дълготрайни и интензивни дейности на открито, особено покрай пътища.

Да се обърне специално внимание на уязвимите групи - деца, бременни, възрастни хора, страдащи от хронични болести на дихателните пътища и сърдечносъдови заболявания, хора с нарушена имунна реакция и активни и пасивни пушачи.

Да се посъветват с лекар, ако имат хронични проблеми с дихателния апарат и са почувствали влошаване.

Да избягват ненужно допълнително излагане на вредни частици от други източници като пушене, използване на химикали, лепила, бои, лакове и подобни материали.

Да се придвижват с градски транспорт.
Да избягват използването на автомобили.
Де не се отопляват с твърди горива.

САРАЕВО

Градските власти на Сараево препоръчаха на гражданите да носят маски, да не отварят прозорците и да не използват автомобилите си.
Местните власти обявиха "тревога" заради замърсения въздух и призоваха гражданите да не излизат навън освен при спешни случаи.
Сараевските власти намалиха и цените на билетите за градския лифт, който води до близката планина Требевич, защото мнозина тръгнаха към популярните ски писти, за да избегнат замърсяването.

КАКВО ПРАВИ БЕЛГРАД

Сръбският институт за обществено здраве "Д-р Милан Йованович Батут" издаде препоръки за гражданите по повод замърсяването на въздуха в сръбските градове. Препоръките се отнасят особено за сутрешните и вечерните часове.

Същевременно институтът и министерството на здравеопазването заявиха, че няма повод за паника, а искат само да подчертаят значението на посочените мерки за защита в условията на замърсяване на въздуха.

Институтът препоръча в дните с повишена степен на замърсяване да се избягва физическа активност на открито.

Нивото на замърсяване на въздуха в градовете и общините в Сърбия може да се проверява и чрез мобилното приложение AirCare.Приложението събира и показва данни от над 65 измервателни станции в Сърбия. Софтуерът е дело на активиста и програмист Горан Йовановски от Северна Македония.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност