Партия на президента има електорален шанс, но не и да направи кабинет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8141113 www.24chasa.bg

Нищо чудно президентът Радев да рискува и да основе партия - мандатът му свършва през 2021 г. Не е задължително да се ангажира формално като лидер на такъв политически проект. Може просто да афишира, че е част от такова формирование.

Въпросът е доколко успешна би била такава партия и в какви конфигурации влиза. Опции са Мая Манолова и Слави Трифонов. Разбира се, в партия на Радев има политически ресурс, но въпросът е какъв точно и за чия сметка. Защото Радев няма свое електорално пространство. Негова партия ще черпи много от привържениците на БСП, затова, ако я създаде, веднага ще бъде поставен въпросът какви са му отношенията с БСП и с Корнелия Нинова. Те едва ли ще са много щастливи от такава развръзка.

Разбира се, винаги остава вариантът той да подкрепи някого си - например съвестни, будни граждани като тези с много активния в момента Костадин Костадинов от “Възраждане” - те са за Корнелия Нинова като патриотите и ВМРО за Борисов.

Подобна партия би имала някакъв електорален шанс, но според мен няма голяма перспектива да формира правителство. Вече имаме такъв опит с Георги Първанов и АБВ, видяхме тавана му и на каква цена беше направен този проект: отцепване от БСП, драми. Затова в случай, че Радев се хвърли в подобно начинание, по-скоро би изгубил, отколкото да капитализира личната си популярност. А само тя е в основата на такъв градеж. При това ние не знаем тази лична популярност на какво се дължи - дали на това, че той просто е един автентичен готин тип, положителен образ, или просто на това, че някои хора са недоволни от управлението и го подкрепят, защото той е против него.

Във втория случай би се получило нещо подобно на проекта на Мая Манолова, а такова формирование не се гради на отрицание. Защото при едни избори тези гласове ще дойдат при теб, но във всеки друг момент няма да ги получиш.

Ако например попитате “Кого харесвате - управлението или противника на управлението - президента?”, хората ще посочат второто. Като дойдат избори, противник на управлението няма да е само президентът, а и Мая Манолова, Слави Трифонов, “Да, България” и какво ли още не. Но този антивот не произвежда нищо и се разпилява.

Иначе чух хипотеза за възможен пробив на президентска партия, - например Радев да хвърли мандата, Йотова да го изкара до края, а Радев и Манолова правят партия без участието на Слави, която влиза в някакъв илюзорен парламент и прави управляващо мнозинство с БСП. Съставят правителство, което Радев оглавява като премиер, защото е популярен и капитализира доверието в него. А Мая Манолова се кандидатира за президентския пост. Само че това са просто фантазии.

  • По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    Да се затваря цялата държава заради увеличените случаи на заразени с коронавирус очевидно не е добра идея. Затова не само в България, но и в Германия, Франция, Англия не искат да се връщат към този тежък режим. Първо, защото хората допълнително се натоварват и изнервят, и второ - защото това пряко удря по икономиката
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи