Веселин Марешки: Радев е генерал - достойно е да подаде оставка, ако са прикривани документи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8176918 www.24chasa.bg

Страховете на хората за еврото не може да бъдат загърбени - трябва широка дискусия и референдум

Народът трябва да се произнесе и за вноса на отпадъци и как изборите да станат по-прозрачни

Никой не е излязъл да обясни защо всички останали са приемливи за коалиционни партньори на управляващите, а “Воля” - не

Насън чувах тракане на зъби - това били социалистите, които се страхували, че вотът на недоверие може да мине. Постъпихме правилно, разграничихме се от ГЕРБ и БСП

С лидера на партия ВОЛЯ разговаря Румина Димитрова

- Г-н Марешки, как виждате вие ситуацията по върховете на властта след снетото доверие от страна на президента към правителството? Институционална криза ли е това, война ли е?

- Президентът се опитва да инициира някакви военни действия и това за него сигурно е нормално, защото е бивш военен. В тази роля явно се е справял по-добре, отколкото като президент. Виждам, че останалите институции, както и социолози, политолози, анализатори и политически формации по-скоро неглижират неговото изказване, защото е факт, че по конституция той нито дава, нито снема доверие от правителството. Хората по-скоро го приемат като защитна реакция след атаката на прокуратурата и изнесените записи, където ясно се чува неговият глас, че се занимава с шуробаджанащина, свързана със семейството му.

Смятам, че това е срамно и ако има достойнство, редно е първо да каже дали тези записи са автентични. Доколкото разбирам, началникът на кабинета му е заявил, че са такива. И ако това е така, очакваме по-скоро достойното поведение с подаване на оставка, а не някакъв опит за институционална война, за да си реши личните проблеми.

- Има обвинения към Радев, че подклажда безпочвени страхове у хората, че ако се приеме еврото, всичките им спестявания ще се обезценят. Вие обявихте, че ще инициирате референдум с първи въпрос именно да се приеме ли еврото. Не наливате ли вода в същата мелница?

- Не. Слушах г-н Заимов, шеф на валутния борд, който каза, че

за последния месец

българите са обърнали

един милиард лева в евро.

Това означава паника и

смут заради неяснотата

по тази тема. И смятам, че най-демократичното нещо е първо да бъде питан българският народ.

Референдумът дава възможност за широка дискусия. Така могат да бъдат чути и двете тези и всички страхове да бъдат изчистени. Ако наистина има от какво да се притесняваме, професионалистите ще кажат - да, страшно е. Ако няма, то останалите също ще научат защо. Този дебат е много важен. Ние от “Воля” не казваме на коя страна заставаме. Като всички български граждани искаме да чуем позициите “за” и “против”, за да можем да се ориентираме.

- Четири са темите, по които ще настоявате за допитване - еврото, видеонаблюдение при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите, да гласуват ли неграмотните у нас и боклука. Защо точно тези въпроси?

- Това са най-важните и най-злободневни теми у нас - страховете от приемането на еврото в голяма част от българските граждани, това, че ни засипват от цял свят с боклуци, честността на изборния процес, както и имат ли право неграмотните българи да решават съдбата на останалите, които полагат огромни усилия за собствено си израстване, обогатяване и след това със своите знания и труд помагат за развитието на държавата.

Ние сме поканили всички парламентарни групи, партиите извън Народното събрание, НПО-та, президента, за да чуем и тяхното мнение. Ако смятат, че някоя тема също е много важна и ние сме я пропуснали, няма да търсим авторство, напротив - ще я добавим. В един такъв референдум ще чуем мнението на българския народ по голяма част от нещата, които пряко го засягат.

Темата с боклуците е част от референдума, защото стана ясно, че освен от ЕС боклуци идват и от други държави, дори от Третия свят. Това означава, че държави, които ние дори не ги броим, че съществуват, изпращат боклука си при нас. Не искаме България да се превръща в сметището на света и затова трябва да се наложи забрана за такъв внос.

- Но в целия ЕС отпадъците са суровина...

- Явно не е така. По всички медии се видя как с документи за суровина са ни изпратили боклук - на пристанището във Варна например.

- Не е нов дебатът за образователен ценз на гражданите, за да гласуват. И аргументът против винаги е бил, че това е дискриминация. Как ще мотивирате подобно ограничение?

- Всички ние освен права имаме и задължения.

По конституция основното

образование е

задължително. Щом

някой не го е изпълнил,

той няма как да черпи права

Да кажем, че всеки има право да бъде и лекар например. За да работи като такъв обаче, той трябва да завърши съответното образование. В този случай не опонираме, че някой неграмотен е дискриминиран да стане лекар. Така че не може да се говори за нарушаване на права. Всеки трябва да изпълнява ангажиментите си към обществото.

Същото е и с данъците. Всеки има право да участва в обществен търг, но ако не си е платил данъците, не го допускат изобщо. Това не е дискриминация. Просто ти си нередовен и нямаш право да участваш. Принципът е един и същ.

- Да се върнем на вота на недоверие от последния месец. Вашите депутати гласуваха “въздържали се”. Вие сте опозиция в този парламент. Защо не подкрепихте вота?

- Ние от “Воля” първи, може би и преди вас, медиите, разкрихме измамата, която се готви. Мислех да призова Нинова да ни се извини, защото в цялата подготовка на вота говореха, че всичко зависи от нас.

Видя се, че при 102-ма депутати, които го подкрепиха, ако 12-те ни депутати бяха гласували “за”, щяха да станат 114. Това е абсолютно недостатъчно за падането на правителството. Тоест пуснатата в обръщение най-вече от Нинова и БСП

теза, че “Воля”

ще реши вота, беше

една голяма лъжа

Не приемаме опитите да бъдем вкарани в един кюп с БСП и ДПС, защото това са партии, които са се проваляли в управлението. Дори последното преди ГЕРБ беше тяхно и помните, че бяха изгонени. Нямаше как да се вържем на тази манипулация и по този начин да ни обезличат.

От друга страна обаче, проблем със сигурност има. Перничани, както и хора от други населени места стоят без вода. Това е резултат от корупция и некомпетентност. Доказателството е оставката на екоминистъра и престоят му в ареста. В тази ситуация нямаше как да застанем на страната на управляващите. Най-нормалното беше да се разграничим и от едните, и от другите. Това беше най-правилното решение.

След вота ДПС се издадоха, че е било театър, като заявиха, че едни предсрочни избори нищо няма да променят. Това още веднъж показа двуличието на тези партии. Така че за всички стана ясно, че вотът е бил внесен, за да може БСП да си решава някакви вътрешни проблеми, а не с реално намерение той да е успешен. Аз даже насън чувах някакво тракане и се чудех какво е, а то се оказа, че е тракането със зъби на социалистите от страх какво ли ще правят, ако вотът вземе да мине.

- “Атака” официално са в управляващото мнозинство, но са извън парламентарната група. Много хора имат очакване към вас, че като патриотична формация ще заемете тяхното място и ще подкрепяте управляващите сега, както и в един следващ мандат…

- Още преди началото на този парламент обявихме, че ще сме опозиция. За съжаление, българският народ се върза на лъжите на БСП и на многото фалшиви новини, заради което получихме по-малка подкрепа на изборите. Три години по-късно се вижда, че ние сме единствената формация, в която нито аз като лидер, нито някой от народните ни представители е замесен в корупция. Няма не само факти за наше участие в каквато и да е далавера или шуробаджанащина, но няма и съмнение.

Ако не се лъжа, досега в нито един парламент на прехода не е имало такава формация. Някой все участва в нещо – скандали с българските паспорти, с огради и т.н. Ние се надяваме на следващите избори да имаме по-голяма подкрепа. Ако получим такава, българският народ ще живее много по-добре.

Страхът от нашите познания като професионалисти и възможностите ни кара статуквото да ни изолира и да ни държи в опозиция. Нямам друго обяснение. Никой не е излязъл да каже на хората

с какво аз и “Воля”

сме по-лоши от Първанов

и АБВ, от Атанасов и Радан

Кънев от ДСБ, от ВМРО

и Каракачанов, от

НФСБ и Валери Симеонов,

от Яне Янев, Бареков и т.н.

Всички тези формации са били приемливи за коалиционни партньори на ГЕРБ и никой не смее да обясни защо ние не сме. Аз мога да ви кажа - защото ние бихме извършили в кратки срокове всички онези реформи, които българските граждани чакат от 30 г. Бихме направили така, че парите от здравната каса да не се източват, а да отиват при хората, да има безплатни лекарства, да има достъп до медикаменти за всички и по всяко време. И най-вече - когато българите отидат на колонката да си сипват гориво, да не бъдат ограбвани.

Бихме направили още много неща да не бъдат засипвани с боклуци, да не остават без вода в ХХI век, да не объркваме консервативното българско семейство с джендър идеологиите. Който е пил и е опасен за останалите на пътя, да влиза директно в затвора, а не да се измислят граници, за да можеш да се измъкнеш, и т.н. Това са проблеми, които могат много бързо да бъдат решени, но виждате, че никой не го прави.

В този мандат показахме нашите качества. Нито успяха да ни купят, нито успяха да ни уплашат. Ние сме на страната на българския народ и това ни дава сила. Така ще бъде и занапред. Това не са популистки обещания. Нашето предимство пред останалите партии е, че много преди да влезем в политиката, сме доказали, че работим в защита на българските граждани. Няма човек в България, който да не го знае или да не го е усетил по джоба си.

- Именно цените на лекарствата и бензина бяха част от предизборната ви програма. Предлагахте безплатни лекарства за децата до 7-годишна възраст, както и за пенсионери. Обсъждали ли сте тези идеи с управляващите и какви са възможностите да се реализират?

- Мафията в здравеопазването, както и сега шефът на НЗОК започна да го признава, е толкова силна, че може да препречи всякакви опити да се прокарат добри за хората решения. Вижда се, че там, както и в хазарта всички са си мълчали за милионите, които изтичат. Ние точно това искаме да спрем.

Знаем как се случват някои неща, за други просто чуваме, но ако имахме власт, щяхме да направим така, че парите на държавата да се харчат само в интерес на българския народ.

  • Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Европейската икономика е в ступор и никой днес не може да каже докога ще продължи ситуацията със затварящите се един по един големи заводи, с поставените пред фалит малки и средни фирми, с колапса пред хората, работещи в туризма, транспорта, услугите. Срещу това огромно предизвикателство Европа засега дава 37 милиарда евро - твърде малка сума
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета