Видеозавещание на седмицата: Да борим корупцията и бедността, после крадците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8189307 www.24chasa.bg
Кирил Борисов

Амбицията на прокуратурата и МВР да смачкат битовата престъпност е похвална, но едва ли ще се случи толкова бързо. Защото не зависи само от тях. Акции за респект на криминалния контингент по села и малки градове са правени много пъти. Ефект има, но е краткотраен. Изгазил съм доста гробища и кал по махалите в страната, ходил съм по всички затвори, и затова го знам. 

Крадците и грабителите не са проблем само на полицията, прокуратурата и съда. В 90% от случаите това са бедни и необразовани хора, да го кажем директно - жители на ромските гета. Нямат работа, не ходят на училище, не плащат данъци, живеят в незаконни постройки. Освен това са най-ниското ниво в схемите за контролиран и купен вот на избори. В тази връзка законът не ги респектира. И нещо друго - доказано е, че оскотелият престъпник не го е страх от затвора. Дори много от тях извършват престъпления, за да влязат на топло в буквалния смисъл на думата. Там го хранят по 3 пъти на ден, има легло и тоалетна - нещо, за което на свобода може само да мечтае.

Колкото е по-бедна държавата, толкова битовата престъпност е по-голяма. В интерес на истината регистрираните кражби и грабежи в България намаляват в последните години, макар и с малко. Това вероятно се дължи на леко по-добрия стандарт на живот и увеличението на минималната работна заплата и социалните помощи.
Битовата престъпност в последната година е най-голяма в областите от Северозападна България, за която е известно, че е най-изостанала и бедна. Но първо е образованието. Когато човек е неграмотен, той е аутсайдер на пазара на труда. Никой не иска да го наеме на работа. И той влиза да краде в дома на самотната баба на село, понякога дори я убива. Взеха се мерки преди 2-3 г. - тръгнаха учители, социални работници и полицаи да събират циганчетата от къщите с полиция и да ги водят на училище.

После е икономиката. Когато тя е слаба няма работа, особено за най-ниско образованите.

Накрая е борбата с корупцията. Защото тя унищожава конкуренцията и пазарната икономика като цяло. Корупцията създава малко, но богати хора и много бедни, които са потенциални битови престъпници.
И чак тогава идват полицията, за да разкрие престъплението, прокуратурата, за да разследва и обвини бандита и съдът да го накаже. Но те са накрая. Ако не се реши проблемът с първите три, периодично ще борим битовата престъпност на мускули и за малко.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Светът стана прекалено глобален

    Светът стана прекалено глобален

    Светът се превръща в място, където всичко е “на една ръка разстояние”. В този глобализиран свят нещо, което става на хиляди километри разстояние, много бързо засяга всички останали. Описват това като “ефекта на пеперудата”. Едва ли са много българите, които могат да намерят на картата сирийската провинция Идлиб
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност