Добре е, че ще има поне две въздушни линейки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8189875 www.24chasa.bg

Преди три седмици словашки медицински хеликоптер успя да помогне за спасяването на български алпинист, който бе паднал и се бе ударил лошо в Рила. Бързата реакция спести на спасителните екипи 4 часа трудно катерене, за да се доберат до ранения спортист. И това се случи само защото наблизо в Банско заради световната купа по ски имаше налична такава въздушна линейка.

България в момента не разполага с медицински хеликоптер, защото през 2019 г. последната машина, оборудвана за спасяване в планина при труднодостъпни терени, беше продадена в Грузия.

И сега добрата новина - предстои да се купят два медицински хеликоптера, и то с пари по оперативна програма “Региони в растеж”.  Важно е в държавата да има поне две въздушни линейки, защото при тежки инциденти на различни места в едно и също време една невинаги е достатъчна. А според професионални спасители най-рационалното решение е в страната да има поне 4 хеликоптера за спешна помощ, за да се намали времето за бърза реакция и да се обхванат и най-отдалечените места.

  • Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Европейската икономика е в ступор и никой днес не може да каже докога ще продължи ситуацията със затварящите се един по един големи заводи, с поставените пред фалит малки и средни фирми, с колапса пред хората, работещи в туризма, транспорта, услугите. Срещу това огромно предизвикателство Европа засега дава 37 милиарда евро - твърде малка сума
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета