Инфлация за вота на недоверие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8127394 www.24chasa.bg

Вотът на недоверие към правителството е обичаен инструмент на демократичното управление. Ако той успее, правителството пада, отива се към опити за съставяне на ново или направо към предсрочни избори.

Само че в новата ни история досега нито едно правителство не е падало след вот на недоверие. Историята с кабинета на Филип Димитров беше съвсем друга, защото той сам като премиер поиска вот на доверие през есента на 1992 г. Не го получи и загуби властта.

В сегашно време обаче все повече става ясно, че вота на недоверие го гони люта инфлация и от този политически инструмент, изглежда, ползата е нулева. Пример са последните 4 вота на недоверие към кабинета “Борисов 3” за 2 г., все инициирани от БСП, но нито един не бе успешен.

Явно в БСП трябва да търсят нови форми на съпротива и борба. Е, не чак да се връщат към партизанските землянки, но въпросът с ефективността на опозицията стърчи със страшна сила.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Позорният “Луковмарш” трябва да бъде спрян

    Позорният “Луковмарш” трябва да бъде спрян

    Националистите от БНС отново се канят да провеждат т.нар. Луковмарш, въпреки че нямат разрешение за това. А главният прокурор разпореди проверка на организаторите на марша месец преди насрочената дата. Въпреки това от лагера на националистите за поредна година се извършва познатата организация. Само бегъл поглед върху разпоредбите към участниците
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност