Турция се опитва да балансира политиката си в Сирия след разговори със САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8200489 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Не е тайна, че влошаването на отношенията на Турция със Съединените щати и други съюзници през последните години доведе до сближаване между Анкара и Москва, особено що се отнася до Сирия.

Кризата с пастора Брънсън, случаят с Халкбанк, американските санкции заради покупката на ракетните системи С-400 от Русия и голямата подкрепа от страна на САЩ към (кюрдските) Сили за защита на народа в Сирия може да бъдат посочени като непосредствени спорни въпроси, които охладиха отношенията между двете натовски съюзнички.

Обстановката доведе до дълбоко недоверие в очите на турското обществено мнение, което засили антиамериканските чувства в страната.

За много хора текущото напрежение между Турция и Русия във връзка с Идлиб би проправило пътя към нормализиране на отношенията между Турция и САЩ, както и като цяло с натовските партньори.

Някои специалисти са на мнение, че е време Турция да преразгледа външната си политика по начин, който би й позволил да обърне лице към Запада и да сложи край на сътрудничеството си с Русия.

Това, което предизвика подобни мнения, бяха интензивните дипломатически действия от страна на САЩ към Турция миналата седмица, които донесоха силни послания на солидарност и партньорство в контекста на последните събития в Идлиб.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган говори по телефона с американския президент Доналд Тръмп само дни след като специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри и заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър посетиха Турция.

Джефри предпочете да говори на турски, докато поднасяше съболезнования на турския народ за убитите войници в Идлиб, и изрази пълната подкрепа на своята администрация към турските военни действия в сирийския анклав.

В интервю за НТВ Джефри посочи важни точки по отношение на безизходицата в Идлиб:

Първо, казва той, руснаците ще избегнат регионална война и няма да се конфронтират с Турция. Второ, сирийската икономика е в колапс, след като "сирийската лира се срина до над 1000 лири за долар".

"Никога не се е случвало такова нещо в Сирия досега. Икономиката е в хаос. Никой няма да възстанови тази икономика отново. Русия и Иран нямат пари. А Западът и арабският свят няма да помогнат, докато не получат политическо решение. Така че ние просто ще оставим този политически и икономически натиск върху режима да расте", посочи той.

Думите на Джефри бяха интерпретирани като насърчаващо послание към турската армия в Идлиб, така че сирийската армия да не може да получи пълен контрол над анклава преди базираните в Женева усилия за политически пробив да станат възможни.

Продължаващият военен блокаж също така ще създаде допълнителни търкания между Турция и Русия в очите на американските дипломати и това ще осигури американско военно присъствие в Сирия за по-дълъг период. По редица причини се смята, че промяна на статуквото в Идлиб не е в интерес на САЩ при настоящите условия. И това изисква използването на военна сила от страна на Турция в зоната.

Естествено е всяка страна да дава приоритет на собствените си интереси, когато определя външната си политика и политиката в областта на сигурността. Идващите на посещение американски политици със сигурност се опитват да подкрепят своите приоритети по отношение на Сирия, но това се приема с предпазливост в турската столица.

Анкара приветства подкрепата от САЩ, но това няма да доведе до драстична промяна във външната й политика, поне засега. Вместо това тя ще се опита да капитализира американското внимание в последно време в усилията си за по-балансирана дипломация между Русия и западните си съюзници.

/От БТА/

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета