Добре е, че ще има поне две въздушни линейки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8189875 www.24chasa.bg

Преди три седмици словашки медицински хеликоптер успя да помогне за спасяването на български алпинист, който бе паднал и се бе ударил лошо в Рила. Бързата реакция спести на спасителните екипи 4 часа трудно катерене, за да се доберат до ранения спортист. И това се случи само защото наблизо в Банско заради световната купа по ски имаше налична такава въздушна линейка.

България в момента не разполага с медицински хеликоптер, защото през 2019 г. последната машина, оборудвана за спасяване в планина при труднодостъпни терени, беше продадена в Грузия.

И сега добрата новина - предстои да се купят два медицински хеликоптера, и то с пари по оперативна програма “Региони в растеж”.  Важно е в държавата да има поне две въздушни линейки, защото при тежки инциденти на различни места в едно и също време една невинаги е достатъчна. А според професионални спасители най-рационалното решение е в страната да има поне 4 хеликоптера за спешна помощ, за да се намали времето за бърза реакция и да се обхванат и най-отдалечените места.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност