Менда Стоянова: Дадохме мандат за еврото: курсът лев - евро само днешният

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8132196 www.24chasa.bg
МЕНДА СТОЯНОВА

- Защо се стигна до отделно решение, гласувано по спешност днес (в четвъртък- б. р.), когато има предложен от вас текст за промяна в закон, г-жо Стоянова?

- За да създадем допълнителни гаранции и да разсеем всякакви спекулации по темата. Гласуваното решение дава мандат и задължава министъра на финансите и управителя на БНБ, които участват в преговорите по присъединяването ни в ЕРМ 2, да предлагат, поддържат и защитават една-единствена позиция - за курс на лева към еврото от 1,95583. Нещо повече - за да бъдем по всякакъв начин гарантирани, че ще влезем с този курс и с никой друг, втора точка на решението гласи, че България няма да участва в този механизъм, ако курсът е различен от този.

- Допускате такава възможност ли?

- За мен няма никакви причини да ни бъде предложен различен курс. Но тъй като тези дни се наслушахме на всякакви абстрактни, теоретични, хипотетични и каквито още искате твърдения от “специалисти”, затова се стигна до създаването на допълнителни гаранции. Решението допуска чисто теоретична, хипотетична възможност да ни бъде предложен друг курс и тогава, според него, ние просто прекратяваме преговорите и няма да участваме във валутния механизъм.

- От изказванията на БСП обаче става ясно, че те не стоят зад такова решение и още на бюджетна комисия няма да подкрепят предложения от вас текст за промяна в закона.

- Това е смешно. Ако ги слушахте внимателно, те изтъкват като довод начина, по който е внесена промяната в Закона за БНБ с въпросната алинея - било станало без дебат, било станало през друг закон.

Възраженията са

основателни - не е

най-добрият начин

важна промяна

в закон да се

внася през друг

Що се отнася до дебата, това са теми, по които текат преговори и се изисква конфиденциалност, така че е трудно намирането на подходяща форма.

При пределна добронамереност бих могла да се съглася с този техен довод, но само след като подчертая, че правната техника, която е използвана, е абсолютно законна. По-важното е, че това не може да бъде причина за неподкрепа по същество на важно решение.

- Виждам, че имате съмнения по истинските причини за това несъгласие от основната опозиционна сила. Какви са те?

- Погледнато по силата на елементарната логика, защото не бих искала да го допускам, но започвам да мисля, че те не искат България да влезе в ЕРМ 2. Започвам да мисля, че това е цел, която споделят само на думи, защото заявката, която дадоха, че на комисия няма да подкрепят промяната и така показват друга воля, води до този извод.

- А защо е това бързане - в петък внесено, днес решение и първо четене в бюджетна комисия. То не оставя ли чувството за нещо не съвсем в реда на нещата?

- Ние сме на финалната права на дълги преговори. С приемането на тази промяна в Закона за БНБ постигаме пълната синхронизация. И очакваме още тази вечер, след 18 часа вероятно, Европейската централна банка да обяви официално, че имаме пълно съответствие с тяхното законодателство. Всяка промяна на това, което сме договорили, уточнили, може да доведе до забавяне, отлагане… Пак казвам, ако това е целта на БСП, така те само показват същността си.

- Ако допуснем, че поканата се забави, мандатът на този парламент изтече и в новия има ново мнозинство, каква е гаранцията, че следващото мнозинство ще остави това решение валидно и този текст в закона непроменен?

- Поели сме ангажимент

да влезем в еврозоната

още с договора си

за членство в ЕС

Водени са преговори за чакалнята и сега за първи път имаме възможност да правим крачката към пълна евроинтеграция. При това поведение на БСП, което видях днес, теоретично е възможно, ако спечелят мнозинство, направят правителство, да потвърдят позицията си от днес. Ако това се случи, те биха се дискредитирали като противници на окончателната ни и необратима евроинтеграция.

- Споделяте ли мнението на бившия финансов министър проф. Христина Вучева, според която най-голямата гаранция всъщност е бързото ни влизане в чакалнята за еврото?

- Така е. Вие вероятно знаете, но много хора не знаят, че правилата за валутнокурсовия механизъм са създадени за държави с плаващи валутни курсове. Престоявайки в него, всъщност те фиксират своя курс. Нещо, което ние сме направили много отдавна. Отклоненията, допустими в този механизъм, са плюс минус 15, което за нашия курс означава, че е допустима по-малко от 3 ст. За нас обаче това не се отнася. Нашият закон не ни позволява никакви плавания, не с плюс минус 15%, а с 0,0015.

- Известна паника обаче така или иначе се създаде. Вече има индикации, че има засилено обръщане на левове в евро. Искате ли да кажете нещо на хората?

- Искам да кажа твърдо на хората да не се притесняват. Валутният ни борд е обезпечен 160% с евро. Което означава, че дори всички хора и всички фирми, тръгнат да обръщат всичките си спестявания в евро, имаме пълни гаранции чрез това обезпечение. Това е смисълът на борда и на златния ни лев, който не е обезпечен със злато, а с евро.

- Въпросът е при какъв курс ще стане това.

- Това решение дава всички гаранции - при днешния!

- А ако друга държава ни каже - навремето сте си надценили лева, искаме корекции, дайте си данни за икономиката и финансите, какво правим? Не е въпросът в това да прекратим преговорите, нали?

- Другите показатели отдавна са изпълнени. Покрити са. Затова казвам, че сме на финалната права и не бива заради популизъм да правим грешна стъпка, и то сега, когато имаме най-голям шанс за еврозоната.

- Кой всъщност написа това предложение, което де факто не създава нова правна норма, а препраща към еврорегламенти, които ще сме длъжни да спазваме - вие ли? БНБ знаеше ли за него?

- Това е текст, който е подготвен от ЕЦБ. И в този смисъл корекции биха ни върнали назад в преговорите. И да, права сте, не създава някакви нови правни норми, а потвърждаваме, че ще спазваме едни регламенти. В интерес на истината при преговорите БНБ всячески се мъчеше да не се приеме този текст, защото предугаждаше настроенията. И те се създадоха. Затова решихме да бъдат дадени допълнителни гаранции с днешното решение на парламента.

- Прави ли са тези експерти, които казват, че решението ни за влизане в ЕРМ 2 ще бъде взето най-вероятно някой петък, да речем, през април, а ще бъде обявено в неделя. За да няма трусове на финансовите пазари.

- Напълно прави са. И ако някой е спал в неделята, може в понеделник дори да не е разбрал, че вече сме в еврозоната. С това искам да кажа, че нищо от всекидневния живот на хората у нас няма да се промени от този факт.

CV

Родена на 28 февруари 1956 г. в София

Завършила УНСС

Депутат в четири парламента

От юни 2009 г. досега е председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси

  • Като няма идеи за политика, идва риалити

    Като няма идеи за политика, идва риалити

    Шоуто, което политикът от “Да, България” Христо Иванов направи на брега до Бургас, подсказва две неща. Първо, че като свърши сезонът на риалититата по телевизиите, има ниша за този вид художествено творчество в социалните мрежи. Второ, че когато идват избори, трябват избиратели, но липсват идеи за политика, остава само зрелището