Фандъкова: Апостолът на свободата стана и Апостол на сърцата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8207375 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова

Уважаеми господин президент,
Г-жо председател на Народното събрание,
Г-жо вицепрезидент
Ваше Светейшество,
госпожи и господа народни представители, министри,
господин главен прокурор, кметове и общински съветници,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми съграждани, скъпи деца и ученици,

Преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява последните си земни стъпки и вместо смърт среща безсмъртие, вместо забрава вечна слава, вместо тъмнина - запалва факела на свободата.
За по-малко от 3 години Васил Левски създава огромен брой тайни революционни комитети из цяла България. Обикаля я стъпка по стъпка, град по град, научава я име по име, влиза от душа в душа и създава това, което до момента изглежда немислимо – народния стремеж към свобода. И се залавя да работи „по чисто български в българско, а не да се облягаме на вънкашни думи“.

Делото му е преломно и величаво, защото в „бъдеще тъмно, той гледаше ясно“, а „неговото слово – сладко и опасно… падаше в сърцата и бързо растеше за жътва богата“.

С делата си Апостолът на свободата става и Апостол на сърцата, който с примера си изтрива страха, и с кураж, и с постоянство сее семената на надеждата и на любовта към отечеството.

„За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим заедно“, пише Левски на своите другари. Днес, когато кривиците ни ни отдалечават един от друг и скриват целта, към която вървим като общност, да си спомним тези думи на Левски.

Не успеем ли да прескочим през егото си, спрем ли до него, значи не сме готови за народното дело. А Левският скок е да прескочиш себе си.
През септември 1871 г. в писмо до Панайот Хитов Левски пише: „твърде сме убедени, че трябва поне толкова да се приготвим, колкото е нужно да се предвиди една добра сетнина на предприятието ни, защото в нищо не приготвени, ще има сетнина нищо и никаква“. Думата „сетнина“, която Апостолът използва, означава „добър резултат в бъдеще“. Всяка негова дума и дело са устремени напред, не вперени в настоящето, а отправени смело в бъдещето. А бъдещето се прави и „обръща“ с общи усилия.

Историята, учи ни Левски, се прави със съучастие, с обща вяра, със стремеж, който превъзхожда всеки поотделно, защото времето не чака. „А вам оставяме белия лист, за да напишете на него „Напред“ или „Назад“.

И днес да помним, че белият лист стои пред нас и на свой ред, ние пишем по него. И нека не оставяме надраскани само кривиците си, а и стремежите си като народ, вървящ към своята „сетнина“ с достойнство, вярност и труд.

Поклон пред паметта и славата на Апостола на свобода!

  • Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Горелият мост на “Струма” и чувството, че няма справедливост

    Точно преди година пожар нанесе сериозни щети на мост от магистрала “Струма” до Дупница. Собственикът на фирмата, складирала там тонове отпадъци, отказа да почисти терена след пожара. После държавата плати близо два милиона лева, за да укрепи съоръжението, а хиляди пътуващи обикаляха месеци по друг път заради повредената магистрала
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи