Ще има ли скоро ваксина срещу смъртоносния коронавирус?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8127463 www.24chasa.bg

Учени работят върху ефективна ваксина, но имунизациите може да започнат едва през лятото

Учени в Китай, САЩ, Австралия и други страни работят усилено над създаването на ефективна ваксина. Според учени ваксините срещу два други опасни коронавируси – тежък остър респираторен синдром (SARS) и коронавируса на близкоизточния респираторен синдром (MERS), могат да бъдат добра основа за разработване на ваксина и срещу новия вирус. Изследователите използват научен метод, при който към безобиден вирус, причиняващ настинка, се привнасят съставни части на коронавируса, за да бъде предизвикана имунна реакция. По подобен начин учени от Университета в Питсбърг през 2003 г. успяха да създадат ваксини срещу три вируса. Сериозни предизвикателства пред създаването на ваксина обаче продължават да са адаптивността на коронавируса и способността му бързо да се променя.

Американските изследователи се надяват до три месеца да тестват новата ваксина върху хора. Ако тестовете са успешни, имунизациите могат да започнат най-рано през лятото на 2020 г. Никога досега нов вид ваксина не е била разработвана по-бързо: намирането на ваксина срещу SARS например отне 20 месеца, за което време епидемията вече беше отминала. Според изследователи лекарства срещу ебола или ХИВ могат да помогнат. Китайските власти вече са поръчали големи количества от медикаменти против ХИВ.

Китайските власти вземат мерки, като изолират пациенти и поставят под карантина цели градове. До момента под карантина са 60 млн. души. Само в Китай заразените вече са над 6 хиляди, а други 10 хиляди случая на възможно заразяване се проучват.

За момента обаче новият коронавирус изглежда по-малко смъртоносен от тежкия остър респираторен синдром, причинил смъртта на около 10% от осемте хиляди души, засегнати от него. Болестта се разпространява бързо, но е довела до летален изход основно при по-възрастни пациенти с хронични заболявания. Според вирусолог смъртността при болните за момента е около 0,1%.

Той включва в оценката си и пациенти, при които боледуването протича в по-лека форма и които не стигат до болниците, поради което статистиката няма как да ги обхване. Може да се окаже, че новият вирус не е по-опасен от повечето сезонни грипове. Но още не е много ясно колко заразно е заболяването.

Китайските здравни власти смятат, че приносителите на коронавируса могат да заразяват други хора дори когато не показват никакви симптоми на заболяването. Това може да обясни защо епидемията се разраства толкова бързо, но междувременно лекари поставят под съмнение и това твърдение.

(От "Дойче веле")

  • За какво друго да получиш затвор до гроб,
ако не за разстрела на детето си

    За какво друго да получиш затвор до гроб, ако не за разстрела на детето си

    Петчленен състав на Софийския градски съд с председател съдия Иван Коев “наказа” с 20 г. затвор двойния убиец Викторио Александров, който разстреля доскорошната си приятелка и едногодишната им дъщеричка. Присъдата е шокираща, възмутителна. Това е най-лекото наказание поне за последните 20 години, давано на двоен убиец с доказана вина
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност