Партия на президента има електорален шанс, но не и да направи кабинет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8141113 www.24chasa.bg

Нищо чудно президентът Радев да рискува и да основе партия - мандатът му свършва през 2021 г. Не е задължително да се ангажира формално като лидер на такъв политически проект. Може просто да афишира, че е част от такова формирование.

Въпросът е доколко успешна би била такава партия и в какви конфигурации влиза. Опции са Мая Манолова и Слави Трифонов. Разбира се, в партия на Радев има политически ресурс, но въпросът е какъв точно и за чия сметка. Защото Радев няма свое електорално пространство. Негова партия ще черпи много от привържениците на БСП, затова, ако я създаде, веднага ще бъде поставен въпросът какви са му отношенията с БСП и с Корнелия Нинова. Те едва ли ще са много щастливи от такава развръзка.

Разбира се, винаги остава вариантът той да подкрепи някого си - например съвестни, будни граждани като тези с много активния в момента Костадин Костадинов от “Възраждане” - те са за Корнелия Нинова като патриотите и ВМРО за Борисов.

Подобна партия би имала някакъв електорален шанс, но според мен няма голяма перспектива да формира правителство. Вече имаме такъв опит с Георги Първанов и АБВ, видяхме тавана му и на каква цена беше направен този проект: отцепване от БСП, драми. Затова в случай, че Радев се хвърли в подобно начинание, по-скоро би изгубил, отколкото да капитализира личната си популярност. А само тя е в основата на такъв градеж. При това ние не знаем тази лична популярност на какво се дължи - дали на това, че той просто е един автентичен готин тип, положителен образ, или просто на това, че някои хора са недоволни от управлението и го подкрепят, защото той е против него.

Във втория случай би се получило нещо подобно на проекта на Мая Манолова, а такова формирование не се гради на отрицание. Защото при едни избори тези гласове ще дойдат при теб, но във всеки друг момент няма да ги получиш.

Ако например попитате “Кого харесвате - управлението или противника на управлението - президента?”, хората ще посочат второто. Като дойдат избори, противник на управлението няма да е само президентът, а и Мая Манолова, Слави Трифонов, “Да, България” и какво ли още не. Но този антивот не произвежда нищо и се разпилява.

Иначе чух хипотеза за възможен пробив на президентска партия, - например Радев да хвърли мандата, Йотова да го изкара до края, а Радев и Манолова правят партия без участието на Слави, която влиза в някакъв илюзорен парламент и прави управляващо мнозинство с БСП. Съставят правителство, което Радев оглавява като премиер, защото е популярен и капитализира доверието в него. А Мая Манолова се кандидатира за президентския пост. Само че това са просто фантазии.

  • Броят на чуждите студенти - показателен за качеството

    Броят на чуждите студенти - показателен за качеството

    Ако човек се стреми на всяка цена да има диплома за висше образование, той може да го направи навсякъде днес. Лесно и достъпно е в повечето случаи. Ако обаче иска да има образование, което да е конкурентно и да му гарантира добра и доходна професионална реализация, тогава изборът трябва да е върху качественото обучение
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо