Пекин е "мъртъв град" заради епидемията от новия вирус в Китай

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8124545 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В пекински ресторант е закачен надпис, който уверява: "Този търговски обект е бил дезинфекциран днес." Не се вижда обаче никакъв посетител - паникьосаните от епидемията от коронавирус китайци масово престанаха да посещават магазини и обществени места.

Многобройните търговски центрове на столицата, които обикновено се радват на висока посещаемост, сега остават празни. Само няколко коли се движат по смълчаните булеварди, придавайки на 20-милионния мегаполис вид на призрачен град насред ваканцията за лунната Нова година.

С разрастването на епидемията от вирусна пневмония, която вече е взела 132 жертви и е заразила близо 6000 души, властите насърчават хората да си стоят у дома и да носят хирургически маски, ако се налага да излизат.

Предизвикващата все по-голяма тревога ситуация и без това не подтиква да си покажеш носа навън. В метростанциите служители в херметични комбинезони извършват измервания на телесната температура.

Тази температура се следи и в гарите, хотелите, полицейските участъци и дори в жилищните блокове, където на влизане се опира термометър в челото на всеки посетител.

При това положение е трудно за търговския център Тайку Ли в източната част на Пекин да привлича купувачи.

На всички етажи там се виждат само неколцина клиенти, а навсякъде се усеща миризма на дезинфекциращи препарати. Разлепени навсякъде плакати приканват посетителите да си покриват лицата.

Много от магазините са затворени. Ресторантът за жарено месо Хао Лу Вей е отворен, но въпреки обещанието му за интензивно и редовно почистване, масите остават празни.

"Когато пазарувате, бъдете уверени, че нашият магазин е бил подложен на задълбочена дезинфекция. Честита Нова година!", пише на витрината на една оптика, която също е празна.

Изчерпани количества в аптеките

Обратно, магазините, където се продават хирургически маски и дезинфекциращи препарати, са изчерпали количествата им, а цената на тези продукти главоломно расте в сайтовете за продажби онлайн.

"Абсолютно нищо не ни е останало от Нова година", която тази година в Китай се пада на 25 януари, извинява се аптекар в разговор с куриер, който отчаяно търси дезинфекциращ препарат.

Търсенето е огромно и допълнително се подсилва от официалните разпоредби: провинция Гуандун с население 110 милиона души е наредила на хората да си покриват лицата на обществени места и редица други райони са направили същото. Властите работят по увеличаване на производството на хирургически маски.

Вярно е, че Пекин обикновено се опразва частично в новогодишния период, когато мигриращите работници и много от жителите се прибират по родните си места. По това време обаче столицата е посещавана от множество туристи, а и самите пекинци се струпват по новогодишните панаири в храмовете и парковете на града.

Заради епидемията обаче тези празненства са анулирани, а груповите пътувания са преустановени в цялата страна. Транспортът също е парализиран, като най-малко 2000 междуградски влакове са спрени.

"Не знаем какво да правим"

Затворените по домовете си китайци залъгват скуката си със саркастични послания в социалните мрежи. В един масово споделян видеоклип в платформата УиЧат се виждат играчи на маджонг с прозрачни найлонови пликове на главите.

По улиците на Пекин все пак се срещат няколко дръзки пешеходци. В известния със своите барове и магазини квартал Санлитун двама мъже на 30 и няколко години махат маските си и безгрижно запалват цигари.

В съседна зала за игри един мъж опитва късмета си с машина с щипка за вадене на играчки. На въпрос от АФП той изразява предположението, че тези машини редовно се почистват, но не е напълно сигурен. "Опитваме да останем възможно най-много в къщи, но все пак дойдохме тук, защото не знаехме какво друго да правим", въздъхва той.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност