Турция се опитва да балансира политиката си в Сирия след разговори със САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8200489 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Не е тайна, че влошаването на отношенията на Турция със Съединените щати и други съюзници през последните години доведе до сближаване между Анкара и Москва, особено що се отнася до Сирия.

Кризата с пастора Брънсън, случаят с Халкбанк, американските санкции заради покупката на ракетните системи С-400 от Русия и голямата подкрепа от страна на САЩ към (кюрдските) Сили за защита на народа в Сирия може да бъдат посочени като непосредствени спорни въпроси, които охладиха отношенията между двете натовски съюзнички.

Обстановката доведе до дълбоко недоверие в очите на турското обществено мнение, което засили антиамериканските чувства в страната.

За много хора текущото напрежение между Турция и Русия във връзка с Идлиб би проправило пътя към нормализиране на отношенията между Турция и САЩ, както и като цяло с натовските партньори.

Някои специалисти са на мнение, че е време Турция да преразгледа външната си политика по начин, който би й позволил да обърне лице към Запада и да сложи край на сътрудничеството си с Русия.

Това, което предизвика подобни мнения, бяха интензивните дипломатически действия от страна на САЩ към Турция миналата седмица, които донесоха силни послания на солидарност и партньорство в контекста на последните събития в Идлиб.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган говори по телефона с американския президент Доналд Тръмп само дни след като специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри и заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър посетиха Турция.

Джефри предпочете да говори на турски, докато поднасяше съболезнования на турския народ за убитите войници в Идлиб, и изрази пълната подкрепа на своята администрация към турските военни действия в сирийския анклав.

В интервю за НТВ Джефри посочи важни точки по отношение на безизходицата в Идлиб:

Първо, казва той, руснаците ще избегнат регионална война и няма да се конфронтират с Турция. Второ, сирийската икономика е в колапс, след като "сирийската лира се срина до над 1000 лири за долар".

"Никога не се е случвало такова нещо в Сирия досега. Икономиката е в хаос. Никой няма да възстанови тази икономика отново. Русия и Иран нямат пари. А Западът и арабският свят няма да помогнат, докато не получат политическо решение. Така че ние просто ще оставим този политически и икономически натиск върху режима да расте", посочи той.

Думите на Джефри бяха интерпретирани като насърчаващо послание към турската армия в Идлиб, така че сирийската армия да не може да получи пълен контрол над анклава преди базираните в Женева усилия за политически пробив да станат възможни.

Продължаващият военен блокаж също така ще създаде допълнителни търкания между Турция и Русия в очите на американските дипломати и това ще осигури американско военно присъствие в Сирия за по-дълъг период. По редица причини се смята, че промяна на статуквото в Идлиб не е в интерес на САЩ при настоящите условия. И това изисква използването на военна сила от страна на Турция в зоната.

Естествено е всяка страна да дава приоритет на собствените си интереси, когато определя външната си политика и политиката в областта на сигурността. Идващите на посещение американски политици със сигурност се опитват да подкрепят своите приоритети по отношение на Сирия, но това се приема с предпазливост в турската столица.

Анкара приветства подкрепата от САЩ, но това няма да доведе до драстична промяна във външната й политика, поне засега. Вместо това тя ще се опита да капитализира американското внимание в последно време в усилията си за по-балансирана дипломация между Русия и западните си съюзници.

/От БТА/

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си