Нетаняху отново в Москва: "сделката на века" и "голямата игра"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8124856 www.24chasa.bg
Бенямин Нетаняху СНИМКА: Ройтерс

Израелският премиер Бенямин Нетаняху идва в Москва, за да разговаря с президента на Русия Владимир Путин. Той ще пристигне в руската столица с полет от Вашингтон след среща и преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп, който представи т. нар. сделка на века за палестинско-израелско уреждане. Това е план за уреждане на близкоизточния конфликт, разработен от съветника на Тръмп и негов зет Джаред Къшнър.

Задачата е била, както посочи "Ню Йорк таймс", "да се внесе свежа струя в дискусията за съдбата на Близкия изток, непроменена от 70-те". Някои подробности от проекта изтекоха в американски медии, а самият Къшнър се впусна в т. нар. дипломация на совалките, провеждайки консултации и семинари с представители на Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Оман и Турция.

Сетне обявиха, че планът е готов, но решиха да задържат нещата до изборите в Израел, което предопредели според нас тактическата уязвимост на проекта. Мнозина израелски политици откриха тук елементи на "политическа игра", а положиха май и усилия, за да я провалят.

Тогава Тръмп заяви, че признава Ерусалим за столица на Израел, призна и юрисдикцията на еврейската държава над Голанските възвишения с явното намерение да подкрепи Нетаняху. Но удари на камък на онзи етап. Нетаняху не успя да спечели изборите, да сформира коалиция и правителство. Сега бе направен опит да се обвърже обърканият израелски пейзаж със "сделката на века", представена в навечерието на предстоящите поредни избори в Израел.

Но вече с известни нюанси. Нетаняху бе поканен в Белия дом не сам, а съвместно с водача на опозиционния блок "Синьо и бяло" Бени Ганц, който, макар на второстепенни роли, не позволи да бъде пренебрегнато евентуалното му включване в "играта" - заради възможността да спечели изборите. Нетаняху обаче направи и друг ход: включи в проекта (безспорно със съгласието на Тръмп) вече и Путин, на когото смята да разкаже за всяка подробност от американския близкоизточен план.

Оттук идва главният ни извод: в днешната ситуация на преден план излизат вътрешнополитическите борби в Израел, а "сделката на века" добива засега свойствата на външен фон. Но как изглежда това конкретно? Проектът за уреждане е развит почти на 90 страници, детайлите се поднасят косвено, чрез коментари. Тук има отделна интрига. "Гласът на Америка" примерно заявява: "Още не се знае каква част от плана е разкрил Тръмп пред Нетаняху и основния му политически съперник Бени Ганц на отделни срещи с тях". Логично следва въпросът какво всъщност ще донесе Нетаняху в Москва.

Колкото до очертанията на "сделката на века" - ако съдим по изявлението на Тръмп, Ерусалим ще остане "неделима столица" на Израел, а планът на американската администрация предвижда и създаване на "палестинска столица в Източен Ерусалим, където Америка с гордост ще открие посолство". Президентът на САЩ спомена, че Вашингтон отпуска 50 милиарда долара за нуждите на бъдещата палестинска държава. Нетаняху маркира още някои подробности. По думите му израелското право ще се прилага в част от Западния бряг на р. Йордан - Йорданската долина, и във всички израелски селища из Юдея и Самария. С това, казва премиерът, САЩ фактически са склонили да признаят долината за израелска. Според експерти това "може би е знак, че Вашингтон подкрепя анексията". Проблемът е, че палестинската страна вече отхвърли тази част от "сделката на века", а премиерът Мохамад Щайе заяви, че планът на Тръмп е само средство "да се приключи с палестинския въпрос".

Нещо повече, ръководството на Палестинската автономна власт не бе поканено във Вашингтон за презентацията на проекта, което на този етап води до безизходица, очевидна от самото начало. В рамките на спрения в момента мирен процес с Израел палестинците настояват бъдещите граници между двете суверенни държави да минават по линиите отпреди Шестдневната война през 1967 г. и да има възможност за размяна на територии. Те се надяват да създадат собствена държава на Западния бряг и в ивицата Газа и да направят нейна столица Източен Ерусалим. Израел отказва да се върне в границите от 1967 г., камо ли да дели с арабите Ерусалим, който вече обяви за своя вечна и неделима столица. Сега "играта" се прехвърля в московското поле и това едва ли е случаен фактор, доколкото се открояват нови контури на формулата за уреждане на палестинско-израелския конфликт с участието на Русия.

В тази връзка ще отбележим изявлението за "сделката на века" на руския външен министър Сергей Лавров, призовал на първо място да се изчака официалната публикация на текста. По думите му "при контактите ни със САЩ те не са ни съобщили някакви подробности" и "ако са верни данните от медиите за съдържанието на документа, позицията на Русия е задължително да се вземе предвид мнението на палестинската страна", защото "сделката ще визира един съвсем различен подход към палестинско-израелското уреждане".

Освен това Русия смята, че "е необходимо също да се изчака реакцията на другите арабски страни, на Арабската лига, чието дело е арабската мирна инициатива, одобрена от световната общност като неразделна съставна част от решението на проблема". Според Лавров трябва още "ситуацията да се анализира от квартета международни посредници - Русия, САЩ, ООН, ЕС, - механизъм, който през последните години всъщност бездействаше и изобщо не се задействаше, за да подпомогне намирането на общоприемливи развръзки". Това означава, че Москва няма да торпилира "сделката на века", а ще положи усилия да стартира широк преговорен процес за уреждане на конфликта.

С други думи, да използва американския проект като база, която впоследствие да се модернизира и променя - макар да е ясно, че Нетаняху би бил напълно доволен от преговори по формулата САЩ, Израел, Русия плюс Палестинската автономна власт. Той навярно разчита, че в такъв формат ще бъде подновен и прекият диалог САЩ - Русия. Но днес, в конкретната ситуация, за него е от значение сполучливо да разиграе "картите" Тръмп и Путин, за да спечели предстоящите избори. Ако не седне пак в премиерското кресло, ще намалеят шансовете му да избегне наказателно преследване чрез закона за имунитет. Засега обаче "схемата на Нетаняху" широко се обсъжда в Израел, където дори върлите му противници избягват да нападат "сделката на века" по съображения за сигурност. "Голямата игра" продължава.

/От БТА/

  • Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Тези дни се разбра, че въпреки наложените ограничения заради коронавируса някои любители на забавленията не се отказват и вдигат щури купони. За тях можеше дори да не се разчуе, ако някой не беше издал четата. Схемата вече е добила популярност - има парола, с която “посветените” влизат в ресторанта или бара
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност