3090 лв. за IT специалист - там е бъдещето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8185541 www.24chasa.bg

Специалистите в IT сектора удариха своеобразен рекорд за условията на трудовия пазар в България - за първи път средната работна заплата там премина границата от 3000 лв. и стигна 3090 лв. 

Според данни от миналата година бизнесът има нужда от повече от 320 000 квалифицирани работници, при това над 22% са точно в IT сектора. Изводите са ясни - този сектор предлага немалко възможности за развитие. Расте и желанието за специализиране в областта. В университетите у нас все повече стават желаещите да придобият технически специалности, включително и в областта на информационните технологии.

Разбира се, засега кандидатите за тези специалности са все още по-малко, отколкото ще са свободните места в следващите години.

Затова един съвет към младите - когато избират специалност, да имат предвид и сигурната реализация, и доброто заплащане в IT сектора - защото е очевидно, че там е бъдещето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Ако ще се запасявате, вижте списъка на германците

    Ако ще се запасявате, вижте списъка на германците

    С паника или без, хората имат едно наум, за да тръгнат да купуват запаси заради задаващата се епидемия от коронавируса. Работата е там, че в такива ситуации повечето потребители просто трупат всякакви продукти, без идея нито за колко време ще им трябват, нито дали въобще ще ги употребят някога. Затова е добре да се работи по принципа на германците
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност