Видеозавещание на седмицата: Да борим корупцията и бедността, после крадците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8189307 www.24chasa.bg
Кирил Борисов

Амбицията на прокуратурата и МВР да смачкат битовата престъпност е похвална, но едва ли ще се случи толкова бързо. Защото не зависи само от тях. Акции за респект на криминалния контингент по села и малки градове са правени много пъти. Ефект има, но е краткотраен. Изгазил съм доста гробища и кал по махалите в страната, ходил съм по всички затвори, и затова го знам. 

Крадците и грабителите не са проблем само на полицията, прокуратурата и съда. В 90% от случаите това са бедни и необразовани хора, да го кажем директно - жители на ромските гета. Нямат работа, не ходят на училище, не плащат данъци, живеят в незаконни постройки. Освен това са най-ниското ниво в схемите за контролиран и купен вот на избори. В тази връзка законът не ги респектира. И нещо друго - доказано е, че оскотелият престъпник не го е страх от затвора. Дори много от тях извършват престъпления, за да влязат на топло в буквалния смисъл на думата. Там го хранят по 3 пъти на ден, има легло и тоалетна - нещо, за което на свобода може само да мечтае.

Колкото е по-бедна държавата, толкова битовата престъпност е по-голяма. В интерес на истината регистрираните кражби и грабежи в България намаляват в последните години, макар и с малко. Това вероятно се дължи на леко по-добрия стандарт на живот и увеличението на минималната работна заплата и социалните помощи.
Битовата престъпност в последната година е най-голяма в областите от Северозападна България, за която е известно, че е най-изостанала и бедна. Но първо е образованието. Когато човек е неграмотен, той е аутсайдер на пазара на труда. Никой не иска да го наеме на работа. И той влиза да краде в дома на самотната баба на село, понякога дори я убива. Взеха се мерки преди 2-3 г. - тръгнаха учители, социални работници и полицаи да събират циганчетата от къщите с полиция и да ги водят на училище.

После е икономиката. Когато тя е слаба няма работа, особено за най-ниско образованите.

Накрая е борбата с корупцията. Защото тя унищожава конкуренцията и пазарната икономика като цяло. Корупцията създава малко, но богати хора и много бедни, които са потенциални битови престъпници.
И чак тогава идват полицията, за да разкрие престъплението, прокуратурата, за да разследва и обвини бандита и съдът да го накаже. Но те са накрая. Ако не се реши проблемът с първите три, периодично ще борим битовата престъпност на мускули и за малко.

  • Човечеството да си върне здравия разум

    Човечеството да си върне здравия разум

    Касапницата във Франция показва, че коронавирусната епидемия не е заменила досегашните кризи, а просто е екстра. Илюзията, че човечеството ще е по-единно и обединено заради невидимата заплаха, е само илюзия. Нищо старо не е забравено. Уви, човечеството е доста по-тъпо, отколкото си мислим. Всичките тези пари, които се харчат за сигурност, отбрана
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди