Българите се страхуват повече за доходите, отколкото за здравето си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8127468 www.24chasa.bg
Българите се страхуват повече за доходите, отколкото за здравето си

ПРОУЧВАНЕ НА “ТРЕНД” ПО ПОРЪЧКА НА “24 ЧАСА”

2/3 притеснени за пенсиите, 59% се боят от глобална епидемия

Липсата на лекари и учители сред най-големите страхове

Софиянци с най-малки тревоги за бъдещето на България

32% от българите се страхуват от самотата, а 40% - от старостта. Повече от развод (7%) и от раздяла с приятели  (20%) тревожи безпаричието и перспективата да не си добре материално осигурен - това плаши 69% от българите.

Всеки 2-и пък се притеснява да не забравим традициите, корените, обичаите си.

Когато става дума за света – българите най-слабо се тревожат от технологичния напредък (27%), а най-много - за замърсяването на околната среда (79%).

Данните са от представително проучване на “Тренд” в периода 8-15 януари по поръчка на “24 часа” сред 1008 пълнолетни българи.

Тревоги за

личното бъдеще

Близо две трети, или 62%, от хората у нас са угрижени за бъдещето си срещу 28%, които нямат такъв проблем. Групата на тревожните расте с възрастта. В нея попадат най-често хора с ниски доходи.

На въпрос “Кое е най-голямото ви притеснение, свързано с вашето лично бъдеще?”, най-много - 27%, посочват “финансова издръжка, доходи, бедност”. “Здравето, да не се разболея от тежка, нелечима болест” е отговорът, избран от 23% от попитаните, а 13% посочват “дали ще намеря работа/реализация”.

Едва 9% от младите на възраст 18-29 г. изпитват страх от старостта.

62% от българите не се притесняват да се разведат или разделят с партньора си.

Още по-малко плашещо се оказва за българина да се раздели с приятели - над три четвърти (77%) от попитаните не се тревожат от подобна перспектива.

Съвсем друга става картината, когато се заговори за финанси, безпаричие, недобро материално осигуряване. 69% се страхуват от такова бъдеще, едва 25% - не.

Страхове за

България

68% от българите се притесняват за бъдещето на България, а 21% - не. Най-слабо се тревожат за бъдещето на страната си столичани - 33% сред тях. Извън София делът на притеснените е по-голям, показват данните.

Сред проблемите на България, които най-масово тревожат българина са “обезлюдяването на страната” ( 79% уплашени) и “емиграцията на младите хора”, която е сериозен проблем за 85%, а за 12% - не.

За 72% нова икономическа криза е повод за страх, докато политическата криза е причина за тревога сред 50% от попитаните.

Замърсяването на околната среда сякаш буди най-масова тревога у нас - 79% твърдят, че този проблем силно ги притеснява срещу 15% на обратния полюс. При това той е такъв за всички възрастови групи и живеещите във всички видове населени места.

Не по-малко обезпокоителен би бил вероятен “срив в пенсионната реформа” - 67% се опасяват това да не се случи, 20% - не.

Сред дефицитите в обществото ни е и липсата на учители и лекари. Но ако за недостига на учители са притеснени 62%, за липсата на лекари тревогата е обхванала 81% от попитаните.

Засега най-малък в сравнение с останалите страхове е делът на онези, които се страхуват от това “да забравим традициите, корените, обичаите си” - 50%, докато 44% не споделят това мнение.

Страхове

за света

Двойно повече са загрижените за бъдещето на света от тези, които не се вълнуват от този проблем - 56:25%.

66% от българите имат притеснения за глобалното затопляне, 64% - от глобален военен конфликт, 79% от замърсяването на околната среда в световен мащаб.

Високи нива на тревога “Тренд” измерва и по теми като световна икономическа криза - 63%, природни бедствия - 75%, глобални епидемии - 59%.

Технологичният напредък е единственото, което най-слабо тревожи българина.

  • Защо свободолюбивите интелектуалци дразнят

    Защо свободолюбивите интелектуалци дразнят

    Държавата не е спряла. Милиони хора ходят всеки ден на работа, въпреки че ги е страх. Има ток, вода, интернет, телевизиите работят, печатат се вестници, дори “Арсенал” възобнови работата, даже санирането продължава. Нивите се орат, кравите се доят, границите се пазят. Но от уикенда върви един патос, че ограниченията са толкова тежки - глобяват за
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета