Българите се страхуват повече за доходите, отколкото за здравето си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8127468 www.24chasa.bg
Българите се страхуват повече за доходите, отколкото за здравето си

ПРОУЧВАНЕ НА “ТРЕНД” ПО ПОРЪЧКА НА “24 ЧАСА”

2/3 притеснени за пенсиите, 59% се боят от глобална епидемия

Липсата на лекари и учители сред най-големите страхове

Софиянци с най-малки тревоги за бъдещето на България

32% от българите се страхуват от самотата, а 40% - от старостта. Повече от развод (7%) и от раздяла с приятели  (20%) тревожи безпаричието и перспективата да не си добре материално осигурен - това плаши 69% от българите.

Всеки 2-и пък се притеснява да не забравим традициите, корените, обичаите си.

Когато става дума за света – българите най-слабо се тревожат от технологичния напредък (27%), а най-много - за замърсяването на околната среда (79%).

Данните са от представително проучване на “Тренд” в периода 8-15 януари по поръчка на “24 часа” сред 1008 пълнолетни българи.

Тревоги за

личното бъдеще

Близо две трети, или 62%, от хората у нас са угрижени за бъдещето си срещу 28%, които нямат такъв проблем. Групата на тревожните расте с възрастта. В нея попадат най-често хора с ниски доходи.

На въпрос “Кое е най-голямото ви притеснение, свързано с вашето лично бъдеще?”, най-много - 27%, посочват “финансова издръжка, доходи, бедност”. “Здравето, да не се разболея от тежка, нелечима болест” е отговорът, избран от 23% от попитаните, а 13% посочват “дали ще намеря работа/реализация”.

Едва 9% от младите на възраст 18-29 г. изпитват страх от старостта.

62% от българите не се притесняват да се разведат или разделят с партньора си.

Още по-малко плашещо се оказва за българина да се раздели с приятели - над три четвърти (77%) от попитаните не се тревожат от подобна перспектива.

Съвсем друга става картината, когато се заговори за финанси, безпаричие, недобро материално осигуряване. 69% се страхуват от такова бъдеще, едва 25% - не.

Страхове за

България

68% от българите се притесняват за бъдещето на България, а 21% - не. Най-слабо се тревожат за бъдещето на страната си столичани - 33% сред тях. Извън София делът на притеснените е по-голям, показват данните.

Сред проблемите на България, които най-масово тревожат българина са “обезлюдяването на страната” ( 79% уплашени) и “емиграцията на младите хора”, която е сериозен проблем за 85%, а за 12% - не.

За 72% нова икономическа криза е повод за страх, докато политическата криза е причина за тревога сред 50% от попитаните.

Замърсяването на околната среда сякаш буди най-масова тревога у нас - 79% твърдят, че този проблем силно ги притеснява срещу 15% на обратния полюс. При това той е такъв за всички възрастови групи и живеещите във всички видове населени места.

Не по-малко обезпокоителен би бил вероятен “срив в пенсионната реформа” - 67% се опасяват това да не се случи, 20% - не.

Сред дефицитите в обществото ни е и липсата на учители и лекари. Но ако за недостига на учители са притеснени 62%, за липсата на лекари тревогата е обхванала 81% от попитаните.

Засега най-малък в сравнение с останалите страхове е делът на онези, които се страхуват от това “да забравим традициите, корените, обичаите си” - 50%, докато 44% не споделят това мнение.

Страхове

за света

Двойно повече са загрижените за бъдещето на света от тези, които не се вълнуват от този проблем - 56:25%.

66% от българите имат притеснения за глобалното затопляне, 64% - от глобален военен конфликт, 79% от замърсяването на околната среда в световен мащаб.

Високи нива на тревога “Тренд” измерва и по теми като световна икономическа криза - 63%, природни бедствия - 75%, глобални епидемии - 59%.

Технологичният напредък е единственото, което най-слабо тревожи българина.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар