Добре е, че ще има поне две въздушни линейки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8189875 www.24chasa.bg

Преди три седмици словашки медицински хеликоптер успя да помогне за спасяването на български алпинист, който бе паднал и се бе ударил лошо в Рила. Бързата реакция спести на спасителните екипи 4 часа трудно катерене, за да се доберат до ранения спортист. И това се случи само защото наблизо в Банско заради световната купа по ски имаше налична такава въздушна линейка.

България в момента не разполага с медицински хеликоптер, защото през 2019 г. последната машина, оборудвана за спасяване в планина при труднодостъпни терени, беше продадена в Грузия.

И сега добрата новина - предстои да се купят два медицински хеликоптера, и то с пари по оперативна програма “Региони в растеж”.  Важно е в държавата да има поне две въздушни линейки, защото при тежки инциденти на различни места в едно и също време една невинаги е достатъчна. А според професионални спасители най-рационалното решение е в страната да има поне 4 хеликоптера за спешна помощ, за да се намали времето за бърза реакция и да се обхванат и най-отдалечените места.

  • Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Потокът ежедневни грозни сюжети, които поднася животът (най-вече политическият) в България, често оставя извън взора и вниманието на обществото вдъхновяващи примери на достойни хора. Такъв е случаят с Ася. Нейната история показва как желанието, волята за знания и грамотност могат да победят превратностите на съдбата