Георги Стойчев: За 5 години чрез рейтинга вече има повече учещи за лекари, учители, спортисти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8176428 www.24chasa.bg
Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

С рейтинга само за 5 години с 37% намаляха студентите по стопанските и правни направления, а се увеличиха тези по медицина, педагогика, изкуства, спорт и отбрана. Това каза Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт "Отворено общество" на наградите за най-добрите университети. Те се връчват от "24 часа" и "Отворено общество"

"Благодарение на рейтинга ще имаме повече учители, повече лекари, хора на изкуството, спортисти. Това са сфери, в които пазарът на труда изпитва дефицит на кадри", посочи Стойчев. 

В 4 области обаче нямало промяна за 5 години. Те са природни науки, математика и информатика, аграрните  науки и ветеринарната медицина.

"Има 2 допускания в последния доклад на Европейската комисия за образованието в България. Първото е, че от средните училища има функционална неграмотност по математика. Затова младежите не могат да се интегрират по-нагоре", обясни Стойчев.

"Другата причина е по-интересна. Липсата на баланс между мъжете и жените. Точно в тези направления жените са между 25 и 30%, а като цяло са повече от мъжете", посочи той. И обясни, че трябва да се работи по тази липса на баланс. 

Стойчев обаче изрази радост, че в системата на образованието има желание за реформа.

  • Слава богу, поне банките са здрави

    Слава богу, поне банките са здрави

    Въпреки сравненията, които мнозина са склонни да направят с последната световна финансова криза, сега ситуацията се различава по нещо коренно различно. Преди 10 години банковата система бе изпаднала в колапс, трезорите преустановиха отпускането на кредити, много бизнеси пострадаха от това и дълго не можеха да се възстановят
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета