Преди 10 години на тази дата Мърдок даде Би Ти Ви за 400 млн. долара

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8202895 www.24chasa.bg

“Много малко”, беше първата реакция на конкурентите на Би Ти Ви, след като чуха, че Рупърт Мърдок я даде за 400 милиона долара кеш. На тази цена Рупърт Мърдок и Роналд Лаудер си стиснаха ръцете, след като повече от година обсъждат как компанията на австралиеца “Нюз корпорейшън” продава бизнеса си в България на “Сентрал юропиън медия ентърпрайзис” (СМЕ).

Въпреки официалните съобщения и от СМЕ, и от “Нюз корпорейшън” парите все още не са преведени. Засега е обявено само постигнатото споразумение за продажба. Окончателна сделка ще има, след като се произнесе Комисията за защита на конкуренцията и след като сумата бъде платена.

 Десет години по-късно СМЕ препродава телевизията на чешкия милиардер Петр Келнер и неговия фонд PPF Group. Сделката, която беше обявена на 27 октомври 2019 г., се очаква да приключи през май или в средата на годината. Дотогава ще мине през поредица от регулаторни одобрения, включително от акционерите на CME, Европейската комисия и националните регулатори в някои от държавите, където CME оперира.Петр Келнер купува българската медия и компанията майка СМЕ за 2,1 милиарда долара (1,15 млрд. евро). Затова международните наблюдатели я оценяват като една от най-големите медийни сделки в света напоследък.

Преди 10 години на тази дата Мърдок даде Би Ти Ви за 400 млн. долара

В тв групата на СМЕ освен “Би Ти Ви Медия груп” са още 4 телевизионни компании в Чехия, Словакия, Румъния и Словения.
В момента в Би Ти Ви и групата телевизии около нея няма никакви промени. Очаква се те да настъпят след окончателното придобиване на телевизията от чешкия фонд PPF Group.
“Каквото и да се говори и обещава сега, нищо няма да има значение, докато сделката не бъде приключена”, каза пред “24 часа” човек, запознат със споразумението за тв покупката.
Новият собственик
вероятно ще запази
тв дейността
на местните компании, които придобива. Това заявява при покупката Петр Келнер, който е мажоритарен акционер в PPF: “Придобиването на CME с нейните медийни активи в пет европейски страни ще допълни и ще укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа. Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникационния и медийния бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени.”


     Подобен е смисълът и на общото изявление на главните изпълнителни директори на СМЕ Майкъл дел Нин и Кристоф Майнуш, които казват: “Изключително доволни сме, че PPF Group, която оперира успешно в много индустрии, споделя нашето виждане за значението на местното съдържание и неговата способност да привлича голяма аудитория към телевизията.”
“Не знам дали ще има промени в телевизията, има много време до завършване на сделката”, каза тогава пред “24 часа” медийният и рекламен консултант Красимир Гергов. Той самият има дял от 6% в “Би Ти Ви Медия груп”. По думите му вероятно ще го запази, но не на всяка цена.

Продажбата на Би Ти Ви и компанията майка СМЕ се очакваше от година. В началото на преговорите кандидати са американската медийна компания “Дискавъри”, както и PPF, но в партньорство със сръбската компания United Group. Накрая чешкият фонд остава единствен кандидат.
Той обаче вероятно
няма да е последният
купувач на Би Ти Ви,
твърдят запознати. Според тях чешкият милиардер смята да запази за себе си телевизиите в Чехия и Словакия и е много вероятно да препродаде компаниите в България, Румъния и Словения на United Group. Мажоритарният дял в нея се държи от английския инвестиционен фонд BC Partners и американския KKR. Дял има и сърбинът Драган Шолак, който всъщност е създателят на компанията.

 • Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

  Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

  Точно преди година пожар нанесе сериозни щети на мост от магистрала “Струма” до Дупница. Собственикът на фирмата, складирала там тонове отпадъци, отказа да почисти терена след пожара. После държавата плати близо два милиона лева, за да укрепи съоръжението, а хиляди пътуващи обикаляха месеци по друг път заради повредената магистрала
 • Да блокираш - за всички е гадно

  Да блокираш - за всички е гадно

  Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи