Равен дял от османското наследство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8167940 www.24chasa.bg

Ако онази империя е била силна и велика, това е било и заради българите в нея

Оня ден един сайт, който напоследък се специализира във фалшиви новини, пусна една измишльотина как на изложба в Лувъра български икони от XVI век ще бъдат изложени редом до турски ятагани и ще бъдат представени като историческо наследство от европейския ислям.

Това се оказа елементарна ксенофобия в духа на една политическа партия, която този сайт обслужва. Да оставим настрана

тъпия

национализъм,

който избухна от

това как ще

бъде класирана

една изложба

в Лувъра

Но вземам повод от тая глупост, за да кажа, че на българите се следва равен дял от наследството на Османската империя.

Защото турският етнос е само един от тези, които са изградили тази империя, и за културното наследство, а и не само за него заслуга имат и българският, и гръцкият, и арменският народ. Затова ми се вижда естествено днешните представители на тези народи да претендират за равен дял.

Арменците имат най-голям принос в архитектурата на империята, а българите - в икономиката като цяло. Без българските търговци тази империя нямаше да е същата, още повече че

първата банка

на империята е

отворена в Русе

И ако през XIX век възрожденците с право са се гнусели, през XXI век е по-редно да си присвоим полагаемия ни се дял от това културно наследство, създадено от нашите предци. Тъпо е да се присвоява само от турците. Защото не са само те, които са го създавали. Това е още по-актуално в наши дни, когато Ердоган се обръща към османците и обръща резбата за кемалистката идеология на турския национализъм като нещо различно от османското.

Модерният български национализъм трябва да търси корени и в Османската империя и за това има много повече основания, отколкото да се търси връзка с т. нар. траки.

Силата и величието на онази империя се дължи на всички народи, които са я населявали, както впрочем успехите на СССР не са само руски въпреки претенциите на днешна Русия. Авиационните и оръжейните успехи са предимно украинска заслуга, въпреки че днешен Киев няма атомна бомба, защото в началото на деветдесетте години на миналия век много държаха да се разграничат от Кремъл. И днес, като кажеш украинци, се сещаш за борш и сланина, а не за големи самолети и космически кораби.

Защото ако Османската империя е била силна и велика, това е било така и заради българите в нея.

 

Борислав

Зюмбюлев

 

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга