Равен дял от османското наследство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8167940 www.24chasa.bg

Ако онази империя е била силна и велика, това е било и заради българите в нея

Оня ден един сайт, който напоследък се специализира във фалшиви новини, пусна една измишльотина как на изложба в Лувъра български икони от XVI век ще бъдат изложени редом до турски ятагани и ще бъдат представени като историческо наследство от европейския ислям.

Това се оказа елементарна ксенофобия в духа на една политическа партия, която този сайт обслужва. Да оставим настрана

тъпия

национализъм,

който избухна от

това как ще

бъде класирана

една изложба

в Лувъра

Но вземам повод от тая глупост, за да кажа, че на българите се следва равен дял от наследството на Османската империя.

Защото турският етнос е само един от тези, които са изградили тази империя, и за културното наследство, а и не само за него заслуга имат и българският, и гръцкият, и арменският народ. Затова ми се вижда естествено днешните представители на тези народи да претендират за равен дял.

Арменците имат най-голям принос в архитектурата на империята, а българите - в икономиката като цяло. Без българските търговци тази империя нямаше да е същата, още повече че

първата банка

на империята е

отворена в Русе

И ако през XIX век възрожденците с право са се гнусели, през XXI век е по-редно да си присвоим полагаемия ни се дял от това културно наследство, създадено от нашите предци. Тъпо е да се присвоява само от турците. Защото не са само те, които са го създавали. Това е още по-актуално в наши дни, когато Ердоган се обръща към османците и обръща резбата за кемалистката идеология на турския национализъм като нещо различно от османското.

Модерният български национализъм трябва да търси корени и в Османската империя и за това има много повече основания, отколкото да се търси връзка с т. нар. траки.

Силата и величието на онази империя се дължи на всички народи, които са я населявали, както впрочем успехите на СССР не са само руски въпреки претенциите на днешна Русия. Авиационните и оръжейните успехи са предимно украинска заслуга, въпреки че днешен Киев няма атомна бомба, защото в началото на деветдесетте години на миналия век много държаха да се разграничат от Кремъл. И днес, като кажеш украинци, се сещаш за борш и сланина, а не за големи самолети и космически кораби.

Защото ако Османската империя е била силна и велика, това е било така и заради българите в нея.

 

Борислав

Зюмбюлев

 

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо