"Дума" иска 1000 лв. данък на програмист. Томислав Дончев: Предозиране с вино

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8188586 www.24chasa.bg

Тази сутрин официозът на БСП "Дума" сащиса фейсбук с публикация, в която се иска всеки програмист да бъде обложен с допълнителен месечен данък от 1000 лв. Защото получават огромни заплати, с тях оказват натиск върху цените на жилищата, освен това работят за западни фирми и не произвеждат нищо, а компютърните програми не се ядат.

Авторът на тази статия се казва Танчо Гаргов, бил завършил отдавна "Народностопанско планиране и статистика" в бившия ВИИ "Карл Маркс" и живеел в хубава кооперация от онова време. 

Според неговите наблюдения новодомците, които идват в кооперацията му всичките се трудят като програмисти и компютърни специалисти.

Справки от Националния статистически институт му показали, че най-високите заплати са на работещите в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" - средната стойност е почти 3000 български лева.

 Заетите пък в сектора са около 98 хиляди души от около 2 милиона работещи.

След проучвания и пресмятания Гаргов стигнал до извода, че в България работят около 40 хиляди програмисти и компютърни специалисти със средна заплата, достигаща до огромните за българските стандарти 4000 български лева.

Заради това, че програмистите могат да си позволят ценовия натиск на жилищния пазар, работят за западни фирми и не произвеждат нищо - "никой още не се е научил да яде компютърни програми" и заради това, че подаряваме образователен ресурс на западни компании и фирми, дори тук, в България, авторът на "Дума" иска допълнителен данък от 1000 лева месечно на програмист. "Така при 40 хиляди програмисти, бихме получили допълнително 40 милиона лева в хазната за преразпределение! А при настоящите доходи на тези работещи това няма да е голяма тежест за тях. Мисля, че това би било справедливо спрямо хората, с чиито данъци въпросните специалисти са обучени." Така разсъждава Гаргов.

Статията е от преди 2 дни, но явно никой не й бе обърнал внимание, докато тази сутрин някой я сподели във фейсбук. 

Танчовите разсъждения разбуниха не само компютърните специалисти, но и доста млади хора. Потекоха не много любезни коментари. Те са насочени не толкова към автора, колкото към партийния орган "Дума" - мнозина подозират, че самата БСП им гласи въпросния данък.

В дискусията скоро се включиха и известните.

Томислав Дончев: Липса на любов или предозиране с вино

"Колебая се дали това неустоимо предложение е породено от липса на любов или предозиране с вино. Убеден съм обаче, че не трябва да фигурира само във в. „Дума“, а да се включи и във „Визия за България“".

Това написа вицепремиерът Томислав Дончев във фейсбук.

 Георг Георгиев: Хората се готвят за полет до Марс

"Уважаеми г-н Гаргов, скъпи Танчо,

Ако случайно излезеш от кооперацията „строена едно време”, както сам я наричаш, искам просто да обърнеш внимание на следните неща - ЕС, България, София, второто десетилетие от новото хилядолетие, хората се готвят за полет до Марс.


Благодаря ти предварително!", написа заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев също като коментар на предложението.

"Моля настоящата статия от официоза на БСП, да се сведе до знанието на сина на лидера Корнелия Нинова и да се публикува после негов коментар по въпроса! Любопитен съм да разбера какво мисли един възпитаник на MIT (абревиатура на Масачузетския технологичен институт - б.р.), реализиращ се в тази част на света, която авторът на материала с жлъч нарича просто с неопределеното "Запада", пише Георг Георгиев.

Б.Р. След като завърши Масачузетския технологичен институт синът на Корнелия Нинова Рафаел Рафаилов остана в САЩ, където работи в голяма банка.

  • Без прошка за биячите на баба Наска и техните събратя

    Без прошка за биячите на баба Наска и техните събратя

    Трима дребни бандитчета тормозят цяло пловдивско село, докато най-после ги заловиха. Такива като тях има в почти всяко село - всички ги знаят, но им треперят и се молят да не дойдат и в тяхната къща. Хората не мигват по цели нощи от страх. Вършеят си такива като биячите на баба Наска и техните събратя и живот си живеят - всички те в повечето
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга