2010 г.: 50% от цигарите - контрабанда 2019 г.: едва 3,4% нелегални

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8207600 www.24chasa.bg
СИМЕОН ДЯНКОВ

Събитията на тази дата според архива на “24 часа”

Всяка втора цигара у нас в момента е контрабанда, сочат данните на хора от цигарения бранш, написа “24 часа” на 20 февруари 2010 г.

През 2009 г. сме изпушили над 8,5 млрд. къса цигари, за които не е платен и лев акциз, научи “24 часа” от експерти в бранша.

При реален внос на 25,5 млрд. къса папироси през 2009 г. са обмитени официално 17,2 млрд. къса. Загубите за бюджета са над 600 млн. лв., а контрабандата е 50%.

Финансовият министър Симеон Дянков пристигна със самолет във Варна, за да инспектира на място заловения контейнер с 498 500 кутии цигари, които по документи пристигали от Китай с кораб. “Решени сме да прекратим контрабандата на цигари”, заяви той.

10 години по-късно контрабандните цигари са намалели до рекордните 3,4%. Данните са от 23 октомври 2019 г. и са за второто тримесечие на миналата година. Те са в резултат от проучването на тютюневите компании за празните опаковки от цигари и показват тенденциите и нивата на незаконна търговия.

Резултатите в борбата срещу контрабандата са добри и се работи активно те да се подобряват, коментира тогава премиерът Бойко Борисов.

Мерките срещу черния пазар на цигарите от четири-пет години са приоритет на държавата. Докато се набере скорост в разбиването на контрабандните канали и на нелегалните цигарени фабрики у нас, един път в седмицата при Борисов се събираха главният прокурор, министърът на вътрешните работи и ръководители на служби и митници, за да набелязват тъкмо такива мерки.

През 2018 г.

приходите от

облагането на

тютюневите

изделия в

България

достигат над 3

млрд. лв.,

или 9,5% от всички данъчни приходи в бюджета. По този показател България се нарежда на челните места в ЕС, пише в доклад на Института за пазарна икономика, базиран на наблюдения върху акцизната политика спрямо тютюневите изделия в България и развитието на незаконния пазар.

Според данните само приходите от акцизи върху тютюневите изделия в България са 2,5 млрд. лв. и бележат постоянен ръст след 2015 г. Близо 97% от приходите от облагането на тютюневите изделия се формират от традиционните цигари.

Причината за този ръст в приходите от акцизи върху цигарите (694 млн. лв. повече през 2018 г. спрямо 2014 г.) е спадът на нелегалната търговия след 2015 г. и възстановяването на легалното потребление, както и покачването на акцизите след 2016 г. За 2018 г. делът на незаконните цигари е 5%

Последните данни, които са за второто тримесечие на 2019 г., показват дял от 3,4% на контрабандните цигари.

При обявяването на тези числа на 31 октомври миналата година Борисов съобщи, че колегите му от Унгария и Словакия са изказали благодарност за работата на техните служби с българската служба за борба с организираната престъпност. Той уточни, че в тези две страни е била прекратена работата на две огромни фабрики за контрабанда с цигари, която е работела с български консумативи. “Сега, когато видяха, че в България няма шанс, започнаха да изнасят фабриките другаде”, каза той.

Премиерът допълни, че това е поне 15-ата поредна фабрика за контрабандни цигари извън пределите на България, която е била разбита с данни на българските служби до партньорските служби.

  • Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Ваксината ли ще определи кой печели надпреварата за света

    Във Вашингтон в музея на космонавтиката има макети на първите космически кораби с хора - на руския и на американския. И да, руският е много по-малък, с много по-неудобна пилотска кабина от тази на американския. Но историята ще запомни, че Гагарин е бил първият човек в Космоса, каквото и да направиха американците след него
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи