В Германия започна надпреварата кой да стане приемник на Меркел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8201012 www.24chasa.bg
Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Надпреварата за приемник на Ангела Меркел в Германия започва тази седмица в нейната консервативна партия, като претендентите се разграничават от лидерката и потапят в несигурност края на нейното управление.

С подаването на оставка миналия понеделник след една бурна година начело на Християндемократическия съюз (ХДС) от досегашната избраница на канцлерката да я замени на този пост, Анегрет Крамп-Каренбауер, известна като АКК, отпадна възможността за спокойно предаване на щафетата в края на 2021 г., когато приключва четвъртият мандат на Меркел.

"Проблемът с гигантите е, че трябва да свършат като гиганти. При тях не е възможен организиран преход. Всемогъщите трябва да бъдат съборени", написа пророчески в понеделник в. "Билд".

Популярният всекидневник впрочем напомня, че самата Ангела Меркел предизвика падането през 1999 г. на друг гигант, наставника й Хелмут Кол, който бе свален от ръководния пост на ХДС след политическо-финансов скандал.

АКК, която възнамерява да се оттегли най-късно до лятото, тази седмица ще разговаря с кандидатите за поста й начело на консервативната формация, след което ще представи доклада си пред партийното ръководство на 24 февруари.

Днес тя ще се срещне с 64-годишния Фридрих Мерц, исторически съперник и заклет враг на канцлерката, на когото допитванията дават голямо мнозинство в редиците на консерваторите.

Меркел е атакувана за Европа

Дали "вечно вторият" по израза на сп. "Шпигел" най-накрая ще си отмъсти?

Този адвокат по корпоративно право, който е минал през американския инвестиционен фонд Блекрок, подкрепя рязък завой надясно. В края на 2018 г. той бе победен с минимална преднина от Крамп-Каренбауер за лидерския пост в партията.

Сред фаворитите е и 58-годишният Армин Лашет, сегашният премиер на най-голямата германска провинция, Северен Рейн - Вестфалия. Той е центрист и трябва да убеди консервативната база, но изглежда в по-добра позиция от Фридрих Мерц за установяване на връзки с преживяващите възход Зелени, което би било невиждана досега коалиция на федерално ниво.

За него обаче не може и дума да става да изтъква политическата си близост до Ангела Меркел. Още в неделя той се разграничи от канцлерката, като изрази съжаление за липсата й на реакция на предложенията на Еманюел Макрон за съживяване на европейския проект.

39-годишният амбициозен министър на здравеопазването Йенс Шпан влиза в надпреварата като аутсайдер, въпреки че още в края на 2015 г. стана един от първите критици на решението на канцлерката да отвори границите на Германия за над един милион души, бягащи от войната и мизерията.

Шпан е в по-слаби позиции от конкурентите си и подкрепи идеята за колективно ръководство. Този вариант беше споменат през уикенда от няколко ръководни кадри, които не искат разцепление на партията, и това фактически би отложило момента на избиране на кандидат за канцлерския пост.

Междувременнно днес консервативният депутат Норберт Рьотген изненадващо издигна кандидатурата си за лидер на ХДС. Сравнително известен като председател на влиятелната комисия по външните работи към Бундестага, той е смятан за политик, който би могъл да работи добре със Зелените.

Позициониране спрямо АзГ

Първата точка за изясняване ще бъде позиционирането спрямо крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), настоя в неделя вечерта Маркус Зьодер, лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), сестринската партия на ХДС в Бавария.

Самият Зьодер е представян като претендент за канцлерския пост. Той изключва всякакво сближаване с АзГ след сътресението в началото на февруари от сключения в провинция Тюрингия съюз между умерената и крайната десница.

Това наруши табу в следвоенна Германия и предизвиква спорове в ХДС, тъй като отливът на част от неговите избиратели към крайната десница затруднява способността му да управлява.

Съюзът между ХДС и ХСС получаваше 40 процента подкрепа през 2015 г., но днес привлича само 26 процента от анкетираните, според проучването Дойчланд Тренд от четвъртък.

Има обаче и други проблеми освен отговора на АзГ, който се усложнява от това, че тази партия залага едновременно на настроенията срещу мигрантите и срещу елитите и Европа, които са особено силно изразени в източната част на страната.

Напускането на Ангела Меркел, без значение дали през 2021 г. или след предсрочни избори, съвпада и с края на златна икономическа ера. Приемниците й ще трябва да подготвят бъдещето на една застаряваща Германия, която не е склонна да инвестира бюджетните си излишъци.

Страната освен това ще трябва да ускори своята индустриална трансформация заради климатичните промени, което е особено тежкоо предизвикателство за автомобилния й сектор.

/От БТА/

  • Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Точно преди година пожар нанесе сериозни щети на мост от магистрала “Струма” до Дупница. Собственикът на фирмата, складирала там тонове отпадъци, отказа да почисти терена след пожара. После държавата плати близо два милиона лева, за да укрепи съоръжението, а хиляди пътуващи обикаляха месеци по друг път заради повредената магистрала
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи