Красимир Вълчев: Университетите да станат центрове за развитие на регионите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8176392 www.24chasa.bg
Образователният министър Красимир Вълчев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Трябва да свържем университетите в мрежи, национални и най-вече европейски, защото след време нито едно висше училище няма да има достатъчно преподаватели. Тогава и да са първи в рейтинга, пак ще им е трудно. Това каза образователният министър Красимир Вълчев на церемонията по връчването на наградите на най-добрите университети, организирана от "24 часа" и "Отворено общество".

"Рейтингът промени политиката на държавата. Приемът и финансирането се правят и на база рейтинга. Днес това виждаме с стимулирането на научната дейност, в стремежа на студентите. Намалихме с близо 20 000 души държавния прием. В някои направления има 80% намаление спрямо 2015 г. В друга система ще има голям шум, но ние успяхме благодарение на рейтинга", добави министърът и благодари на "24 часа" за ангажираността по темата образование.

"Остава усещането, че системите на образованието не могат да отговорят на динамиката на времето. Не можем толкова бързо да променяме системите. Можем с голяма доза вероятност да очакваме, че за пръв път от началото на столетието ще има фундаментални промени", каза Вълчев. 

Посочи, че в напредъка на изкуствения интелект ще отпаднат професии, но ще има остра нужда от повече креативност.

"Аз виждам енергията в ректорите да се променяме заедно. Нямаме друг път, трябва да работим заедно. Затова направихме промени в закона за висшите училища. Разчитаме на тях и за технологичното и социалното развитие, да са с центъра на иновационните екосистеми, в центъра на развитието на регионите", допълни министърът.

Посочи, че партньорството е ключово и даде пример, че човекът е бил по-слаб и в саваната, но въпреки това се е справил с предизвикателството.

  • Как депутатите да компенсират отвращението от кавгата им за заплати?

    Как депутатите да компенсират отвращението от кавгата им за заплати?

    Съвет вместо редакционен коментар: Дарете на медиците от 28-те болници в областните градове, където са ви избрали Ако българите не бяха затворени по къщите си и ако грозните семейни скандали в парламента на тема заплати се показваха директно онлайн или по телевизиите, вероятно понеделник, 6 април 2020 г