Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8199006 www.24chasa.bg

Бог високо, цар далеко и така от десетилетия хората в селата и малките градчета не могат да вдигнат глава и да живеят спокойно. Защото разни по-едри и дребни риби, с една дума местни дерибеи, се разпореждат със съдбите им, ограбват имотите им. Други - обикновени нагли обирджии и насилници, пък за 20 лева и човек убиват, тормозят възрастни хора, като нахлуват в домовете им, вземат им и последните спестени пари от пенсия.

Показателни са историите, които кметовете на малки населени места разказват на среща с главния прокурор. Някои от тях наистина са по-дребни на пръв поглед, други обаче показват тенденция - че местни големци се имат за по-високи от закона.

Ето от тези две неща имат нужда хората - да се знае, че пред закона всички са равни и той важи за всички, включително и за местния магистрат, който е превърнал селското игрище в пасище за конете си. И второто, от което имат необходимост гражданите - дори когато става въпрос за дребна кражба, за малко хулиганско провинение, да са спокойни, че прокуратурата ще се намеси и ще накаже виновния. Тогава ще се знае, че битката с битовата престъпност не е само на приказки.

Материал по темата четете тук.

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си