БСП не успя да се възползва от скандалите с вода и боклуци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8198928 www.24chasa.bg

Избирателят на Слави Трифонов - млад, от по-малките градове и селата, но невинаги гласува

Проучването на “Тренд” през февруари не регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите.

Непосредствено след местните избори ежемесечното ни изследване показа увеличаване на дистанцията между първите две партии. Това е традиционният ефект на победителя в изборите, в който първата политическа сила получава определен електорален “бонус”. През февруари обаче тази преднина вече не личи.

Причините може да са много – по-студено време, поизхарчени пари от празниците, по-високи сметки за комунални услуги и прочее. Към всичко това трябва да добавим, разбира се, и проблемите с околната среда - скандалите около горенето на боклуци, мръсния въздух в столицата и водната криза в Перник. Но последната

като че ли

все пак

остана локална

Ако проблемът се беше разпространил и в други населени места, това можеше да нанесе и по-голяма щета на основната управляваща партия.

По всичко личи обаче, че най-голямата опозиционна сила в страната не може да се възползва от кризите на управление. Скъсяването на дистанцията между ГЕРБ и БСП се дължи най-вече на ерозия на ГЕРБ, без да се регистрират по-високи стойности на подкрепа за социалистите.

На терена от няколко месеца обаче има и нов играч. За формацията на Слави Трифонов знаем все още малко. Дори името все още е под въпрос. Едва онзиден пък разбрахме кои ще са основните фигури в ръководството на партията. Социологическите инструменти обаче ни дават възможност да видим какви хора като профил са потенциалните избиратели на новия проект. За целта акумулирахме данните от последните три месеца на интервюираните лица, които декларират, че биха гласували за формацията на Слави Трифонов. Ето какво излезе:

- Сериозна концентрация на привържениците във възрастовата група между 18 и 39 г., докато

при най-

възрастните

(над 70 г.) почти

липсва

подкрепа

- Симпатизантите на новия проект са основно в областните и по-малките градове и села.

- Основното предизвикателство пред новата партия обаче е изборното поведение на потенциалните избиратели – хора, които невинаги гласуват, а на последните два избора са предпочели да останат пасивни. В този смисъл сериозен проблем за Трифонов ще бъде тъкмо мобилизацията за гласуване на тези избиратели в изборния ден.

  • Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Европейската икономика е в ступор и никой днес не може да каже докога ще продължи ситуацията със затварящите се един по един големи заводи, с поставените пред фалит малки и средни фирми, с колапса пред хората, работещи в туризма, транспорта, услугите. Срещу това огромно предизвикателство Европа засега дава 37 милиарда евро - твърде малка сума
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета